Un pahar de vin la cina de familie, un shot cu prietenii, un cocktail fructat în timpul vacanței și lista poate continua.
Alcoolul pare să fie o parte integrantă a vieții în multe culturi din întreaga lume. Iar motivele pentru care oamenii aleg să îl consume diferă de la caz la caz. Fie că e vorba despre celebrarea sărbătorilor importante, socializarea cu semenii sau chiar o metodă de a face față situațiilor stresante.
Deși produsele din alcool sunt accesibile și adesea acceptate social, consumul lor este asociat cu riscuri pentru sănătate. Printre cele mai grave ar fi dependența de alcool, ciroza hepatică și chiar unele tipuri de cancer.
Consumul de alcool în țară și peste hotare
Conform ultimului raport global privind alcoolul și sănătatea, Republica Moldova încă se menține printre țările cu cel mai înalt consum mediu de alcool pur per persoană adultă (15+ ani) – de 12,9 litri. Potrivit Studiului STEPS 2021, două treimi (63,2%) din populația adultă a Republicii Moldova este consumatoare de alcool.
Totuși, în mai multe țări se poate observa o scădere în consumul de alcool la adolescenți și tineri. Mai mult ca atât, există persoane care aleg voluntar să nu mai consume deloc alcool. Ca să aflăm ce ar putea sta la baza unei asemenea decizii, am stat de vorbă cu patru tineri de la noi.
Anxietatea și sănătatea mintală
Stela are 33 de ani și cu opt luni în urmă a decis că nu mai vrea să consume alcool. Terenul pentru această decizie a fost tapotat cu câțiva ani înainte, perioadă în care a redus mult cantitatea pe care o consuma. Dar decizia finală, spune tânăra, a venit după ce a urmărit un podcast informativ. Acolo ar fi găsit răspuns la întrebările care o măcinau privind anxietatea și sănătatea mintală.
„Argumentul care pe mine m-a convins este faptul că la persoanele care consumă în mod regulat alcool nivelul de cortizol în viața de zi cu zi este mult mai înalt decât la persoanele care nu consumă. Și pentru mine momentul ăsta de diminuare a anxietății, de micșorare a nivelului de cortizol era important, căci știu cât de mult afectează felul în care interacționez cu lumea”, adaugă Stela.
Cortizolul este așa-zisul „hormon al stresului” și are mai multe funcții în corpul uman printre care: medierea răspunsului la stres, reglarea metabolismului, răspunsul inflamator și funcția imunitară.
Fără alcool la început de război
Pentru alți tineri, motivele de a renunța la alcool au avut de-a face cu situațiile incerte exterioare. Așa se face că Natalia și soțul său, Vlad, de 35 și 34 de ani, au renunțat la alcool în primele zile de după atacul Rusiei asupra Ucrainei.
„A fost o perioadă stresantă de la bun început. Chiar în primele zile foarte multe persoane și-au făcut un fel de gentuțe de acestea de urgență ca să aibă totul gata dacă ar fi trebuit să se trezească în mijlocul nopții și să plece din Moldova. Cumva și noi ne-am gândit că ar fi bine să nu consumăm alcool, că să fim în starea corectă dacă de urgență trebuie să plecăm”, își amintește Natalia.
Ulterior, cuplul și-a extins decizia de a nu consuma alcool în favoarea sănătății și a stării de bine.
Ultima bere în 2021
Polina are 36 de ani și nu a deschis o sticlă de alcool de mai bine de doi ani și jumătate. Tânăra spune că începând din 2014 avea un obicei de a nu consuma alcool în luna noiembrie. Ar fi fost în scop profilactic înainte de sărbătorile de iarnă.
„Iar în 2021, pare-mi-se pe 27 sau 28 decembrie, eram în Berlin și beam o bere. Și țin minte foarte acut faptul că acea bere nu-mi aducea deloc plăcere. Și atunci mi-am dat seama «dar pentru ce eu beau asta?!» și mi-am setat scop pentru 2022 să mă abțin de la alcool. În anul acela m-am simțit foarte bine”, precizează Polina.
