Începem săptămâna cu o situație relativ calmă, față de un weekend agitat. Ca de obicei îți prezentăm știrile esențiale ale zilei.
💔Eroul Ucrainei, Alexandr Mațievschii, împușcat de ruși după ce a rostit „Glorie Ucrainei”, avea cetățenie moldovenească. Ministerul de Externe de la Chișinău a condamnat cu vehemență uciderea cetățeanului moldovean, calificând-o drept crimă de război și încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar.

👫Voluntarii Corpului Păcii revin în Republica Moldova după o pauză de trei ani, cauzată de pandemie. Primul grup de voluntari va ajunge înainte de sfârșitul anului. Din 1993, peste 1400 de voluntari ai Corpului Păcii au activat în țara noastră.
🧀Fabrica de Brânzeturi din Cahul SA a ajuns în faliment și va fi lichidată. Întreprinderea controlată de Consiliul Raional Cahul, care deține 82,5% din capital, a ajuns într-o situație economică dificilă din 2020, și a înregistrat pierderi doi ani la rând. Acum are datorii de peste 1,5 milioane de lei.
🚦La intersecția străzilor București și Lazo, din Chișinău în cadrul unui experiment, s-a montat pe un stâlp un proiector care pe timp de noapte amplifică și face de zeci de ori mai vizibilă trecerea de pietoni existentă printr-o proiecție suprapusă, puțin mai mare ca dimensiuni și viu colorată. Încă nu se știe cine este autoarea/autorul ideii.
🚛30 de autospeciale moderne pentru evacuarea și transportarea deșeurilor vor fi achiziționate de Regia „Autosalubritate”. Autospecialele vor fi dotate cu tehnologii moderne. Ele au fost cumpărate în cadrul proiectului „Deșeuri Solide Chișinău”, finanțat de municipiul Chișinău, BERD, BEI și Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P).
👏Gold open access pentru o lucrare științifică de la UTM. Noua lucrare științifică, despre senzori pentru aplicații de siguranță a bateriilor, elaborată de cercetătorii de UTM, a fost publicată de prestigioasa revistă științifică Nano Energy. Iar acum este disponibilă în format Gold Open Access. Aceasta înseamnă că articolul poate fi accesat de milioane de cercetători din întreaga lume, sporind impactul cercetării date, dar și notorietatea cercetătorilor moldoveni.
🔬 Oamenii de știință au reînviat un „virus zombi” care a fost prins în permafrostul arctic timp de 48.500 de ani. Cercetătorii au temerea că virușii care au petrecut mii de ani înghețați în pământ s-ar putea trezi din cauza schimbărilor climatice și încearcă să evalueze cu atenție riscul pentru oameni.
UCRAINA
- Ucraina a devenit al treilea cel mai mare importator de arme din lume în 2022. Doar Qatar și India sunt înaintea Ucrainei. Potrivit Institutului de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI), acest lucru a fost posibil datorită asistenței militare a partenerilor occidentali. Între 1991 și sfârșitul anului 2021, importurile de arme în Ucraina au fost neglijabile.
- Mercenarii Wagner înaintează spre Bakmut din mai multe direcții, încercând să spargă apărarea trupelor ucrainene și să avanseze spre cartierele centrale ale orașului, a declarat Alexander Sîrski, comandantul Forțelor Terestre din Ucraina. Potrivit acestuia, situația din jurul orașului Bakhmut este „dificilă”, însă încercările rușilor de a captura orașul sunt respinse de artilerie, tancuri și alte arme de foc.
- Kremlinul declară că este imposibil să se negocieze pacea cu Ucraina și că Rusia va continua să lupte. „Nu există condiții pentru tranziția situației din Ucraina spre un curs pașnic”, a declarat Dmitri Peskov.
📸imaginea zilei
„Incendierea miriștilor este un obicei barbar care trebuie eliminat”, declară Maia Sandu.

🍡la desert
De la Oscaruri îți recomandăm Pinocchio, de Guillermo del Torro, care explorează animația ca un mediu nu doar pentru copii și atinge într-un mod special și subiectul morții. Pinocchio a luat premiul pentru cel mai bun film animat (recomandat de colega noastră Irina Cleșcenco)
Ne auzim mâine cu știri esențiale!