Animator local, așa se numește persoana care are grijă să identifice și să crească potențialul unei localități, pentru ca aceasta să aducă beneficii localnicilor. Poziția a apărut din necesitatea de a dezvolta localitățile, dar și pentru a scoate aceste responsabilități de pe umerii managerilor Grupurilor de Acțiune Locală (GAL), apărute în Moldova în urma implementării instrumentului de dezvoltare rurală și abordării LEADER. Drept urmare, în 2024 a fost creată Academia Animatorului Local, în cadrul căreia au fost instruiți și formați 10 animatori, care vor activa în diferite regiuni ale țării. Pe parcursul sesiunilor de instruire, persoanele selectate în funcția de animator local, cât și directorii GAL-urilor, au asimilat cunoștințe despre managementul proiectelor, oportunități de cooperare externă și internă și altele necesare în exercitarea funcției.
Ce face un animator
Activitatea animatorului local în cadrul GAL este una destul de vastă și constă în diverse activități – de la cercetarea teritoriului acoperit de Strategia de Dezvoltare Locală a GAL (SDL) și elaborarea bazelor de date a potențialilor beneficiari GAL, la promovarea abordării LEADER și informarea comunităților locale despre teritoriul vizat și despre strategia (SDL) GAL.
Tot animatorul este responsabil de instruirea personalului implicat în implementarea SDL și organizarea evenimentelor de promovare. Și pentru că lucrurile mari și frumoase se întâmplă în echipă, animatorul identifică și formează lideri locali și consultă și alte persoane care pot contribui la animarea și dezvoltarea comunităților locale.
„Această experiență intensivă de învățare mi-a oferit oportunitatea de a dezvolta abilități esențiale în animarea și facilitarea proceselor de dezvoltare locală, precum și abilități de coaching, care mă vor ajuta să mobilizez și să implic comunitatea în luarea deciziilor și implementarea proiectelor. Pe viitor, văd rolul de Animator local ca fiind extrem de important în promovarea dezvoltării durabile și în creșterea coeziunii sociale în comunitatea noastră. Într-o lume în continuă schimbare și în fața unor provocări complexe, rolul animatorilor locali devine tot mai vital”, a menționat Inessa Rusu, animator GAL Stâncile Prutului, participantă în cadrul instruirilor Academiei de Animatori Locali GAL.
Scopul animatorului local este să descopere potențialul teritorial al localităților
În urma acestor sesiuni, cei 10 animatori vor fi integrați în activitatea din teritoriul GAL-urilor. În viitorul apropiat vor fi elaborate și organizate instruiri teoretice și activități practice, iar participanții vor beneficia temporar de asistența unui mentor.
„Animația locală este, deocamdată, o inovație socială în Republica Moldova, dar va contribui esențial la creșterea nivelului de implicare a localnicilor în procesele de dezvoltare locală. Urmează ca primii animatori locali să testeze și să aplice abilitățile și cunoștințele direct în teren – acesta va fi un proces pilot, pe care îl așteptăm cu nerăbdare”, a menționat Ana Cerneva, directoarea Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală LEADER.
GAL-urile pot utiliza animația ca una dintre cele mai eficiente metode de activizare a comunităților locale pentru implicarea creativă, incluzivă și participativă la elaborarea și implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locală, la stabilirea de contacte în rețea și promovarea acestora, consolidarea parteneriatelor, transferul de bune practici, diseminarea inovațiilor, ideilor și cunoștințelor. Un avantaj îl reprezintă implicarea organizațiilor societății civile sau a activiștilor civici.
Dezvoltare prin parteneriate durabile
Abordarea LEADER în Republica Moldova este susținută de mai mulți parteneri de dezvoltare, începând cu anul 2016. Pe parcursul anilor, prin Solidarity Fund PL în Moldova, Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER, împreună cu Grupurile de Acțiune Locală (GAL), numărul cărora a crescut până la 51, au dezvoltat proiecte comunitare locale care au revitalizat regiunile rurale și au stimulat dezvoltarea unui cadru legal, care a impulsionat evoluția abordării LEADER la un program național, gestionat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și implementat de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).
Unul dintre obiectivele primordiale ale abordării LEADER este consolidarea capitalului uman. Motiv pentru care, începând cu anul 2024, a început pilotarea și implementarea Academiei Animatorilor Locali GAL, asigurând eficiența și eficacitatea activității GAL-urilor. Prin intermediul Academiei, va fi posibilă promovarea conceptului de animație locală în Republica Moldova și consolidarea capacităților personalului GAL-urilor.
Procesul de elaborare și implementare a Academiei Animatorilor Locali GAL este implementat de către Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER din Republica Moldova cu suportul Solidarity Fund PL în Moldova, din sursele Programului „EU4Moldova: Comunități locale”. În procesul de elaborare și implementare a Academiei se ține cont de procesul de implementare a Programului LEADER, implementat de MAIA și AIPA și a Fondului de Dezvoltare Rurală 3, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova.
Programul „EU4Moldova: Comunități Locale” este finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei; și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.