Acasă la meșterul popular Vasile Popovschi
- Chiar după colțul cu lilieci, găsiți o casă cu porți gri și cu multe lalele în grădină.
Sătenii din Cenac par să fie obișnuiți cu cei care îl caută pe domnul Vasile. Pe cărărușa dreaptă, casa meșterului atrage privirile din prima. Peste gardul îngrijit ne fac cu ochiul multe pete de culoare.
„De la 10 ani mă pasionează. Acum am 65. Am în jur de 200 de specii de lalele. Am studiat multe cărți și am adus specii din Turcia, Olanda Mare Britanie și chiar America. Pe ici-colo mai puteți vedea crini, narcise și zambile.”
Recunoaște că a cheltuit o întreagă avere ca să adune „mica Olandă" la el în grădină, dar nu regretă. Zice că are boala lalelelor și asta nu se vindecă.

După ce a absolvit nu a vrut să rămână la oraș, nu i s-a dat pe gust viața de acolo.
„Actorii erau plătiți cu 90 de ruble și ritmul era tare rapid. La troleibuze stăteai la rând, la toate magazinele de produse stăteai la rând. Unde mai pui că dacă mă angajăm ca actor trebuia să rămân fie la cămin, fie să găsesc o gazdă, ceea ce era foarte greu. Și am zis că decât la oraș codaș, mai bine în satul tău fruntaș.”
Asta l-a determinat să revină în satul de baștină, Cenac, raionul Cimișlia. Absolvenții care urmau să revină acasă au fost îndrumați de profesori să readucă la viață obiceiurile din localitățile de unde proveneau. Așa a redescoperit obiceiul „de a juca moșnegeii”. Așa a început să creeze măști.
Așa se face că în 2005 s-a jucat primul spectacol stradal cu măști la Cenac. Pe atunci, își amintește, erau doar 16 măști și câțiva vizitatori. Iar peste câțiva ani s-a desfășurat în ediție bienală festivalul raional „Cenacul în Carnaval”, unde numărul măștilor a depășit 150, iar printre vizitatori s-au numărat și curioși de pe alte continente.

Ele se joacă mai întâi în noiembrie, de Sfântul Andrei și se cântă așa:
Vino și așterne, dalbe mari troiene
Ger și frig pe afară, pân-la primăvară
Fă fertil pământul să rodească câmpul
Lasă primăvară să încălzească țară
Du-te și ai să vii, de Sfântul Andrei
„Uneori materialul de bază al măștilor e foarte gros și acul intră greu. Cu degetar și tot mă doare. Apoi două săptămâni stau cu degetele calicite. Am înțeles demult că arta cere sacrificii.”
Ochii măștilor necesită o atenție și meticulozitate deosebită. Cusăturile trebuie să fie duble, dar foarte fine, iar umplutura neapărat să fie din lână, bumbacul se întărește și nu-și păstrează forma. Fiecare mască arată diferit, „ca oamenii în natură”, zice meșterul. Iată de ce, preferă să recicleze orice material care i se pare potrivit și să îl utilizeze în procesul de creație, fiecare bucățică își găsește locul de cinste. „La noi lumea când are ceva frumos, mi le aduce mie. Pentru că eu le imortalizez prin măști.”

Într-un colț al camerei a improvizat un suport pentru laptop. Și-a adunat toate cântecele într-o mapă. A ales unul după bunul plac, a tras aer în piept și cu un zâmbet larg, demn de marile scene, a început să cânte:

Răsădii un firicel, măi
Din el crească o lalea, măi
Și mă-ndrăgostii de ea
Lele lele și iar lele
Mă-ndrăgostii de lalele
Și nu pot să scap de ele
„Aceste măști se îmbracă de sus până jos. S-a lucrat foarte mult la ele. Fiecare fir e țesut de mână.”

„Fără urs nu se petrece manifestarea, în multe localități el e prezent chiar și la jocul satului.”
Haide joacă, ursule
Din Brașov îi ursu meu
L-am adus pentru muzeu
Până eu l-oi pune-n gard
Am venit cu el la brad

„Acesta e țapul mândru. Tot farmecul jocului e în acest mecanism mobil al gurii. Dacă el se mișcă bine, jocul caprei nu poate să dea greș.”
„Măștile sunt întruchiparea strămoșilor noștri. Cum să uiți de ei?!”
Editat de Anastasia Condruc
Fotografii de Tatiana Beghiu