Această istorie este despre cum familia Porcescu a încercat să-și facă dreptate în ultimii patru ani.
Acesta este unul dintre puținele cazuri în care victimele au reușit să obțină o pedeapsa cu închisoarea pentru persoana vinovată. Dar într-un final, aceasta nu a fost pusă în aplicare.
Lucra la teza de doctorat și circula des din satul natal, Ciocâlteni, Orhei spre Chișinău și invers. Luni, 24 decembrie, s-a întâlnit cu fratele mai mic, Marcel. După ce cei doi frați s-au despărțit, Gavril s-a dus cu troleibuzul 21 spre microbuzul cu destinația Ciocâlteni.
Aproximativ la 15:40 Gavril coboară din microbuz la intrarea în satul Ciocâlteni și așteaptă să treacă mașinile ca să traverseze strada. Așa cum stătea pe acostament, o mașină care venea din direcția Telenești spre Chișinău a ieșit pe contrasens și l-a lovit puternic. Peste patru ore, Gavrușa, așa cum îi zic părinții, copilul iubit, cu mari perspective, își pierde viața, la spital.
„Seara aia și drumul spre casă a fost cel mai complicat. A fost cea mai complicată noapte pe care noi o puteam avea", spune Marcel, fratele mai mic al lui Gavril. Cu vocea care-i tremură, tânărul continuă să povestească cele întâmplate. „Două nopți nu am putut să dorm deloc. Te gândeai, continuu te gândeai. O auzeam pe mama, cum tata... Nu puteai. Tata se scula dimineața, mergea în jurul casei. Mama tot așa. Este un sentiment care practic te distruge ca om."
La prima ședință însă, șoferul a venit cu povestea schimbată, spune Marcel. Spunea „că a adormit la volan, că își recunoaște fapta, e gata să coopereze cu poliția. Atunci ne-am dat seama că trebuie să ne luăm avocat", explică Marcel. Familia era conștientă că pe Gavril nu-l mai puteau întoarce, dar își dorea ca șoferul să răspundă pentru deces.
Cazurile în care un șofer face un accident sau urcă în stare de ebrietate la volan sunt anchetate conform articolului 264 al Codului Penal, care se referă la „încălcarea regulilor de securitate a circulației sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport".
Pe 13 martie 2023 au fost, în total, 43 de hotărâri în dosare penale. 15 dintre ele (adică 31%) se referă la art. 264 din Codul Penal. Majoritatea inculpaților au fost pedepsiți pentru condus în stare de ebrietate.
Din cele 15 cazuri penale,
- 13 se referă la condus în stare de ebrietate la volan; - 4 au fost cu traumatizarea sau decesul pietonului (într-un caz a unui pasager), iar toți șoferii au primit o pedeapsă de câțiva ani de închisoare cu suspendare, anularea dreptului de a conduce și muncă în folosul comunității.;
- 4 cazuri au fost cu șoferi care nu dețin permis de conducere și au condus în stare de ebrietate. Aceștia au primit între 140-160 de ore de muncă în folosul comunității.
Din 15 cazuri penale,
- 12 cazuri se referă la condus în stare de ebrietate la volan;
- 3 cazuri se referă la decesul a două persoane și traumatizarea unui biciclist. Șoferii au primit câțiva ani de închisoare cu suspendare și achitarea unor amenzi;
- 3 cazuri în care șoferii nu aveau permis de conducere. În două cazuri au primit 6 luni de închisoare cu suspendare și într-un caz mai grav în care a decedat o persoană pedeapsa a fost de 4 ani de închisoare cu suspendare și o amendă de 500 de u.c.
Nici inculpatul nu a fost de acord cu decizia și a atacat-o în instanța superioară. „El considera că nu e ok ceea ce a primit el, cu toate că 10 mii de euro e o sumă infimă pentru ceea ce a făcut criminalul, și să stea trei ani de închisoare de tip deschis. Tu îți trăiești mai departe viața, dar fratele meu e în mormânt și familia distrusă", spune revoltat Marcel. Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia penală a Judecătoriei de la Orhei, însă a mărit prejudiciul moral până la 500 de mii de lei.
Familia Porcescu a atacat și această decizie. Ultima ședință a fost în februarie 2021, la doi ani distanță de accident.
„A-i stabili o pedeapsă de trei ani de închisoare cu ispășirea într-un penitenciar de tip deschis, cu anularea dreptului de a conduce [...]. A încasa prejudiciul moral de 800 de mii de lei", a citit judecătorul în ultima sentință. Familia se aștepta ca vinovatul să fie reținut din sală și dus la penitenciar imediat. Dar șoferul a ieșit liber pe ușa instituției, însoțit de avocat.
După decizia finală, instanța de judecată urma să o expedieze poliției în raza teritorială în care vinovatul își are domiciliul. Poliția, la rândul ei, trebuia să-l escorteze la penitenciar, ca să-și ispășească pedeapsa. Totuși, până ca poliția să ajungă la acesta, el ar fi fugit din țară „prin regiunea transnistreană”, consideră familia Porcescu.
Am solicitat Poliției Republicii Moldova un comentariu despre cum a fost posibilă plecarea acestuia din Republica Moldova în timp ce avea de ispășit o pedeapsă cu închisoarea. Vom reveni cu un răspuns mai târziu.
„Practic, după doi ani de procese, noi am ajuns să avem o hotărâre cu o pedeapsă, dar efectiv zero rezultate și zero dreptate pe care noi am putut-o s-o simțim. Practic nimic din ceea ce este stipulat nu este îndeplinit... Nici el închis, nici din punct de vedere financiar pedepsit. El este bine merci peste hotare”, concluzionează Marcel.
Poliția a venit cu un răspuns despre șoferul care a fugit din țară. La șase zile distanță de la anunțarea sentinței finale, vinovatul de decesul lui Gavril a părăsit Republica Moldova în calitate de pasager.
Aproape peste doi ani de la sentință, Inspectoratul de Poliție Orhei a pornit dosarul de căutare.
Șoferul vinovat a fost dat în căutare internațională pe 8 februarie 2023.
În luna martie 2023, poliția a primit informație de la Interpol/Germania precum că șoferul vinovat se află în statul federal Hessa, Germania. Organele de drept din Germania au comunicat celor din Moldova că nu pot să extrădeze persoana vinovată din cauza legislației germane.
Fiți cu ochii pe noi!
Imagine video și montaj de Victor Streleț
Editare de Anastasia Condruc