Veteran al războiului din Afganistan: „Ni se spunea că vom apăra granițele de sud ale Uniunii Sovietice”

Boris Dubălaru are 58 de ani. Anul acesta se fac 40 de ani de când a ajuns în Afganistan, la război.  

Abia împlinise 18 ani când l-au luat la armată în Republica Kârgâză, de acolo a ajuns în Afganistan unde a luptat de partea sovieticilor. „Toți erau patrioți. Toți țineam la patria noastră, că era Uniunea Sovietică și erau toate 15 republici”, explică bărbatul, menționând „așa eram educați – patriotic”. 

Dacă primii soldați nu erau informați despre faptul că urmau să participe la război, Boris și ceilalți soldați știau unde se duc. „Ni se spunea că vom apăra granițele de sud ale Uniunii Sovietice. Că este nevoie de introdus acolo armata ca să ținem piept și să apărăm revoluția care s-a făcut în Afganistan.” 

Informația pe care au primit-o soldații era adevărată, însă nu li s-a spus contextul. După o lungă monarhie în Afganistan în 1973 se instalează, în premieră, un guvern centrist. Însă, peste cinci ani, miliția marxistă răstoarnă guvernul. Noua putere, care are legătură cu Uniunea Sovietică, nu este susținută de către populație. În 1979 intră tancurile sovietice în Afganistan „pentru a stabiliza țara” și începe războiul ruso-afgan. În același timp, forțele neregulate de gherilă din care făceau parte luptătorii mujahedini au parte de susținere internațională și de fonduri americane. Mujahedinii sunt persoanele implicate în apărarea Islamului. Termenul a devenit cunoscut occidentului în perioada războiului ruso-afgan, de la luptătorii islamiști afgani care au luptat împotriva sovieticilor.  

  

Cum a început războiul din Afganistan

În 1988, se formează gruparea al-Qaeda, condusă de Osama bin Laden. Aceștia au declarat că vor lupta împotriva sovieticilor și celor care se vor împotrivi viziunii lor despre o națiune islamică. 

Peste un an, mujahedinii câștigă războiul, iar sovieticii părăsesc Afganistanul. 

În 1992 mujahedinii și alte grupări militare atacă Kabulul și încep confruntările cu alte grupări care durează până în 1998, când dețin aproape tot controlul țării.  

În 2001, al-Qaeda atacă Turnurile Gemene din New York și Pentagonul din Washington. SUA pornesc o campanie intensă împotriva terorismului. Asta înseamnă bombardarea aeriană ale forțelor afgane susținute de cele americane și britanice. La scurt timp, NATO intră în Kabul și luptă cu talibanii.  

Din 2002 până în 2008, americanii ajută Afganistanul să reconstruiască instituțiile statului, în timp ce talibanii încearcă să ia puterea.  

În 2011, forțele americane îl asasinează pe Osama bin Laden în Pakistan și la scurt timp anunță retragerea din Afganistan. Totuși, după mulți ani de guvern interimar, talibanii au reușit să ajungă, astăzi, la putere. 

Citește mai multe detalii: Talibanii au ocupat Afganistanul. Ce înseamnă asta pentru drepturile cetățenilor afgani? Explicăm  

„Și acum au venit talibanii la putere. Adică, nici Uniunea Sovietică nu a putut să facă nimic acolo și nici americanii nu au putut să facă. Și se dă întrebarea «pentru ce a fost acest război? Pentru ce am fost noi acolo?»”, spune Boris Dubălaru. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.