Sex, iubire și escroci
5 femei și bărbați ne-au povestit
ce-au găsit pe Tinderul din Moldova
Internetul a schimbat felul în care ne conectăm cu ceilalți, flirtăm și iubim. Apărut în 2012, Tinder e astăzi cea mai descărcată aplicație de întâlniri din lume, cu peste 75 de milioane de utilizatori activi. Prin 2015 Tinder a luat avânt în Moldova, unde poate fi folosit gratuit sau cu plată. Datele de anul acesta arată că Tinder este cea mai profitabilă aplicație de dating (din eng: întâlniri) din Moldova și are circa 140 000 de utilizatori la noi în țară.
De Ziua Îndrăgostiților am întrebat cinci oameni de la noi care a fost experiența lor pe Tinder. Deși s-au arătat deschiși să vorbească fără perdea despre experiențele lor, mai mult de jumătate au preferat să nu le fie divulgată identitatea.

În Moldova, Tinder poate fi folosit
gratuit, dar și cu plată, pentru
opțiunile Gold
și Platinum.
Tinder - folosit pentru sex, dar și pentru escrocherii
Cristi* are 24 de ani și e freelancer. Folosește activ Tinder în Chișinău de aproximativ cinci ani și intră în aplicație cel puțin o dată pe săptămână pentru a cunoaște fete. Pentru el, Tinder este „undeva pe la mijloc: nu e doar pentru sex de-o noapte, dar nici pentru relații serioase". Spune că, în general, nu e greu să găsești pe Tinder fete cu care să faci sex și crede că e important să comunici din start ce-ți dorești, fără a duce pe cineva de nas.

„Nu poți să ieși cu o persoană de pe Tinder fără să ai în primul rând atracție fizică față de ea", crede Cristi, deși cu multe dintre fete întâlnirile s-au transformat în prietenii. Cu altele, însă, a avut scurte legături amoroase, dar nicio relație de durată.

Recunoaște că Chișinăul „e un sat mare" în materie de compatibilități, care-s cam puține. Pe Tinder a dat peste colege de facultate și de muncă și le-a dat swipe right din amuzament. A cunoscut pe Tinder și o studentă din China, venită la Chișinău, cu care a ajuns să aibă o relație sexuală. „O fantezie care s-a realizat", deși recunoaște că nu a corespuns așteptărilor lui.

Dar nu toată lumea folosește Tinder doar pentru întâlniri, povestește el. „Multe fete folosesc Tinder doar pentru a-și promova pagina de Instagram, pe care o adaugă în bio". Cristi spune că pe Tinder există și conturi de escroci. Aceștia ademenesc mai ales bărbații pe pagini-clone false, unde sunt rugați să cumpere bilete la cinema sau la concerte, care se duc de fapt în buzunarul impostorilor.

„Un mix de validare și nevoie de socializare”
Valeria* are 22 de ani și e studentă. Și-a instalat Tinder în 2020 în căutarea distracțiilor, când pandemia ne ținea închiși în case. Recunoaște că pentru ea Tinder este despre conexiune umană mai mult decât despre sex sau relații. „Motivul pentru care oamenii folosesc Tinder e un mix de validare externă și nevoie de socializare", crede ea.

În patru ani spune că a ieșit la doar patru întâlniri cu tipi, dintre care doar cu unul s-au mai văzut. În rest, Valeria folosește aplicația pentru a comunica, a se împrieteni și a se conecta mai apoi pe Instagram sau Facebook. A avut norocul să nu dea peste tipi dubioși, dar spune că unele profiluri arată suspect. „Am dat peste profilul unui bărbat care și-a pus o vârstă mai mică decât avea și postase poze cu tematica BDSM. Asta mi-a părut super creepy (n.red.: din engleză - înfricoșător)”, povestește tânăra.

Valeria crede că pe Tinderul moldovenesc găsești mulți oameni, iar vara vin și străini. Totuși, și-a întâlnit acolo mai mult de jumătate din cunoscuți. „Era amuzant să-i văd acolo și ei pe mine. Atunci am realizat că și cunoscuții mei au această nevoie de conexiune”, adaugă ea.
Cum găsesc parteneri persoanele queer
Tinder nu este unica aplicație pentru întâlniri folosită în Moldova. Grindr este o aplicație de dating pentru persoanele LGBTQ+. Franz are 19 ani și le folosește pe ambele de vreo trei ani. Tânărul povestește că pe Grindr utilizatorii afișează explicit că își doresc relații sexuale. Ca bărbat gay, spune că în Chișinău e mai greu să găsești parteneri romantici decât sexuali. De când a instalat-o, a avut peste zece întâlniri cu bărbați diferiți, întotdeauna în spațiul privat.

