Discuția despre filtrele care ne înfrumusețează pe rețelele sociale trece la un alt nivel. Jurnaliștii de la BBC se întreabă dacă autoritățile ar trebui sau nu să intervină în „manipularea” fotografiilor de pe rețelelor sociale.
Deși nimeni nu cere interzicerea acestei tehnologii, au existat presiuni pe piața internațională din ce în ce mai mari. Presiunea pentru a forța advertiserii social media și influencerii – oameni care sunt adesea plătiți să promoveze produsele într-un mod mai informal – să recunoască când și-au modificat imaginea fizică.
Norvegia a introdus o lege în 2021 care impune acestor două grupuri menționate mai sus să indice dacă o fotografie a fost retușată. Franța merge mai departe și este în proces de a cere aceeași cerință, dar atât pentru fotografii, cât și pentru videoclipuri.
Între timp, Marea Britanie se ocupă acum de aceeași problemă. Legea guvernamentală privind siguranța online continuă să-și facă drum prin Parlament. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă legea va viza doar reclamele de pe rețelele de socializare sau și influencerii, scrie BBC.
Cum ne afectează filtrele sănătatea mintală
Folosesc TikTok în fiecare zi. Urmăresc câteva sute de canale de rețete, de psihologie, de sport, „vedetele” moldovenești, instituții mass-media și altele. Nu am publicat niciodată nicio fotografie sau nici un filmuleț. Însă uneori testez filtrele pe care le oferă ca să mă distrez. Unele sunt amuzante și-mi fac nasul cârn, pomeții ascuțiți și fruntea îngustă, alte filtre îmi lipesc pe față diferite chipuri ale vedetelor. Altele îmi pun un machiaj glamour pe care niciodată nu mi l-aș face în realitate. Dar unele filtre îmi schimbă fața în așa fel încât arăt de parcă aș fi de pe podium.
În fiecare zi văd chipuri modificate de filtre, nu doar de pe TikTok. Mai sunt o mulțime de aplicații care sunt atât de avansate, încât îți lipesc un machiaj și arăți ca după o operație plastică. Mai mult, există opțiunea aceasta și pentru selfie-videouri. Aceste aplicații îți pot schimba aspectul și pare că creează o imagine de sine mai bună.
Totuși, se spune despre aceste instrumente că ar fi nesănătoase, în sensul că promovează o viziune nerealistă asupra frumuseții. După cum scrie Dr. Christine Stabler de la Universitatea din Pennsylvania „filtrele creează și o iluzie, o perfecțiune pe care ne străduim să o respectăm în fiecare zi. Asta se întâmplă chiar dacă aproape toată lumea este conștientă de faptul că imaginile sunt filtrate și selectate cu atenție. Chiar dacă știu că imaginile nu reprezintă întotdeauna realitatea.”
Filtrele au contribuit la gândurile negative
Există studii care arată că aceste filtre dăunează sănătății mintale. Potrivit unui sondaj din 2021 efectuat pe 200 de adolescenți cu vârste cuprinse între 13 și 21 de ani de la ParentsTogether, tinerii care folosesc filtre de înfrumusețare săptămânal au mai multe șanse să-și dorească operații estetice și să-și modifice culoarea pielii. Sondajul a mai constatat că, cu cât adolescenții au petrecut mai mult timp pe rețelele de socializare, cu atât au mai multe șanse să raporteze că sunt nemulțumiți de felul în care arată. Și, în general, 61% dintre respondenții sondajului ParentsTogether au raportat că filtrele au contribuit la faptul că au gânduri negative despre aspectul lor.
Un alt studiu a fost făcut în 2021 numit „Changing the Perfect Picture: Smartphones, Social Media and Appearance Pressures” (trad: Schimbarea imaginii perfecte: smartphone-uri, social media și presiunile asupra aspectului) – se bazează pe interviuri cu 175 de tinere și persoane non-binare din Marea Britanie. 90% dintre femeile tinere au spus că au folosit un filtru sau și-au editat fotografiile înainte de a le posta.
94% dintre respondenți au spus că au simțit presiunea de a arăta într-un anumit fel
Presiunea de a arăta perfect
Cele 5 cele mai multe editări comune făcute de femei în cercetare:
- Uniformizarea nuanței pielii
- Iluminarea pielii
- Albirea dinților
- Aplicarea bronzului pe piele
- Să arate mai subțire
Am testat trei filtre „de înfrumusețare” de pe TikTok. Primul filtru mi-a subțiat maxilarul, bărbia și nasul. Mi-a pus niște blush pe obraji și rimel pe gene. În al doilea filtru am primit niște buze generoase și rimel pe gene. Al treilea filtru m-a pregătit de vreo petrecere în stil „fatality”. Tu folosești filtre pe TikTok și pe alte rețele?
Citește și: Bibliotecara de pe TikTok
„Femeile tinere trăiesc într-o lume cu un număr fără precedent de fotografii pe rețelele sociale. Se simt sub presiune intensă să arate perfect și să prezinte o viață perfectă. Ele navighează asta cu sofisticare și alfabetizare media impresionantă, dar tot ele spun că acest lucru le face să fie anxioase și deprimate”, este o concluzie a studiului din Marea Britanie.