Lansăm concursul de eseuri personale Subiectiv 2024!
La Moldova.org știm că istoriile ne ajută să mergem înainte, să ne apropiem unii de alții și să înțelegem lumea mai bine. În 2023 am primit 347 de eseuri pentru concurs și foarte multe recenzii pozitive, iar cele mai bune texte au fost adunate într-un volum la editura Cartier. Astfel, suntem convinse că trebuie să continuăm.
Tradițional (putem spune asta în cel de-al doilea an? 😀), evenimentul de premiere va avea loc de Ziua Limbii Române, pe 31 august, la Chișinău.

Tema de anul acesta este: ALEGERI.

Aproape jumătate din oamenii globului vor vota în 2024, de aceea am decis că e un moment bun să ne gândim la toate alegerile din viața noastră. Cum ne-au ales părinții numele și ce-a însemnat asta pentru viața noastră de adult? Cum ne-am ales facultatea sau partenerul de viață? Ce facem atunci când nu ne putem asuma o decizie și petrecem viața înghețați de spaimă? Poți aborda alegerile oricât de creativ vrei. De fapt, vom aprecia textele cu subiecte cât mai neașteptate, dar și contemporane, legate de problemele actuale.
E important ca textele să fie aliniate cu valorile Moldova.org: drepturile omului, incluziunea și diversitatea, mediul înconjurător, migrația, parentingul, relațiile dintre oameni, viața profesională, inovații, feminism, idei constructive și altele.
Cum scrii un eseu bun?
  • În primul rând eseul personal trebuie să fie bazat pe o istorie reală, o experiență pe care ai trăit-o tu.

  • Un eseu personal are un narator în care ai încredere, pe care te poți baza și care știi că-ți va spune povestea cât poate de bine, atât în ceea ce ține de stilul și corectitudinea scriiturii, cât și de detaliile din text. Dacă poți, chiar îți recomandăm să faci fact checking cu „personajele” din eseu, în special pentru detaliile care sunt importante sau simbolice. De exemplu: Când v-ați întâlnit pentru prima oară, era iunie sau iulie? Ce culoare avea haina ta în prima zi de muncă?

  • Scrie ca să spui o poveste, nu ca să te pui pe tine sau pe altcineva într-o lumină bună sau invers. De cele mai multe ori în viață, la fel ca în eseurile personale, nu există oameni buni și oameni răi, ci doar oameni pe care nu-i cunoaștem suficient.

  • Un eseu personal trebuie să aibă personaj sau personaje, un conflict și un deznodământ. Textul nu vine neapărat să spună adevăruri absolute despre lumea în care trăim, ci să arate doar o felie din ea, în toată complexitatea și uneori absurditatea ei.

  • Chiar dacă vorbești despre o experiență personală, gândește-te că eseul tău trebuie să atingă o trăire comună, cu care cititorul să poată rezona.

  • Și nu în ultimul rând, un text bun este un text la care se lucrează. Îți recomandăm să scrii din inimă, dar nu pe ultima sută de metri. Scrie, lasă textul să „respire” și revino la el peste câteva zile sau chiar săptămâni. Vei vedea că, pe lângă micile greșeli care trebuie eliminate, vei găsi și abordări mai proaspete sau fraze, idei care pot fi îmbunătățite.

Regulamentul concursului:
Cine poate participa?
Anul acesta am decis să deschidem concursul tuturor vorbitorilor și scriitorilor de limbă română, indiferent de cetățenie. Deci da, pot trimite eseuri inclusiv autoare și autori din România. Pot participa toți cei pasionați de scris, indiferent dacă au publicat sau nu, care au împlinit 18 ani, oriunde s-ar afla. Subiectiv e un concurs incluziv, care își propune să aducă împreună generații și perspective cât mai diverse.
Detalii importante
Nerespectarea oricăreia dintre cerințe va duce la descalificarea din concurs.
1
1
Pentru concurs pot fi trimise doar texte scrise în limba română, care nu au mai fost publicate anterior, integral sau parțial. E nevoie de texte originale, scrise pentru acest concurs și care să respecte tema concursului.
2
2
La concurs nu pot participa membrii echipelor Moldova.org și ale organizațiilor partenere ale concursului, precum și membrii juriului sau membrii familiilor acestora.
3
3
Eseurile trebuie să aibă cel puțin 5 mii de semne și nu depășească 10 mii de semne, cu tot cu spații (aproximativ între 900 și 1500 de cuvinte).
4
4
Eseurile trebuie să aibă un titlu.
5
5
Eseurile trebuie să respecte gramatica limbii române, să fie redactate corect și să aibă diacritice. Trimiterea unui text fără diacritice va duce la descalificarea din concurs.
6
6
Trimite eseul tău la adresa [email protected]. Folosește un email activ (se vor evita mail.ru și yandex.ru din motive de securitate), la care să te putem contacta ulterior.
7
7
Fiecare autoare sau autor poate trimite un singur text pentru concursul Subiectiv.
8
8
Deși în cazuri excepționale am putea accepta un eseu cu autor anonim, pentru a-l proteja, preferăm textele asumate, în care explorezi cu grijă și atenție relațiile interumane. 
Ce premii vor fi acordate?
Până când poți trimite eseul tău?
Când vor fi anunțate rezultatele?
Membrele juriului
  • Ioana Burtea
    jurnalistă, scriitoare, autoarea colecției de eseuri „Fără instrucțiuni de folosire”
  • Anastasia Condruc
    redactoră-șefă Moldova.org
  • Paula Erizanu
    jurnalistă și scriitoare
Cum vor fi jurizate eseurile?
Toate eseurile primite vor fi revizuite de membrii redacției Moldova.org, din care se va crea o listă scurtă între 20 și 30 de eseuri. Acestea vor fi anonimizate și trimise spre jurizare către membrele juriului: Ioana Burtea, Paula Erizanu și Anastasia Condruc.

*punctajele nu vor fi făcute publice
Ce se întâmplă mai departe cu eseurile?
Prin participarea la concurs autoarele și autorii oferă Moldova.org dreptul de a publica și promova eseurile trimise pe toate platformele Moldova.org.
Partenerii noștri
Dacă vrei să susții concursul Subiectiv, scrie-ne la [email protected].