„Spre deosebire de Tinder, pe Grindr mulți bărbați din Chișinău nu au poze. Sunt mulți bărbați în vârstă care sunt inhibați și nu vor să-și asume orientarea sexuală", afirmă tânărul.

E de părere că cel mai autentic mod de a cunoaște pe cineva e pe viu, nu online, de aceea folosește Grindr tot mai rar. Anul acesta l-a folosit doar o dată, când și-a dat întâlnire cu cineva mai în vârstă. Interacțiunea a fost „stranie" și l-a făcut să se simtă inconfortabil, mărturisește Franz. „Pe la 17 ani le foloseam cel mai intens. Aveam o nevoie profundă de validare. Acum intru răruț, mă bucur când cineva îmi dă swipe sau îmi scrie și cam atât", povestește tânărul.

Franz
„Relații serioase de pe Tinder n-au ieșit”
Adriana* are 32 de ani e fotografă. A renunțat anul trecut la Tinder, după ce l-a folosit vreo opt ani. „Am folosit aplicația și pentru sex, și pentru dating, și pentru prietenie”, povestește ea.

Și-a creat un profil prin 2015, când era în Japonia și nu cunoștea pe nimeni. Așa s-a împrietenit cu doi bărbați faini, care au vizitat-o mai apoi în Moldova. Vara, când pleca la mare, conecta Tinderul și găsea imediat pe cineva cu care să bea un cocktail pe plajă sau să petreacă o seară romantică.

Între timp, a instalat și dezinstalat aplicația de câteva ori, până a decis să renunțe de tot. „Înainte era mai mult entuziasm și curiozitate de a te cunoaște din partea celor care foloseau Tinder. Acum, chiar dacă ai match, nu mai vorbește nimeni cu tine. Discuțiile sunt foarte seci sau îți apar aceiași oameni”, explică ea. A deranjat-o și că pe Tinder găsea mulți tipi căsătoriți sau într-o relație, care caută aventuri și nu sunt onești. „Am pățit-o cu un băiat. Când am ieșit la întâlnire, mi-a povestit ca era într-o relație, dar își dorea aventuri...”

Adriana crede că Tinder poate acoperi anumite nevoi de conexiune, comunicare, sex sau relații. „Dar depinde și de noroc. La mine relații serioase de pe Tinder nu au ieșit, deși am încercat”, conchide ea.

De pe Tinder, la starea civilă
Alți oameni ajung să-și găsească viitori soți pe Tinder. Așa a fost pentru Nata Andreev, care l-a întâlnit pe soțul ei pe Tinder. Nata și-a instalat aplicația în 2016, după ce încheiase o relație de durată. Nu-și dorea nimic serios, împingând-o mai degrabă curiozitatea. Ea confirmă că Tinderul din Chișinău e „mic" în materie de potențiali parteneri, dar că poți găsi și mulți străini. A întâlnit, totuși, bărbați cu care a ieșit și a avut câteva relații scurte.


În 2021 Nata l-a întâlnit pe Tinder pe Ghassan Aldalati care revenise în Moldova de curând și s-au plăcut instant. „Aparent, noi am avut match de două ori, dar prima dată eu n-o țin minte", râde ea.

Conversația a mers ușor, iar cei doi au decis în mai puțin de-o săptămâna să iasă la o primă întâlnire. S-au plăcut din start, iar în două luni s-au mutat împreună și au șters Tinder definitiv din telefon.

În 2022, Nata și Gassan s-au căsătorit. În fiecare lună pe data de 8 cei doi ies la întâlnire în oraș - pe 8 august au ieșit prima dată și asta a rămas ziua aniversării lor. Pentru Nata, Tinder a fost o zonă de siguranță în care a putut cunoaște bărbații care o interesau și a-și găsi partenerul potrivit pentru ea.

*nume schimbat
De ce folosim Tinder?
Studiile arată că utilizatorii de Tinder nu folosesc aplicația doar pentru sex sau relații. Un sondaj din 2023, efectuat pe 1300 de utilizatori de la 17 la 84 de ani, arată că jumătate dintre ei nu sunt interesați să se întâlnească offline, iar aproape două treimi erau deja căsătoriți sau într-o relație.

Mai mult, principalul motiv invocat de aceștia e sentimentul de validare și satisfacție, oferit de conexiunea online cu alții. Elias Aboujaoude, autorul studiului, profesor clinic de psihiatrie și științe comportamentale, menționează că acest tip de comunicare poate indica o încercare de a face față singurătății. „Pentru mulți e un mecanism de adaptare, ineficient, din păcate, pentru cei care se confruntă cu provocări de sănătate emoțională", menționează expertul.
Text de Patricia Mihailă
Editat de Anastasia Condruc