Esențial: Peste 200 de incendii de vegetație, o companie a fost obligată să restituie 500.000 de lei și halva produsă cu energie solară

Odată cu primăvara în țară revin și probleme mai vechi, aparent eterne: incendii, proteste și alte crize. Ți-am pregătit doar informațiile esențiale ale zilei, plus o poveste caldă, care să te inspire.

 🔥Săptămâna trecută salvatorii și pompierii au intervenit în lichidarea a 217 de incendii de vegetație în întreaga țară. Focul a afectat 612 ha de teren. Ieri un incendiu de vegetație uscată a deteriorat conductoarele de aluminiu ale unei linii electrice, iar 72 de gospodării din Camencea, Teleșeu și Pocșeșeti (Orhei) au rămas circa 4 ore fără tensiune. De ce nu este bine să dai foc la câmpuri? Citește explicația lui Alexandru Bratuțel, expert în biotehnologii de peste 15 ani. 

Sursa foto: Facebook/ IGSU
Sursa foto: Facebook/ IGSU

 

💲Fondul Monetar Internațional va aproba până la sfârșitul lunii aprilie un nou acord de 94 de milioane de dolari pentru Republica Moldova. Șeful Misiunii FMI în Moldova, Ruben Atoyan, a spus astăzi că autoritățile de la Chișinău au respectat toate criteriile de performanță și că s-au înregistrat progrese satisfăcătoare în ceea ce privește eliminarea ineficienților și inechităților în sistemul fiscal. În același timp Directorul Departamentului European al FMI, Alfred Kammer, spune că există posibilitatea ca Republica Moldova să iasă mai devreme din criza actuală, față de restul Europei. 

🔨O companie de creditare nebancară a fost obligată să restituie aproape 500.000 de lei la aproximativ 30 de clienți. Comisia Națională a Pieței Financiare a constatat că aceasta i-a taxat pe clienți în surplus. Compania deja a restituit peste 371 mii către 21 de persoane. 

👤Șapte persoane, reținute pe 11 martie pentru pregătirea dezordinilor în masă, au primit 30 de zile în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13. Procurorii susțin că, în pofida faptului că cei șapte bărbați nu-și recunosc vina, unii dintre ei conlucrează cu organul de urmărire penală. Ei sunt cercetați penal pentru pregătirea dezordinilor în masă, infracțiune care se pedepsește cu până la opt ani de pușcărie. 

🍪Halva de floarea-soarelui, produsă cu energie de la soare. Ala Cernioglo din Comrat și-a dezvoltat o afacere de producere a halvalei de floarea-soarelui, cu ajutorul unui grant obținut în cadrul PNUD. A încercat mai multe rețete până a găsit-o pe cea mai bună: cu miere și semințe de floarea-soarelui. Tânăra a procurat panouri fotovoltaice, care au eficientizat costurile de producere. 

😥Meta, care deține Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunțat că va desființa 10.000 de locuri de muncă. Anunțul vine după ce gigantul tehnologic a concediat 11.000 de angajați în noiembrie 2022 .Directorul executiv al Meta, Mark Zuckerberg, a spus că reducerile vor fi „dure” și fac parte dintr-un „an de restructurare”. Pe lângă cele 10.000 de locuri de muncă pierdute, 5.000 de posturi deschise la companie vor rămâne neocupate. Deși marile corporații nu au sedii în Moldova, staff-ul acestor companii include și moldoveni. Citește și: Concedieri la marile corporații internaționale: vor ajunge și în Moldova? 

UCRAINA 

  • O persoană a murit și alte trei au fost rănite în Kramatorsk, din regiunea Donețk în această dimineață. O rachetă rusească a lovit centrul orașului și șase clădiri înalte au fost avariate. 
  • Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga intenționează să deschidă două dosare împotriva Rusiei pentru presupuse crime comise în legătură cu invazia rusă a Ucrainei. Unul dintre cazuri implică răpirea copiilor și adolescenților ucraineni și transferul forțat al acestora în tabere de „reeducare”. Al doilea se referă la lovituri deliberate asupra infrastructurii civile. 
  • Rusia apelează la închisorile de femei pentru noi recruți de război. Olga Romanova, co-fondatoare a organizației pentru protecția drepturilor prizonierilor „Rusia după gratii”, spune că cel puțin 100 de femei prizoniere ar fi fost transferate până acum pentru a lupta în Ucraina. Rămâne neclar dacă recrutarea a fost efectuată pe bază de voluntariat sau dacă deținutele au fost presate să lupte pentru armata rusă. 
Sursa foto: Yevgeny Yepanchintsev / TASSDeținute la o închisoare pentru femei din Rusia
Sursa foto: Yevgeny Yepanchintsev / TASS
Deținute la o închisoare pentru femei din Rusia

📸imaginea zilei 

Un kilogram de ceapă costă 22 de lei/kilogramul. 

„Scumpa noastră ceapă. Nu-i de-a noastră. E import din Belorusia. Cea moldovenească am exportat-o masiv în Ucraina. În toamnă. Acum plătim peste 1.00 euro/kg importatorilor”, Ilian Cașu.

Sursa foto: Facebook / Ilian Cașu
Sursa foto: Facebook / Ilian Cașu

 🍡la desert 

Amplasat în Vestul sălbatic de pe continentul nord-american în 1890, miniserialul „Englezoaica” spune povestea unei femei în căutarea răzbunării. Proaspăt venită din Londra, ea îl întâlnește pe Eli, un bărbat al națiunii de amerindieni Pawnee cu trecut complicat, care va fi alături de ea pe drumul ei dificil. Miniserialul are 6 episoade (recomandare de la Patricia Mihailă) .

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare