În schimb, șoferul a scăpat cu o pedeapsă „blândă”. Acesta nu a ajuns în penitenciar, deocamdată nu a achitat nicio daună și între timp a reușit să mai comită o infracțiune de același fel.
Am documentat subiectul la alegerea patronilor Moldova.org. Dacă vrei și tu să susții munca noastră, devino patron/patroană.
Unul din traseele obișnuite ale lui Nicolae, de la parcul Valea Morilor până acasă, la Botanica, e pe strada București. E mai bine iluminată decât străzile din zonă, apoi merge pe bulevardul Dacia și înainte până acasă.
Într-o seară de mai din 2021 s-a întâlnit cu prietenii în parc cu bicicletele. Era trecut de ora 22 când a decis să meargă împreună cu partenera lui acasă. Bicicleta lui Nicolae era prima, partenera era în spatele lui.
Pe strada București, aproape de intersecția cu strada Ismail, Nicolae a văzut culoarea verde la semafor și continua să dea din pedale. Dar la mijlocul intersecției, o mașină de taxi, care voia să vireze la stânga, îl lovește. Nicolae cade tot cu bicicletă și simte o durere puternică. Piciorul stâng i-a fost strivit între pedală și bara de protecție a mașinii (bumper), povestește el. Încearcă să se ridice, crezând că a făcut vreo vânătaie. „Dar când m-am uitat, din picior curgea sânge abundent și osul ieșea afară".
Prietena lui, șocată, încerca să-i toarne apă peste față, ca să nu-și piardă cunoștința. O femeie care se oprise în zonă sunase la 112, ambulanța era pe drum. Un bărbat a ieșit dintr-o mașină cu o cheie mare, a pus-o pe piciorul fracturat și a fixat-o cu un bandaj.
În ambulanță Nicolae își mișca degetele de la picior. „Tot o să fie bine", i-a spus tânărul felcerului din ambulanță. La urgență, abia în dimineața următoare, a fost operat. Toată noaptea i s-a făcut transfuzie de sânge.
După operație, a văzut șase găuri în piciorul accidentat. A înțeles că în picior i-au pus o tijă de metal și niște șuruburi care să-l ajute să-și refacă osul. Povestește că de durere „mânca dexalghin", un analgezic eficient și rapid pentru durerea ușoară spre moderată, în special musculoscheletală. „Dexalginul pe o oră te scoate din dureri, dar mie mi-e jale de ficatul meu", își amintește Nicolae.
Dar accidentul s-a răsfrânt și asupra celor dragi din jurul lui. Odată ce Nicolae a fost nevoit să petreacă mai mult timp în pat, fără activitate, a descoperit că are alergie la pisici, iar pisica care trăia cu ei de cinci ani a fost dusă de acasă. Partenera lui Nicolae nu a mai urcat niciodată pe bicicletă, din cauza șocului produs de accident.
Nicolae a solicitat un prejudiciu material sub forma salariului pierdut în mărime de 2.600 de euro și încă 20.000 euro cu titlu de reparare a prejudiciului moral.
Taximetristul care l-a accidentat pe Nicolae și-a recunoscut integral vina. A declarat instanței de judecată că era oprit la semafor, la culoarea roșie pe strada București și aștepta să se facă verde. În hotărârea instanței de judecată există și explicația șoferului. El a povestit anterior că atunci când s-a aprins verde la semafor, el a început manevra la stânga și „nu a observat pe nimeni". El spunea că în față îi „bătea lumina". A zis că nu l-a văzut pe biciclist și că Nicolae l-ar fi putut ocoli.
Pedeapsa cu suspendare se dă de către judecător în momentul în care acesta consideră că persoana vinovată este capabil să-și schimbe comportamentul.
„Socot că decizia a fost una foarte necinstită și incorectă. Tu ești lovit de mașină și primești niște daune morale mizere. Pedeapsa nu este una care să poată influența asupra omului, ca în viitor să nu mai facă asta. Așa la noi funcționează justiția. Te bate cu rigla, dar nică tolc (n.red.: din rusă: sens) din asta. Tu, pur și simplu, data viitoare o să ascunzi mâinile în buzunar să nu ajungă rigla la degete".
Nicolae și avocatul lui au făcut recurs deciziei în instanța superioară și continuă să solicite o daună morală de 400 de mii de lei. Nici șoferul nu era mulțumit și a atacat și el decizia. Până la decizia finală a Curții de Apel, sentința nu se pune în aplicare, ceea ce înseamnă că taximetristul a putut conduce în continuare.
Pentru că nu există o decizie definitivă în cazul lui Morozov, taximetristul a primit, a doua oară, o pedeapsă cu închisoarea pentru un termen de doi ani, însă cu suspendare. I s-a anulat a doua oară dreptul de a conduce.
- 3,6 ani de închisoare (cu suspendare pentru 2 ani)
- anularea dreptului de a conduce
- 100 de ore de muncă în folosul comunității
- 2.600 euro prejudiciu material și 30 mii de lei prejudiciu moral
Decizia este atacată în instanța superioară de către partea vătămată, cât și de inculpat.
Bărbatul accidentat și-a fracturat o coastă și alte oase ale cutiei toracice, având o vătămare corporală gravă și leziuni corporale grave care au prezentat pericol pentru viață.
- 2 ani de închisoare (cu suspendare pentru 3 ani)
- anularea dreptului de a conduce
În cazul lui Morozov împotriva taximetristului urmează să mai aibă loc în luna mai o ședință la Curtea de Apel, în care va fi emisă și explicată decizia finală. În acel moment, aceasta devine definitivă. Ulterior, vinovatul urmează să-și primească pedeapsa: închisoare timp de 3,6 ani (cu suspendare timp de doi ani), anularea dreptului de a conduce, 100 de ore de muncă în folosul comunității.
Astăzi, taximetristul nu conduce mașina, întrucât permisul i-a fost anulat odată cu decizia finală din ianuarie 2023 în cel de-al doilea dosar penal și se află la libertate.
Editare de Anastasia Condruc
Ilustrație de Irina Cleșcenco