Suntem în ajunul zilei groaznice, când acum un an ne-am trezit cu un război alături. Azi am citit și urmărit știrile și cel puțin o dată ne-am gândit la ce o să fie mâine. În speranța că ziua de vineri va trece cu bine, azi îți aducem ca de obicei doar știrile esențiale, fără zgomot informațional.
😮Ne-am trezit cu știri îngrijorătoare: Ministerul rus al Apărării afirmă că Ucraina ar pregăti o provocare armată în regiunea transnistreană. Rușii afirmă că la acțiuni va fi implicat și batalionul „Azov”. Chișinăul neagă aceste afirmații. „Facem apel la calm și invităm publicul să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova. Instituțiile noastre cooperează cu partenerii străini și în cazul unor pericole la adresa țării vor informa neîntârziat opinia publică”. Aseară Ministrul de Externe Nicu Popescu ne-a asigurat că Moldova a fost și este pregătită pentru orice fel de scenarii.
🏄Chișinăul începe procesul de denunțare a câtorva zeci de acorduri semnate de Republica Moldova în cadrul CSI. După analiza mai multor acorduri s-a constatat că unele dintre ele nu sunt relevante, nu se aplică sau sunt în defavoarea țării noastre. „Acum compilăm lista, iar apoi o vom publica. Doar pe linia Ministerului Afacerilor Interne vom merge pe denunțarea a circa 20 de acorduri”, a declarat ministrul de Externe Nicu Popescu.
🌉 Vești bune din România. Va fi construit un nou pod rutier peste râul Prut, între localitățile Albița și Leușeni, care va corespunde celor mai înalte cerințe tehnice în construcții. Totodată, alte două poduri rutiere (Sculeni-Sculeni și Oancea-Cahul) vor fi modernizate. În aceeași ordine de idei, Maia Sandu s-a întâlnit azi la București cu Klaus Iohannis, care a promis că… ne va sprijini ferm în continuare.

😎 O rețea de agentură implicată în acțiuni de trădare de patrie și spionaj este cercetată de SIS și PCCOCS. Este vorba despre cinci moldoveni, dintre care doi au fost arestați, iar trei au statut de bănuit. Aceștia au fost cooptați de către agenți ai serviciilor speciale din alt stat ca să participe în acțiuni de destabilizare și de schimbare a puterii în stat, prin violență. În vizor mai sunt și cetățeni ai altui stat, care dirijau și finanțau activitățile subversive ale moldovenilor. Aceștia sunt cercetați pentru spionaj.
🪧 Activistul Dmitri Belousov din regiunea transnistreană a protestat la clădirea consulatului rus din Tiraspol cu un afiș împotriva războiului. Timp de două ore, Dmitri a fost abordat de mai multe ori de milițieni. Aceștia i-au verificat documentele, s-au asigurat că activistul nu a încălcat nimic. Organizația neguvernamentală Apriori din Tiraspol, care a monitorizat acțiunea, a declarat că milițienii s-au comportat destul de corect. Activistul și-a încheiat acțiunea după două ore, așa cum era planificat.

🧑⚕️După o pauză de peste doi ani în Republica Moldova au fost reluate transplanturile de rinichi. Primele trei intervenții au fost efectuate de o echipă multidisciplinară. Rinichii au fost prelevați de la donatori în moarte cerebrală și au fost transplantați unor pacienți cu insuficiență renală în stadiul final, care erau tratați prin dializă și se aflau în lista de așteptare. Pacienții, de 47, 49 și 60 de ani, au fost externați și se simt bine. Află de ce 60% din moldoveni refuză să doneze organele rudelor decedate aici.

🤖 Până în anul 2033 roboții vor face până la 39% din treburile casnice, arată un studiu, la care au participat 29 de experți în inteligență artificială din Marea Britanie și 36 din Japonia. Roboții vor fi mai puțin implicați în îngrijirea copiilor și a bătrânilor – 29%, în schimb tehnologiile moderne vor reduce cu 60% timpul petrecut la cumpărături. Această creștere a ponderii tehnologiilor inteligente ar putea duce la o mai mare egalitate de gen, deoarece femeile vor dedica mai mult timp activităților profesionale, spun experții.
UCRAINA
- Ministerul Apărării a publicat o listă cu 10 cele mai semnificative realizări ale forțelor armate ale Ucrainei. Lista victoriilor majore include, printre altele, apărarea cu succes a regiunilor Kyiv, Cernihiv și Harkiv, scufundarea navei amiral Moscova, eliberarea Insulei Șerpilor, eliberarea parțială a teritoriilor ocupate din regiunea Harkiv.
- Coloane de militari ruși fără semne de identificare au fost observate la hotar cu regiunea Cernihiv. Militarii ruși sunt îmbrăcați în uniforme asemănătoare cu cele ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Au fost observate și coloane de echipament militar fără mărci de identificare. Ucraina nu exclude că rușii pregătesc posibile provocări pentru ziua de 24 de februarie, pentru a-i acuza pe militarii ucraineni de „încălcarea integrității teritoriale” a Federației Ruse.
- O companie din Cehia a arătat cum sunt produse lansatoare de rachete gonflabile, care mai apoi sunt folosite în Ucraina ca ținte înșelătoare pentru atacurile rușilor. „Putem produce 35 de momeli gonflabile pe lună ca de exemplu HIMARS”, a spus un purtător de cuvânt al companiei.
📸Imaginea zilei
Un deputat al dumei regionale din Samara arătă cum a urmărit mesajul lui Putin cu tăiței pe urechi.
🍬la desert
Teatrul Național „Mihai Eminescu” te invită la premiera comediei „Alegerea Domnului Macabeț” de Cosmin Stănilă, în regia lui Alexandru Cozub. De data aceasta în rol principal este Corupția, iar „Scena este oglinda prin care spectatorii vor întrezări reflectată viața și pulsul zilei de azi”, promit organizatorii. Premiera este astăzi, la ora 18.00. Dacă nu reușești, următoarele spectacole vor avea loc vineri la ora 14.00 și 18.00 și sâmbătă la aceleași ore.
Ne auzim mâine cu știri esențiale!