A fost o zi caldă de primăvară, când știrile rele s-au amestecat cu cele mai bune. Exact ca în viață. De aceea și știrile selectate astăzi sunt „ca din viață” cu bune și rele. Și esențiale, desigur.
🔨 8 persoane publice, printre care un fost premier și un fost ministru al Economiei, au fost puse sub învinuire în dosarul concesionării Aeroportului Chișinău. Acestea sunt învinuite de abuz de serviciu. Procurorii anticorupție au stabilit că prejudiciul material cauzat statului este în mărime de 392.105.823 lei. Procuratura Anticorupție în comun cu ARBI CNA a aplicat sechestru pe bunurile și activele învinuiților în sumă de 28,7 milioane lei. Reamintim că în acea perioadă prim-ministru al Republicii Moldova era Iurie Leancă, iar ministrul Economiei –Valeriu Lazăr.
❓Autoritățile de la Tiraspol susțin că ar fi împiedicat un atac terorist pus la cale Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Acestea au spus că funcționari transnistreni urmau să fie „lichidați” și ar fi fost zeci de victime civile. Chișinăul a declarat că investighează informația, îndemnând la calm. Premierul Dorin Recean a declarat că nu există în prezent pericolul unei escaladări în zona transnistreană. La rândul său, Serviciul de Securitate al Ucrainei a precizat că orice declarație a reprezentanților așa-numitului minister al Securității din regiunea transnistreană ar trebui tratată exclusiv ca „o provocare orchestrată de Kremlin”.
👉Moldovenii îl preferă pe Iohannis. În topul personalităților politice internaționale ale moldovenilor figurează: Klaus Iohannis, în care au o oarecare și foarte multă încredere 38,6 % de moldoveni, Vladimir Zelenski – 38 % și … Alexandr Lukașenka – 35,7 %. Cât privește țările – Germania, România, Franța, Turcia sunt în topul țărilor față de care moldoveni au o atitudine bună și foarte bună, arată un sondaj realizat la comanda WatchDog.
🏦Anul trecut profitul în sistemul bancar a fost de 3,6 miliarde lei, mai mult cu 58,6% (1,3 miliarde lei) comparativ cu anul precedent. BNM spune că majorarea profitului a fost determinată de sporirea veniturilor din dobânzi, a veniturilor din diferențele de curs valutar și a veniturilor din onorarii și comisioane.
🥚Republica Moldova a obținut în premieră dreptul să exporte carne de pasăre și ouă în UE. Obținerea acestui drept a fost un proces complex, început în 2016. În prezent în țara noastră sunt produse anual circa 6 milioane de păsări și 253 milioane de ouă.
👫În 2023 nivelul egalității de gen în Moldova înregistrează un ușor regres. După ce au fost analizate șase domenii strategice, nivelul mediu al egalității dintre femei și bărbați a fost estimat la 61 de puncte, cu un punct mai puțin decât în 2022. Am înregistrat regres în patru domenii: politică, acces la resurse, sănătate și percepții și stereotipuri. Cele două domenii unde am înregistrat progrese în anul 2023 sunt piața muncii și educația.
💪 Opoziția din Georgia susține că vrea să organizeze proteste în centrul orașului Tbilisi până când Georgia va lua un curs „pro-occident garantat”. Asta chiar dacă partidul de guvernământ Visul Georgian a anunțat că retrage proiectul de lege privind „agenții străini” după două nopți de proteste.
🛴Pe 2 aprilie, la Paris se va decide soarta celor 15.000 de trotinete electrice care pot fi închiriate. Trotinetele pot fi utilizate printr-o aplicație mobilă apoi pot fi lăsate oriunde și de aceea au devenit o problemă serioasă. Unii locuitori spun că ele blochează trotuarele, sunt periculoase pentru pietoni.
UCRAINA
- Noaptea trecută Rusia a lansat 81 de rachete în mai multe regiuni ale Ucrainei, atacând infrastructura critică și clădiri rezidențiale. Există răniți și morți. Bombardamentele au deconecat centrala nucleară Zaporojjie din Ucraina de la rețeaua electrică ucraineană.
- Rusia are suficiente resurse pentru a continua războiul în Ucraina „la intensitatea actuală” încă doi ani, a declarat șeful serviciului de informații militare lituaniene, Elegijus Paulavicius.
📸imaginea zilei
Vladimir Zelenski: „A fost o noapte grea”, după ce Rusia a tras 81 de rachete asupra Ucrainei
Sursa foto: Telegram/ Vladimir Zelenski
🍡la desert
Îți plac romanele Laviniei Braniște? Sâmbătă, 11 martie, la ora 14:00, la Librăria din Centru va avea loc Clubul de Carte, unde va fi discutat romanul devenit deja cult „Interior zero”, de Lavinia Braniște. Va modera discuția scriitoarea și jurnalista Paula Erizanu.
Ne auzim mâine cu știri esențiale!