Am documentat subiectul la alegerea patronilor Moldova.org. Dacă vrei și tu să susții munca noastră, devino patron/patroană.
Anna avea câteva lucruri în rucsac, purta o geacă subțire. Lucas și-a luat o jucărie cu el. Cei doi merg încet pe trotuar. Se opresc pentru câteva secunde pe trotuar, iar Anna se apleacă să-i aranjeze jucăria. Înainte de trecerea de pietoni se mai opresc o dată într-un loc unde cei doi abia se văd, pentru că două mașini sunt parcate prea aproape de trecere. Se pornesc să traverseze strada. În cinci secunde sunt pe mijlocul drumului, iar într-o clipită, un microbuz de dimensiuni mici îi lovește din plin. Mama și fiul sunt purtați câteva secunde pe capota microbuzului, apoi cad și se opresc sub roțile mașinii care venea pe contrasens. Lucas e aruncat cu totul sub mașină. Toate acestea se văd clar pe camera de bord a unei mașini parcate până la trecerea de pietoni.
Anna nu-și amintește deloc ziua în care a fost lovită de mașină, pentru că are amnezie. Cât a stat la spital, majoritatea timpului l-a petrecut dormind. A aflat că a fost accidentată de la colega ei de salon, care i-a arătat un video cu momentul impactului. Și colega ei de salon a stat în spital din același motiv – a fost lovită de o mașină.
„Fractură de craniu și leziuni cerebrale”, spune Anna că a avut. Mai exact, osul temporal al capului a fost fracturat, fiind afectat până la nivelul urechii stângi. „Eu aud mult mai rău și în urechea stângă mereu aud un sunet. Asta e pentru toată viața, mi-a spus medicul”, explică Anna. Are pierderi de memorie și dificultăți de vorbire. Tratamentul medicamentos continuă și astăzi: câte șapte pastile pe zi pentru îmbunătățirea metabolismului cerebral, pentru durerea moderată până la severă, pentru tratarea afecțiunilor neurologice și altele.
Lucas a avut contuzie cerebrală minoră, vânătăi și julituri pe cap și pe tot corpul. Totuși, băiețelul a fost conștient tot timpul. Acesta a stat sub mașină până a fost găsit. Părinții povestesc că accidentul l-a afectat puternic din punct de vedere psihologic. Se speria de mașini, de sunete puternice, de copii. Avea izbucniri emoționale puternice și îi era frică de tot. Noaptea nu putea dormi.
Șoferul a fost declarat vinovat și a primit o pedeapsă de:
- 3 ani de închisoare într-un penitenciar de tip deschis (cu suspendare pentru trei ani);
- Anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.
Acțiunea civilă pentru repararea prejudiciului moral și material a fost admisă, însă asupra sumei despăgubirilor urmează să hotărască instanța de ordine civilă. Deocamdată din contul vinovatului s-au luat doar 640 de lei pentru cheltuielile judiciare.
Hotărârea a nemulțumit familia Petkoglo, în special faptul că instanța nu a desemnat vreo compensație, ceea ce i-a determinat să atace decizia în instanța superioară. Pe trei mai 2023 va avea loc prima ședință la Curtea de Apel în cazul șoferului care i-a lovit pe Anna și Lucas.
Alexandr, soțul femeii, spune că există o problemă mare în sistem. „E problema iresponsabilității administrației publice locale, a poliției și a oamenilor. Oamenii simt că au posibilitatea să încalce și să fie pedepsiți într-un singur caz din 10 încălcări, de exemplu. Desigur că o să încalce toți regulile”, adaugă Alexandr. Nu-și doresc neapărat ca vinovatul să ajungă în penitenciar, dar cel puțin să primească o daună morală proporțională suferinței pe care au primit-o, iar șoferul să simtă, într-adevăr, pedeapsa. „Doi oameni vor trăi toată viața cu aceste traume și psihologice și fizice, dar la el totul e ok”, adaugă Alexandr.
Odată ce decizia a fost atacată în instanța de judecată și nu poate fi executată, șoferul poate merge la volanul mașinii până la decizia finală a Curții de Apel.

Anna se referă la cazul unui bărbat de 25 de ani care a furat 20 de biciclete în sumă de peste 100 mii de lei. Acesta a fost declarat vinovat pentru 15 episoade de furt și a fost condamnat la 5 ani de închisoare. De asemenea, a fost obligat să achite peste 100 de mii de lei victimelor pentru prejudiciu.
Apoi, gândul celor doi soți se îndreaptă spre cum primăria și pretura securizează trecerile de pietoni. „Primarul iubește pe Facebook să arate proiecte prostești pe care se cheltuie bani și sunt fără folos. Pe strada Florilor doar într-un singur loc, unde este o școală, au făcut o trecere ridicată. Acolo șoferii sunt nevoiți să oprească. De ce au făcut doar acolo? Pe strada Florilor mai sunt alte instituții de învățământ. Pentru securizarea trecerilor nu au făcut nimic, o să zică că nu au bani. Dar au reparat trotuarul. Asta nu le-a oferit mai multă siguranță pietonilor”, spune revoltat Alexandr. După accident, bărbatul a raportat intens mașinile care staționau pe trecerile de pietoni sau în imediata apropiere.
Editare de Anastasia Condruc
Ilustrație de Irina Cleșcenco