„În viața asta am dat mâna cu doar două genii - Stănescu și Bob Dylan"
Cei doi literați au vorbit mult despre generația de scriitori români ai anilor '80, din care face parte și Cărtărescu. „Generația de avangardă, neatinsă de ideologia comunistă", cum o definește acesta. Serile la Cenaclul de Luni sau la Casa Capșa au marcat începutul unei „lumi literare care nu mai există", crede scriitorul. Tot în acea perioadă îl cunoaște pe Nichita Stănescu, care se va stinge în mai puțin de un an. Cărtărescu îl declară fără rezerve „un geniu", povestind cu umor despre întâlnirea memorabilă cu Stănescu.
din Republica Moldova”
Cei doi literați au vorbit și despre ultima carte a lui Cărtărescu, publicată în 2022 - romanul de ficțiune istorică „Theodoros". O „călătorie monumentală pe jumătate de Glob", scrie criticul Realdo Tokacs.
Cărtărescu mărturisește că a avut ideea cărții când era un tânăr asistent universitar, inspirându-se din scrisorile lui Ion Ghica către Alecsandri. Mai mult, scriitorul român declară „Theodoros" una din cele mai bune cărți ale sale, un „dar" care i s-a făcut la aproape 70 de ani, chiar dacă ideea i-a venit mult mai devreme. „Un poet e ca un atlet – cele mai bune lucruri le scrie la tinerețe", spune acesta.

Cărtărescu a fost întrebat și de ce crede că nu mai există o lume literară ca pe vremuri. „Vine de la prăbușirea prestigiului literaturii. Astăzi scriitorii nu se mai văd", consemnează acesta. Locul literaturii ar fi fost preluat de internet și gadgeturi, crede Cărtărescu.
Poți vedea întreg evenimentul pe pagina privesc.eu.
Editat de Anastasia Condruc
Fotografii de Ecaterina Buruiană