CNPF a elaborat cadrul normativ privind finanțarea participativă, cu suportul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Guvernul German și implementat de GIZ Moldova.
Mediul de afaceri din Republica Moldova, mai cu seamă IMM, au nevoie de o alternativă de finanțare mai accesibilă și flexibilă decât cea bancară, folosind platforme de finanțare participativă (crowdfunding), fiind votată, pe 7 iulie 2023, o lege specială în acest sens (Legea nr. 181/2023). Potrivit legii, Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) va autoriza, reglementa și supraveghea activitatea furnizorilor de servicii de finanțare participativă (crowdfunding).
Finanțarea participativă (crowdfunding-ul) este un nou instrument de finanțare pentru Republica Moldova și reprezintă o modalitate de a atrage mijloace financiare pentru un anumit proiect de business, printr-o platformă electronică de crowdfunding care, cu precădere, funcționează pe principiul unei burse de valori.
În acest sens, finanțarea participativă (crowdfunding-ul) poate fi privită ca un nou model de afaceri care utilizează inovațiile tehnologice și oferă start-up-urilor și întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), în orice stadiu de dezvoltare, un instrument alternativ de finanțare prin conectarea investitorilor direct cu mediul de afaceri.
Acest instrument financiar va permite cetățenilor să investească resursele disponibile în proiecte de afaceri. Tranzacțiile se vor desfășura pe platforme digitale și prin mijloace securizate de identificare, ceea ce va duce la evitarea procedurilor birocratice.
De asemenea, platformele de crowdfunding vor permite obținerea împrumuturilor de către persoanele fizice, cu dreptul de a beneficia de proiecte de finanțare a consumatorilor în valoare maximă de 7.500 de euro.
CNPF a fost susținut activ de proiectul „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova” în procesul de elaborare și aprobare a reglementărilor privind serviciile de finanțare participativă (crowdfunding) în Moldova. Proiectul de lege, dar și actele normative subordonate, au fost elaborate, consultate și finalizate cu sprijinul proiectului menționat mai sus.
Legea adoptată se înscrie în măsurile de dezvoltare a instrumentelor de finanțare promovate de Guvern și CNPF. Legea a intrat în vigoare la 1 martie 2024.
Această activitate a avut loc cu suportul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Guvernul Germaniei și implementat de GIZ Moldova.