Analizăm cele mai populare suburbii dacă vrei să te muți din Capitală
„Ialoveni, Dănceni și localitățile din zonă”, adaugă agentul imobiliar, chiar dacă acestea nu fac parte din mun. Chișinău, dar sunt solicitate de către clienți, „pentru că sunt aproape și drumul de acces este bun.”
„Ialoveni are transport public și este în imediata apropiere de Chișinău. Pe nimeni nu sperie să meargă 20 de minute din centru până în Capitală. Durlești este o zonă nouă cu perspectivă, unde va crește prețul la locuințe”, spune specialistul. „Eu dacă aș avea 100 de mii de euro, aș investi într-un imobil. Nu în Bubuieci, pentru că știu că satul se dezvoltă mai încet. Mai bine aș cumpăra la Durlești”, își spune părerea agentul imobiliar.
- 57 m 3 sîi ia unui om din suburbia Chișinăului,
în medie, să ajungă la muncă - 1 h 15 m 6sîi ia unui om din zona rurală din suburbia Chișinăului,
în medie, să ajungă la muncă
sursa info: Expert Grup

- Apă potabilăEste.
- Transport publicÎn Durlești există două rute de troleibuz: nr 33 și nr 35. Există și autobuzul nr 11. Cu toate acestea, oamenii sunt nemulțumiți de condiții, troleibuzele ar fi mereu pline, iar autobuzul merge rar.
- CanalizareEste. Totuși, două străzi din Durlești nu au canalizare și oamenii au improvizat niște canalizări. Când acestea sunt umplute, cheamă mașina de vidanjare.
- Guvernare locală și activism civicDoi ani primăria Durlești interzicea activiștilor civici să filmeze ședințele Consiliului Local. La Durlești erau probleme legate de construcțiile în pădure.
La Durlești există și o comunitate de activiști civici. - GazificareExistă blocuri de locuit în Durlești care nu sunt conectate la rețeaua de gaze, iar locatarii sunt nevoiți să folosească butelii de gaz.
- MagazineÎn oraș sunt cel puțin trei magazine din cea mai mare rețea de marketuri din țară și altele mai mici.
- Școli și grădinițeExistă un Centru de Sănătate, patru grădinițe de copii și trei școli, dintre care una cu predare în limba rusă, iar liceul este considerat unul dintre cele mai bune din țară.

- Apă potabilăOrășelul este conectat la rețeaua de apă potabilă furnizată de S.A. „Apă-Canal Chișinău".
- Transport publicSpre Sîngera sunt trei rute de autobuz: 18, 18A și 44. Până la sfârșitul anului 2022, a circulat troleibuzul 31.
- CanalizareÎn localitate există o rețea centralizată de canalizare, însă există probleme pe care de ani primăria încearcă să le rezolve. În 2021 au extins rețeaua.
De asemenea, primăria Chișinău a anunțat în decembrie 2022 că a investit bani în 5 km de rețea de canalizare și în proiectarea a două stații de pompare. - Guvernare locală și activism civicPrimăria or. Sîngera a lansat emisiuni de obligațiuni municipale în 2021.
De asemenea, în localitate există Centrului de Informare și Servicii pentru Cetățeni unde locuitorii beneficiază de acces rapid, eficient și transparent la serviciile administrative.
Primăria Sîngera administrează site-ul sîngera.md. - GazificareÎn 2020, rețeaua de gaz a fost extinsă prin lansarea unei magistrale de gaz care a conectat atunci 622 de gospodării.
- MagazineÎn localitate sunt mai multe magazine alimentare. Multe dintre ele sunt amplasate chiar pe traseul care duce spre Anenii Noi.
- Școli și grădinițePrimăria orașului Sîngera a anunțat la sfârșitul toamnei 2022 că copiii din localitate vor avea parte de o nouă grădiniță de 320 de locuri. Până acum în localitate era doar una într-o clădire veche cu 40 de locuri. În localitate există și un liceu.

- Apă potabilăEste.
- Transport publicȘi la Codru există probleme cu transportul public. În toamna 2022, un grup de inițiativă au colectat peste 1000 de semnături pentru a suplini ruta de autobuz numărul 9.
- CanalizareEste.
- Guvernare locală și activism civicLa începutul verii, ofițerii CNA și procurorii de la PA au descins cu percheziții la Primăria orașului Codru.
La Codru este un grup de activiști civici care fac parte din organizația non-guvernamentală care-i ajută pe locuitori să raporteze problemele orașului și să ceară autorităților să le rezolve - GazificareEste.
- MagazineLa Codru recent s-a deschis unul dintre cele mai mari supermarketuri din Chișinău, dar și un restaurant de fast-food.
- Școli și grădinițeOrășelul are o grădiniță-creșă, o grădiniță - școală primară, un gimnaziu și un liceu privat.
- AlteleSunt două lacuri la Codru, unul fiind pentru pescuit.