Un păhărel face bine pentru sănătate?
Apoi, Polina a început să se informeze mai mult despre consumul de alcool ca fenomen cultural. Consideră că un rol important joacă și felul în care băuturile alcoolice sunt reprezentate în spațiul mediatic și în publicitate. Imagini precum cele în care „oamenii cool beau” sau „oamenii sexy beau” ar influența percepția societății asupra consumului de alcool, făcându-l mult mai acceptat.
„Când spui oamenilor că nu bei, ei cumva sunt bulversați. Dar dacă consumi inadecvat, atunci e ceva normal, istorii de a doua zi pe care le povestești prietenilor.”
Contrar unor credințe populare că alcoolul în cantități mici este inofensiv, pe alocuri chiar benefic, un studiu recent al Organizației Mondiale a Sănătății vine cu actualizări în acest sens. Se pare că nu există nicio cantitate sigură care să nu afecteze sănătatea, cu atât mai mult studii care să demonstreze efectele benefice. Astfel, chiar și cantitățile mici de alcool pot, la rândul lor, să dăuneze ireversibil organismului.
„Aș vrea să spun că am avut foarte multe momente în care am petrecut, de exemplu, o noapte întreagă, fără să beau alcool. Și realizam cât este de, cumva, manipulativ tot discursul în jurul alcoolului, că am avea nevoie de el pentru viață socială și distracție”, adaugă tânăra.
Cercul social: alcool vs pandemie
Intervievații recunosc că viața lor socială s-a schimbat în ultimii ani, dar nu din cauza faptului că au renunțat la alcool.
„Tot damage-ul (trad: dauna) a fost făcut de COVID-19. Atunci ne-am izolat, cu multe persoane cred că am pierdut legătura și cumva modul ăsta de viață s-a păstrat și acum”, spune Vlad.
„Cred că în cazul nostru alcoolul era mult legat de ieșirile astea în oraș, cafenele, baruri. Dar din cauza COVID-ului obiceiurile noastre deja un pic s-au schimbat și acum mult mai rar ieșim în oraș. Timpul cu prietenii îl petrecem la noi acasă, jucăm board games și servim ceai cu snack-uri sau facem picnicuri afară”, adaugă și Natalia.
„Avantajul este că am 36 de ani jumate, respectiv, faptul că deja nu beau nu a afectat cercul meu de prieteni, pentru că sunt oameni maturi care nu mă presează.
Mai mult ca atât, am tot mai mulți prieteni, chiar și soțul meu, care beau tot mai puțin alcool”, spune Polina.
Strategii de refuz la mesele de sărbătoare
Nici în cazul Stelei cercul social nu a avut de suferit. Mai mult ca atât, ea spune că a învățat cum să-și mențină poziția în dialogul cu persoanelor insistente sau la masă cu rudele atunci când refuză să consume alcool și este întrebată de ce nu o face.
„Cel mai des eu răspund «așa am decis eu» pentru că nu mai simt necesitatea de a primi aprobarea, validarea sau acceptarea altora. Dacă văd că persoana este și ea interesată să renunțe la alcool, îi transmit link la podcastul care m-a convins pe mine. «Așa am decis eu» este argumentul principal pentru toate alegerile pe care le fac în ultimul timp.”
Citește și: Alcoolul la moldoveni, între derealizare și viciu
Polina, la rândul său, nu insistă să îi convingă pe cei din jurul ei să nu bea alcool. În schimb, crede că asta se întâmplă de la sine într-o manieră degajată.
„Încerc să nu prea «convertesc» oamenii că «nu trebuie să bea». Dar mai degrabă arăt că uite eu nu beau și mă pot distra. Sau spun că mă bucur că nu beau că nu va trebui să mă trezesc dimineață cu mahmureală sau dureri de cap”, conchide tânăra.