Sfârșitul de an îți aduce premiere teatrale, concerte și expoziții de excepție. Dacă ai obosit de forfota căutării de cadouri, ți-am pregătit o listă de evenimente la care poți merge în această săptămână, pentru a trăi emoții de neuitat.
Marți, 27 decembrie 2022
- Astăzi, 27 decembrie, începând cu ora 15:00, cei mari și cei mici sunt invitați să călătorească împreună cu Micul Prinț printre stele, asteroizi, planete și lumi! Teatrul „Alexei Mateevici” te invită la spectacolul „Micul Prinț”, montat de regizorul Mihai Țărnă, după una dintre cele mai populare cărți din lume. Micul Prinț este o poveste încântătoare, interesantă și sensibilă despre universul copilăriei inocente, prietenie, dragoste, altruism.
- În fiecare an, în decembrie Vali Boghean Band vine cu un spectacol plin de emoții și muzică, la Palatul Național „Nicolae Sulac”. Și în acest an tradiția a fost respectată, iar pe 27 decembrie, începând cu ora 19:00, te așteaptă o seară cu cele mai cunoscute piese din repertoriul artistului. Concertul va dura 2 ore și 30 de minute.
- În această seară, începând cu ora 19:00, Sala cu Orgă te invită la o călătorie muzicală în Spania, în prag de revelion, pentru a savura împreună o cupă de șampanie și a celebra ultimele momente din anul ce trece pe note din Manuel de Falla și Isaac Albeniz. Invitați speciali: Bålder Quartet din Finalnda, care va fi acompaniat de Moldovan Youth Orchestra.
Miercuri, 28 decembrie 2022
- Mâine, 28 decembrie, Teatrul Geneza Art te așteaptă la spectacolul „3 + Cristina pe frecvența iubirii”, în regia Danielei Burlaca. Este o istorie a trei bărbați, foști colegi de școală, care au rămas prieteni în viață și care după aproape 20 de ani de la absolvire o vor revedea pe cea de care au fost îndrăgostiți. Cum va fi împărțit mărul discordiei, urmează să afli, cunoscându-le secretele tăinuite după cortina anilor.
Joi, 29 decembrie 2022
- Joi, 29 decembrie, la Teatrul „Luceafărul” va fi montată premiera „Colivia cu nebune”, de Jean Poiret. Piesa de teatru redă istoria unui tânăr îndrăgostit peste măsură, Laurent, care hotărăște să se însoare, dar mireasa provine dintr-o familie cu vederi extrem de conservatoare. De frică să nu-și piardă iubita, tânărul își roagă tatăl să joace în fața familiei ei un rol complicat. „Colivia cu nebune” se recomandă drept o comedie despre aparențe și prejudecăți, familii tradiționale și despre iubire, în toate formele și înțelesurile ei.
- Până pe 29 decembrie, la Muzeul Național de Istorie al Moldovei este vernisată expoziția „Corupția și războiul”, organizată de Ziarul de Gardă. Expoziția încadrează peste 100 de exponate din presa națională și internațională a anului 2022. Exponatele reprezintă articole de presă, documente, imagini, fotografii, scheme, colaje executate de ZdG, dar și de alte redacții din Moldova și din lume.
- Pe 29 și 30 decembrie pe scena Teatrului „Eugen Ionesco” revine „Coana Chirița Bârzoi ot Bârzoienî”. Mereu actual, cu umor debordant și cu o abundență de situații și aluzii la realitățile social-politice ale vremii, cel mai longeviv spectacol din Republica Moldova se joacă și astăzi cu sălile pline, chiar și după 29 de ani. Coana Chiriță amuză publicul și aduce zâmbetul pe buzele spectatorilor chiar și atunci când plânge.
Vineri, 30 decembrie 2022
- Pe 30 decembrie, Teatrul Național „Mihai Eminescu” te așteaptă la spectacolul „Romeo și Julieta”, în regia Luminiței Țâcu. Spectacolul reprezintă o veche și mereu nouă poveste de dragoste și ură. Rolurile principale sunt jucate de doi tineri ce debutează în această meserie: Nicu Ciumașu și Corina Rotaru.
- Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” a pregătit pentru 30 decembrie un spectacol de excepție – Gala de revelion 2023. Prima scenă lirică a țării va fi gazda unui eveniment rafinat, elegant și memorabil. La eveniment vor participa cele mai importante voci ale scenei lirice din Moldova și cele mai influente personalități culturale ale anului. Concertul-feerie va avea loc începând cu ora 18:00.
Altele
Cei care vor să asculte muzică live și să guste din deliciile noastre naționale pot merge la Târgul de Crăciun „Satul Colindătorilor”, organizat de Guvern, în scuarul Palatului Național ,,Nicolae Sulac”. Târgul este deschis zilnic între orele 15:00 și 21:00. Programul artistic se desfășoară doar în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, cu participarea orchestrelor și interpreților de muzică populară, ansamblurilor folclorice și a fanfarelor. Micii vizitatori vor avea parte de o atmosferă distractivă cu animatori, iar în Căsuța lui Moș Crăciun, copiii vor putea sta de vorbă cu Moșul, recita poezii și face poze. Târgul va fi deschis până pe 7 ianuarie.
Tot în centrul Chișinăului are loc manifestația culturală „Sătucul de Iarnă”, dedicată sărbătorilor de Crăciun și Revelion. Evenimentul se va desfășura până pe 3 ianuarie 2023, în Scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Orășelul de Crăciun poate fi vizitat între ora 10:00 și 23:00, iar în noaptea de Revelion până la ora 3:00. „Sătucul de Iarnă” este organizat în colaborare cu Primăria Municipiului Chișinău.
Sărbătorile de iarnă sunt magice la Circul din Chișinău. Până pe 8 ianuarie, pe copii îi așteaptă un program de poveste. Spectacolul „Feeria Crăciunului” poate fi vizionat zilnic la ora 12:00 și 16:00. Micii spectatori vor putea urmări acrobații pe sfoară și pe trambulină și vor putea admira gimnaști în aer pe bicicletă și dresori de pisici și câini. Durata show-ului este de 2 ore.
Până pe 15 ianuarie, Muzeul de Artă al Moldovei va găzdui expoziția personală a Mirelei Iordache „Aterniger”, care s-a născut din revelația unei experiențe urbane. Urmând umbrele vegetației pe asfalt, artista și-a ghidat privirea dincolo de pereții obișnuinței și a reușit să vadă peste aparențele vizuale ale culorii și nonculorii.
Până în martie 2023, la Muzeul Național de Istorie poți vizita expoziția „Dacia. Ultima frontieră a romanității”, care are la bază conceptul expozițional materializat într-un proiect de mare succes, „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”, realizat, în anul 2021, la prestigiosul Muzeu Național de Arheologie din Madrid. Aceasta este cea mai mare expoziție sintetică dedicată civilizației geților și dacilor, a celei romane, precum și a primilor migratori în acest spațiu, organizată în ultimii 25 de ani.