Cu toate acestea, satul Stăuceni are o perspectivă de dezvoltare, întrucât se află în imediata apropiere unui drum de importanță națională.
- Apă potabilăApa potabilă este furnizată de „Apă-Canal”.
- Transport publicTroleibuzul 32 duce locuitorii satului Stăuceni până la grădina publică „Ștefan cel Mare" din Chișinău. De asemenea, există și ruta de autobuz 37 care face legătura din sat și str. Vasile Alecsandri din Chișinău
- CanalizareEste.
- Școli și grădinițeÎn localitate există un liceu, două grădinițe, o școală primară, dar și Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație.
- GazificareEste.
- MagazinePentru că se află în imediata apropiere a unui drum de importanță națională, satul are multe magazine, atât alimentare, cât și de construcții, de îngrijire a casei și altele.

Următorul primar, Ion Apostol, a ajuns în atenția publică în 2018 când a fost reținut de ofițerii CNA într-un dosar penal privind crearea unei scheme de înstrăinare a terenurilor ce aparțin administrației locale.
Următoarea primară, Stela Munteanu, aleasă pe lista unui partid unionist, dar care și-a arătat susținerea față de primarul Ion Ceban, a ajuns în atenția publică la începutul anului trecut când a fost reținută. Stela Munteanu a fost învinuită de procurori de corupție pasivă și escrocherie în proporții deosebit de mari.
- Apă potabilăDoar o parte din localitate este conectată la rețeaua de apă potabile livrată de „Apă-Canal”. Cealaltă parte are apă sulfuroasă.
- Transport publicDin Chișinău în Trușeni circulă troleibuzul nr 34. În interiorul localității circulă un microbuz. Totuși, oamenii încă sunt nostalgici după microbuzele nr. 11 și 35 care-i aduceau din Chișinău în toate colțurile satului.
- CanalizareSatul e conectat parțial. Instituțiile de învățământ sunt conectate la canalizare, însă majoritatea gospodăriilor au găuri de canalizare și cheamă mașina de vidanjare.
- Guvernare locală și activism civicUltimii trei primari din localitatea Trușeni au fost sub lupa organelor de poliție
- GazificareEste.
- MagazineÎn localitate există câteva magazine alimentare, câteva cafenele, farmacii, o stomatologie, săli de sport și altele.
- Școli și grădinițeÎn localitate sunt două gimnazii și două grădinițe.

- Apă potabilăApa potabilă pentru localnici este asigurată prin intermediul rețelei locale de apeduct și din cele 302 fântâni de suprafață din perimetrul comunei, se arată pe site-ul primăriei.
- Transport publicÎn localitate circulă autobuzele 4 și 49.
- CanalizareMajoritatea gospodăriilor au improvizată o canalizare în curtea proprie. În 2021, primăria a organizat achiziții publice pentru lucrări de construcție a sistemului de apeduct și canalizare, inclusiv stația de epurare din s. Băcioi.
- Guvernare locală și activism civicCNA anunța în iulie 2017 despre ilegalități depistate la primăria Băcioi.
- GazificareEste.
- MagazineLa Băcioi sunt câteva magazine alimentare, dar și săli de ceremonii.
- Școli și grădinițeLa Băcioi sunt trei grădinițe, o școală primară și un liceu.

- Apă potabilăApa de la robinete vine din apele subterane.
- Transport publicÎn Cricova circulă autobuzul nr. 2 și microbuzul nr. 141.
- CanalizarePrimăria Chișinău a investit peste 7 milioane de lei în lucrările de construcție a rețelelor de canalizare și Stației de pompare în orașul Cricova. Adițional, municipalitatea a alocat, în 2022, un milion de lei pentru construcția Stației de epurare din localitate.
- Guvernare locală și activism civicÎn 2021, un consilier local din Cricova a votat un proiect de peste 1,6 milioane de lei în favoarea firmei sale.
- GazificareEste.
- MagazineÎn oraș sunt magazine alimentare, vinării și restaurante.
- Școli și grădinițeÎn Cricova este un liceu, un gimnaziu, o grădiniță, o școală de arte și de sport. Mai există un complex sportiv, stadion de mini fotbal.
- AlteleÎn Cricova este și un penitenciar.

- Apă potabilăApa potabilă de la robinetele din Colonița este furnizată de către „Apă-Canal”.
- Transport publicÎn Colonița circulă autobuzul 24. Totuși, oamenii sunt nemulțumiți de orarul autobuzelor din zilele libere, zicând că circulă prea rar.
- CanalizareEste.
- Guvernare locală și activism civicPrimara satului Colonița, Angela Zaporojan, a ajuns în atenția publică în 2018.
- GazificarePartea nouă a localității nu era gazificată până în 2020. Primăria a reușit să conecteze peste 200 de gospodării și mai are aproximativ o sută.
- MagazineÎn localitate sunt câteva magazine mici alimentare, o sală de ceremonii, magazin de materiale de construcții.
- Școli și grădinițeÎn sat sunt două grădinițe (una dintre ele a fost reparată recent) și un liceu. Există un stadion de fotbal și un club de fotbal pentru copii, dar și o sală de trântă.

foto: casata.md
- Apă potabilăOrășelul primește apă potabilă de la „Apă-Canal”.
- Transport publicSpre Vatra circulă autobuzul nr. 20.
- CanalizareEste.
- Școli și grădinițeExistă o grădiniță-creșă și un gimnaziu. La Vatra mai există un stadion multifuncțional.
- GazificareEste.
- MagazinePentru că se află pe traseul Chișinău-Ungheni, Vatra are magazine diferite, de la alimente până la materiale de construcții. Are cafenele și acces la Lacul Ghidighici.