Nicu Bass, coregraful de 25 de ani al ansamblului „Vatra Horelor”

Dansator de dansuri populare de la 12 ani, pentru prima oară a urcat pe scenă la 15, iar la 25 de ani este coregraful unuia dintre cele mai apreciate ansambluri folclorice din țară. Este vorba despre Nicu Bass, din Slobozia Mare, tânărul care conduce astăzi „Vatra Horelor”.  

Ansamblul din raionul Cahul a fost înființat în 1972, pe lângă Casa de Cultură din localitate, sub conducerea coregrafului Nicolae Constantin, și se deosebește prin stilul de joc, precum jocurile bărbăteşti „Ghilabaua” şi „Ilăul”.  

Nicu Bass a preluat recent conducerea ansamblului de la Nicolae Constantin, de la care a și învățat meseria. „Până în ziua de azi mă mai duc, mă mai consult cu dânsul. Este o chimie, o colaborare între noi doi.” Astăzi antrenează cele trei grupe de dansatori – mică, mijlocie și mare din cadrul ansamblului. Vorbește cu pasiune despre ceea ce face, uneori cu supărare pe „generațiile mai tinere”, care nu sunt la fel de dedicate activității lor cum era și este Nicu. „Trebuie să trăiești fiecare bătaie, fiecare mișcare, fiecare gest cu mâna, cu capul, cu zâmbetul.”  

Câțiva ani în urmă, din cauza trombozei la ambele picioare, a fost nevoit să reducă din efortul fizic pe care-l presupune dansul popular și mai ales vestita „Ghilabaua”, de la Slobozia Mare. Astfel, Nicu și-a catalizat toate puterile în antrenarea tinerilor din „Vatra Horelor”. Și totuși, dorul de a bate scena nu-l părăsește. „Eu câteodată vin singur aici și exersez. Îmi imaginez cum e sala plină… 


Acest video a fost realizat cu susținerea Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a Geothe-Institute Moldova. Conținutul aparține redacției Moldova.org și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.