Citește aici: Cum agresorii familiali pot să-și schimbe comportamentul
Primul centru pentru agresori din Moldova
La centru din Drochia, gestionat de A.O. „Artemida”, programul de consiliere a agresorilor constă din 35 de ședințe. Primele cinci sunt individuale și cu prezență fizică, unde agresorul este informat despre regulile de bază ale programului, condițiile impuse. Dacă renunță la program, riscă să-și ispășească pedeapsa în penitenciar. Celelalte 30 de ședințe au loc online.
Până la pandemie, toți agresorii mergeau la Drochia, la Centru. Însă pandemia i-a mutat online. Schimbarea asta, însă, a făcut ca numărul participanților să crească, spune Andrei Odajiu, coordonatorul Centrului. Mulți dintre ei nu-și permiteau fizic, dar și financiar, să ajungă la Nord săptămânal.
Fiecare ședință durează de la 90 până la 120 de minute, de două ori pe săptămână, pe Viber. „E cea mai accesibilă platformă de comunicare pentru toți beneficiarii”, explică Odajiu. Spune că fiecare beneficiar chiar participă la ședință, pentru că li se cere opinia tuturor la fiecare etapă de lucru. Ședințele sunt dirijate de doi dintre specialiștii Centrului: jurist, psihopedagog sau asistent social.
Potrivit lui Odajiu, agresorii sunt din toate păturile sociale și au ocupații diferite. 97% din agresori sunt bărbați.