Cum o postare falsă despre protestele din Iran a devenit virală pe internet

Weekendul trecut, o postare care dezvăluie o atrocitate teribilă în Iran a devenit virală pe rețelele de socializare. „Iranul condamnă la moarte 15.000 de protestatari – ca o „lecție grea” pentru toți rebelii”, se arată în textul postat pe Instagram pe 12 noiembrie. În doar două zile, postarea a obținut peste 315.000 de aprecieri și a fost repostată de mii de ori. Personalități publice, precum Justin Trudeau, Viola Davis, Elijah Wood, Sophie Turner și Peter Frampton au postat mesajul pe Instagram și Twitter. Informația a continuat să fie partajată și redistribuită și în zilele următoare, fiind vizualizată de milioane de oameni. 

Dar afirmația că 15.000 de protestatari au fost condamnați la moarte nu este adevărată. Postarea inițială a fost eliminată, precum și majoritatea repostărilor. Până acum, cel puțin cinci protestatari au fost condamnați oficial la moarte, potrivit centrului media pentru justiție, unul pentru că ar fi incendiat o clădire guvernamentală, scrie The Guardian. 

Totul a pornit de la un articol Newsweek 

Postările virale au citat un articol Newsweek care, la rândul său, se bazează pe o știre a presei de stat din Iran. Articolul spune că 227 din cei 290 de membri ai parlamentului iranian au semnat o scrisoare prin care îndeamnă justiția să ia în considerare pedepse severe și nespecificate pentru protestatari. Titlul inițial a făcut o afirmație îndrăzneață – „Protestarii iranieni refuză să se retragă deoarece 15.000 de persoane sunt executate”. 

Postarea care a devenit virală conține mai multe adevăruri. Grupul Iran pentru Drepturile Omului spune că cel puțin 326 de persoane, inclusiv 43 de copii și 25 de femei, au fost ucise de forțele de securitate în cele două luni de proteste antiguvernamentale. Numărul de 15.000 provine  de la un oficial de vârf al Națiunilor Unite, care a spus că peste 14.000 de protestatari au fost arestați în Iran în ultimele două luni. Potrivit estimărilor, peste 16.000 de persoane sunt în prezent închise din cauza că protestează. Prizonierii politici sunt adesea bătuți, amenințați cu viol de către gardieni și torturați, iar protestatarii sunt tratați cu brutalitate și uciși în stradă.  

Nu e singurul caz 

Această întâmplare nu este singura dezinformare împărtășită pe scară largă despre tulburările politice din Iran. Alte postări citează, de asemenea, reportaje din mass-media iraniană controlată de stat, iar unele răspândesc în mod flagrant narațiuni false a căror origine poate fi neclară. 

Majoritatea jurnaliștilor străini nu au reușit să intre în siguranță în Iran pentru a raporta despre proteste, așa că publicul occidental și diaspora din străinătate se bazează pe postări neverificate pe rețelele sociale, pe conturi de primă mână și pe mass-media iraniană pentru informații. 

Protestele împotriva regimului lui Ali Khamenei au început în septembrie după moartea tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a fost arestată de poliție pentru că nu și-ar fi purtat hijabul corect. Inițial, autoritățile au spus că tânăra a murit din cauza unui atac de cord, dar documentele din spital arată însă că forțele de ordine îi zdrobiseră craniul. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.