Încă suntem în așteptarea deciziei Curții Constituționale în privința scoaterii în afara legii a Partidului Șor. Până aflăm verdictul, ne putem relaxa diseară la cea de-a doua semifinală a Eurovisionului, după ce am răsuflat ușurat că Pasha Parfeni s-a calificat în finală.
🔏Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi ar putea reveni în închisoare. Procurorii anticorupție solicită arest preventiv în dosarul „Frauda bancară”. Șefa PA Veronica Dragalin a anunțat că fostul deputat, care acum este plasat în arest la domiciliu, a manipulat intenționat brățara de la picior pentru a bloca semnalul de monitorizare.
👤Agentul FSB de la Aeroportul Chișinău. Konstantin Basiuk, absolvent al Şcolii Superioare a KGB, fost colaborator FSB și senator rus din regiunea Herson, este de aproape 10 ani unul dintre beneficiarii Avia Invest, firma din Moldova care, în 2013, a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, arată o investigație RISE Moldova. Avia Invest a fost înlăturată de la gestiunea Aeroportului Chișinău, în luna martie, de autoritățile de la Chișinău.
🌈 Moldova urcă cu 14 poziții în clasamentul Rainbow Europe Index pentru drepturile LGBTIQ+. Țara noastră s-a clasat pe locul 23, cu un scor de 39% conform acestui top. Poziția țării s-a datorat includerii pozitive a orientării sexuale în legislația privind ocuparea forței de muncă, educația, bunurile și serviciile, sănătate.
🚦 25 de zile de proteste. Atâtea zile le-au trebuit locuitorilor unui cartier din București să obțină ceea ce nu reușiseră în zece ani de petiții: semafoare montate la trecerile de pietoni. Maxim, un băiat de 18 ani din cartier, a fost călcat de o mașină pe o trecere de pietoni din zonă. Cum a avut lupta pentru semafoare citește aici.
💻Autoritățile au lansat site-ul moldovaeuropeana.md, unde cetățenii pot găsi toată informația referitoare la Adunarea „Moldova Europeană”. Maia Sandu a înregistrat și un mesaj video, prin care invită și moldovenii din în străinătate să se alăture evenimentului, în orașele unde sunt stabiliți.
🦌 S-a furat căprioara! Totemul personalizat al satului Căpriana, simbol pomenit și în legenda satului, a rezistat doar 4 zile de la instalare. Acum Primăria satului spune că va oferi compensații pentru informații, iar localnicii îi îndeamnă pe făptași să aducă căprioara înapoi.

🌳 Care sunt cele mai verzi orașe din Moldova? Chișinău, Bălți și Călărași au cele mai mari suprafețe verzi din Moldova. În 2022 suprafața spațiilor verzi în localitățile urbane a țării a constituit 6,6 mii ha, ceea ce reprezintă 12,7% din suprafața orașelor, anunță BNS.
🚩 Fabrici rusești de cetățenii românești. HotNews.ro dezvăluie pe ce se bazează firmele care le promit rușilor obținerea frauduloasă a cetățeniei române. Publicația redă cazul lui Akerov Kim, care se află în Ufa, Federația Rusă, și-i explică unei femei cum poate să-i facă rost de cetățenie română, pentru ea și soțul ei. Investigația poate fi citită aici.
RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI
„Cel mai periculos prost din lume”. Editorul The New York Times, deținător de trei ori al Premiului Pulitzer, Thomas Friedman, scrie că dictatorul rus Vladimir Putin a visat la un blitzkrieg în Ucraina și credea cu adevărat în capturarea Kievului în câteva zile. Acesta însă nu avea un Plan B. Acum, Planul B al lui Putin este să mascheze prăbușirea Planului A. Potrivit lui, rușii ar fi trebuit să numească războiul nu „operațiune militară specială”, ci operațiunea „salvați-mi onoarea”.
„Mai avem nevoie de puțin timp”. Vladimir Zelenski declară că armata re Ucrainei mai are nevoie de timp pentru a se pregăti pentru o contraofensivă, deoarece armata are nevoie de asistența occidentală promisă.
Trupa americană Imagine Dragons a lansat un clip, filmat pe linia frontului din Ucraina. Rolul principal în videoclipul pentru piesa „Crushed” este interpretat de Sașa, un băiat de 14 ani, din regiunea Herson, care a fost sub ocupație rusă timp de cinci luni.
📸imaginea zilei
Cât a ajuns să coste ceapa în magazinele din Chișinău. Ghici țara de origine?
🍡la desert
Tania Cerga a lansat un nou videoclip pentru piesa „Cine cine cine”, de pe albumul „Inima pământului”. Interpreta spune că cel mai mult se bucură că în acest video sunt multe povești, multe emoții, emoții adevărate, din lumea reală. Albumul său „Inima Pământului” include șase piese care spun povestea celor șase etape prin care trece o femeie: fiică, fetișcană, iubită eternă, femeie între femei, soție, mamă.
În această duminică, la ora 18:00, pe strada Serghei Lazo 23, Centrul Național de Educație prin Artă prezintă spectacolul „Istoria unui om cu o față urâtă”, în regia lui Roman Malai. Intrarea la spectacolul cu muzică live este liberă. Performanța nu este recomandată tinerilor cu vârsta de până la 14 ani.
Spectacolul relatează istoria inginerului Lette. Este atât de urât, încât nu poate să-și prezinte propria invenție la congresul din Elveția. Motiv pentru care Lette decide să-și opereze fața. Frumusețea proaspăt dobândită îl ajută să obțină tot ce și-ar putea dori: bani, faimă, admirație, sex…, dar pe drum pierde ceva esențial – se pierde pe sine.
Ne auzim mâine cu știri esențiale!