
Tradițional (putem spune asta în cel de-al doilea an? 😀), evenimentul de premiere va avea loc de Ziua Limbii Române, pe 31 august, la Chișinău.
Tema de anul acesta este: ALEGERI.
E important ca textele să fie aliniate cu valorile Moldova.org: drepturile omului, incluziunea și diversitatea, mediul înconjurător, migrația, parentingul, relațiile dintre oameni, viața profesională, inovații, feminism, idei constructive și altele.
- În primul rând eseul personal trebuie să fie bazat pe o istorie reală, o experiență pe care ai trăit-o tu.
- Un eseu personal are un narator în care ai încredere, pe care te poți baza și care știi că-ți va spune povestea cât poate de bine, atât în ceea ce ține de stilul și corectitudinea scriiturii, cât și de detaliile din text. Dacă poți, chiar îți recomandăm să faci fact checking cu „personajele” din eseu, în special pentru detaliile care sunt importante sau simbolice. De exemplu: Când v-ați întâlnit pentru prima oară, era iunie sau iulie? Ce culoare avea haina ta în prima zi de muncă?
- Scrie ca să spui o poveste, nu ca să te pui pe tine sau pe altcineva într-o lumină bună sau invers. De cele mai multe ori în viață, la fel ca în eseurile personale, nu există oameni buni și oameni răi, ci doar oameni pe care nu-i cunoaștem suficient.
- Un eseu personal trebuie să aibă personaj sau personaje, un conflict și un deznodământ. Textul nu vine neapărat să spună adevăruri absolute despre lumea în care trăim, ci să arate doar o felie din ea, în toată complexitatea și uneori absurditatea ei.
- Chiar dacă vorbești despre o experiență personală, gândește-te că eseul tău trebuie să atingă o trăire comună, cu care cititorul să poată rezona.
- Și nu în ultimul rând, un text bun este un text la care se lucrează. Îți recomandăm să scrii din inimă, dar nu pe ultima sută de metri. Scrie, lasă textul să „respire” și revino la el peste câteva zile sau chiar săptămâni. Vei vedea că, pe lângă micile greșeli care trebuie eliminate, vei găsi și abordări mai proaspete sau fraze, idei care pot fi îmbunătățite.
- Pentru inspirație, îți recomandăm din toată inima să citești cele mai bune eseuri de anul trecut pe Moldova.org sau în volumul Subiectiv. Prima dată.
În funcție de eseurile primite ar putea exista și alte premii speciale de la organizațiile partenere Moldova.org.
- Ioana Burteajurnalistă, scriitoare, autoarea colecției de eseuri „Fără instrucțiuni de folosire”
- Anastasia Condrucredactoră-șefă Moldova.org
- Paula Erizanujurnalistă și scriitoare
*punctajele nu vor fi făcute publice
Prin participarea la concurs autoarele și autorii oferă Moldova.org dreptul de a publica și promova eseurile trimise pe toate platformele Moldova.org.





