Am documentat subiectul la alegerea patronilor Moldova.org. Dacă vrei și tu să susții munca noastră, devino patron/patroană.
Jucăriile pisicii sunt la dispoziția ei în orice colț al casei. Un acvariu cu patru pești stă pe masa de bucătărie. Cu câteva zile în urmă erau șase, dar pisica a mișcat acvariul și l-a răsturnat, apa s-a scurs cu tot cu pești pe podeaua bucătăriei. Simion nu a reușit să salveze doi dintre ei. „Xiuha-bandiuha", îi spune, dojenind-o blând în timp ce ea stă pe un papuc în coridor.
În living, pe peretele principal, e agățată o fotografie mare în care apare Galina, soția lui Simion și el. O altă fotografie cu ei zâmbind stă pe pervaz. La balcon, crăciuneii au înflorit, iar orhideele abia așteaptă să-și deschidă petalele. În dormitor, pe spetezele a două scaune stă o cămașă de-a Galinei, niște halate aranjate cu grijă. Pe măsuță așteaptă o gentuță deschisă cu produse cosmetice și niște flori de levănțică uscată.
Casa arată de parcă Galina a plecat la muncă și revine diseară. Au trecut nouă luni de la decesul ei, dar Simion nu poate să miște nimic din lucrurile ei, le păstrează intacte. Pe fața bărbatului se citește tristețea și disperarea, mai ales după ce a aflat sentința persoanei care a lovit-o cu mașina, fapt ce i-a cauzat moartea.

Cei doi locuiau într-o casă în orășelul de lângă aeroport. Duminică, 17 iulie 2022, la ora 7 dimineața, Galina s-a pornit „să-și caute de sănătate, la masaj", spune Simion, exact pe drumul pe care-l făcea zi de zi spre muncă. A traversat prima jumătate de carosabil, a ajuns pe mijloc, unde e un mic refugiu pentru pietoni. Asigurându-se că mașinile se opresc, Galina a călcat pe trecerea de pietoni. Trece de mașina oprită pe a treia bandă și când să ajungă pe cea de-a doua bandă, o mașină o lovește din plin și o aruncă la câțiva metri distanță.
În același timp, Simion ieșise pe afară să-și facă cei patru km de mers pe jos. În treacăt, a văzut că la trecerea de pietoni din fața casei e aglomerație și a presupus că e vorba de un nou accident. Peste câteva minute primește un apel și este anunțat că soția lui este la Spitalul de Urgență. A înțeles imediat ce s-a întâmplat pe trecerea de pietoni și a alergat acolo. Șoferul vinovat stătea așezat pe bordură. Simion l-a cunoscut – e fostul lui coleg de lucru. E pilot și se întorcea acasă după o cursă.
„Era ora 7:30-7:40 dimineața. Traficul era destul de intens și haotic. M-am uitat spre partea dreaptă a trecerii de pietoni, am auzit un semnal de claxon al unei mașini, sunetul căruia venea din spate. Imediat am aruncat privirea în față și am observat o doamnă care a făcut un pas în fața mașinii și imediat am încercat să frânez, dar s-a produs impactul", a declarat șoferul instanței de judecată. A mai declarat că a contribuit cu tot ce a putut pentru a micșora durerea ce a provocat-o persoanelor în urma incidentului. „Nu a fost un lucru pe care l-am dorit, nu am avut intenția de a produce acest accident și regret nespus cele întâmplate", a declarat șoferul în instanța de judecată.
Șoferul și-a manifestat intenția de a achita benevol pagubele materiale și morale apărute în urma accidentului – cheltuielile pentru spitalizare, funeraliile și paguba morală la care a fost supus soțul Simion Muntean, iar asta a fost o circumstanță atenuantă a infracțiunii. O altă circumstanță atenuantă a fost că șoferul „s-a căit sincer de comiterea infracțiunii". În cazul în care inculpatul își recunoaște vina, pedeapsa se reduce cu o treime din pedeapsa maximă prevăzută pentru această infracțiune.
Șoferul a fost condamnat la patru ani de închisoare de tip deschis (regimul penitenciarului e mai lejer și permite ca deținutul să se angajeze în câmpul muncii și să iasă din penitenciar). A fost anulat și dreptul de a conduce mijloace de transport. Totuși, executarea pedepsei în penitenciar a fost suspendată pentru patru ani.
În hotărârea instanței de judecată există și câteva explicații adiționale în favoarea suspendării pedepsei:
Potrivit avocatului, este nevoie de o individualizare conform dispozițiilor articolului 264 din Codul Penal. Articolul se referă la încălcarea regulilor de securitate a circulației sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport. „Aspecte care să distingă gravitatea acțiunilor șoferilor. Să fie cel puțin niște calificative diferite", explică avocatul.
De asemenea, în majoritatea dosarelor penale care se referă la acest articol, șoferilor li se anulează dreptul de a conduce mijloace de transport. Anatolie Barbacar nu vede cu ochi buni această măsură. „Dreptul este anulat și peste patru ani redobândit. Atunci care e scopul și efectul legii? De exemplu, un șofer s-a urcat în stare de ebrietate avansată la volan. A accidentat trei-cinci persoane. Ajunge în penitenciar de tip deschis pentru cinci ani. Își redobândește ulterior dreptul de a conduce. Unde e reeducarea?", se întreabă avocatul, menționând că penitenciarul de tip deschis nu este la fel de strict în comparație cu celelalte penitenciare. De exemplu, deținutul care stă într-un penitenciar de tip deschis poate să-și găsească pe parcursul zilei un loc de muncă și în fiecare seară să se întoarcă în celula lui.
„Mai degrabă ar fi eficiente pedepsele reale, dar scurte ca termen, să-și facă efectul", spune avocatul.
Un alt aspect pe care ține să-l accentueze avocatul se referă la situațiile în care pietonii se fac vinovați de accidente. În practica acestuia, au fost cazuri care au ajuns în instanțele superioare și unde s-a demonstrat că șoferul nu a putut evita tamponarea pietonului, chiar dacă acesta a respectat regulile de circulație și mașina era într-o stare tehnică bună. „Șoferul este persoana care deține și conduce mijlocul cu pericol social sporit – automobilul. El trebuie să ia seama de toate împrejurările. Dar, dacă ne amintim de regulamentul circulației rutiere, acolo este indicat că orișicare participant la trafic este în drept să mizeze că și ceilalți respectă regulile. Chestiunea asta se referă și la pietoni." Potrivit acestuia, pedepsele cu închisoarea care au fost suspendate ar fi justificate, în cazul în care pietonii ar fi responsabili de provocarea accidentului.

Simion a rămas cu o mare pierdere, dezamăgire și confuzie. Își amintește de tânăra care a accidentat mortal o fetiță pe trecerea de pietoni la Fălești. Ea a primit câțiva ani de închisoare cu executare. „Nu înțeleg cât costă viața omului sau dacă are vreo valoare... Chiar suntem așa de umani în privința asta?", se întreabă bărbatul.
Astăzi, șoferul care a lovit-o mortal pe Galina este în libertate.
Editare de Anastasia Condruc și Ana Gherciu
Ilustrație de Irina Cleșcenco