ridica sau doborî
Recunosc, întrebarea asta m-a frământat o bună parte din viață din motive personale. M-am întrebat și ce este familia pentru oamenii care s-au simțit dintotdeauna diferiți, pentru oamenii care iubesc altfel? Așa am ajuns să documentez acest material despre poveștile a doi bărbați gay din Moldova și familiile lor. Două istorii diametral opuse, despre cum familia te poate ridica sau doborî. Dar dincolo de asta, despre cum devii liber, într-un final, să definești cine e familia ta.
apartament cu o cameră din capitală
Originar dintr-un sat din raionul Rezina, Marin Pavlescu a avut o copilărie grea alături de o mamă singură și doi frați mai mari. Băiatul a crescut într-un mediu auster, împovărat de munci fizice. Cu o mamă necăjită care îi bătea des, cei trei frați au schimbat 11 case nămale.
Crescut în acest mediu instabil, Marin a încercat să-și cultive independența și sentimentul valorii de sine. La pubertate, după o întâlnire eșuată cu o fată, băiatul și-a dat seama că e atras de băieți. Acceptarea i s-a dat relativ ușor. „Am citit de mic că homosexualitatea nu este o boală și asta m-a ajutat mult.” Deși voia să-i împărtășească mamei descoperirea, știa că e homofobă după reacțiile la filme sau din indiciile pe care încerca să i le dea. Atunci a decis să-și păstreze orientarea în secret, mințind că are o iubită.
Cu toate abuzurile care i-au marcat copilăria, Marin era atașat de mama lui și voia să fie sincer cu ea într-o zi. Cu o zi înainte de armată i-a mărturisit mamei că este gay. Mai mult, i l-a prezentat pe iubitul cu care avea o relație atunci. Marin povestește că ea a intrat într-o stare de negare, spunându-i că e „o nebunie care va trece”. Ziua înrolării a venit, iar discuția despre homosexualitatea lui Marin a rămas suspendată.
După coming out-ul public, mama, care ignorase până atunci mărturisirea, l-a sunat la telefon. Marin tocmai fugise din unitate din cauza hărțuirii și venise la avocata oferită de Centrul GDM. Mama lui, care-i spunea că e amenințată de reprezentanții Armatei cu un dosar penal, și-a revărsat toată supărarea pe Marin. „Mi-a spus că mai bine muream decât făceam această «prostie», că mai bine mă arunca de mic și scăpa de mine”, povestește cu tristețe băiatul. „Mi-a spus că nu mai sunt copilul ei și nu mai am ce căuta acasă”. Această reacție a fost o dezamăgire profundă pentru Marin, care îl apasă și astăzi.
A încercat, la câteva luni de la declarația publică, să reia legătura cu ea. „Am mers în sat cu o orhidee pentru mama. I-am spus că vreau să mă împac cu ea și că ea contează pentru mine.” Aruncând floarea cât colo, femeia i-a repetat cuvintele dureroase spuse la început: mai bine murea decât s-o facă de rușine în tot satul.
Rănit de această respingere, Marin s-a întrebat de ce alți părinți își acceptă copiii gay, iar ai lui – nu. După coming out-ul public și respingerea suferită, Marin a intrat în depresie. Ședințele de psihoterapie și tratamentul l-au ajutat să găsească resursele pentru a depăși, măcar parțial, neacceptarea. „Mi-am dat seama că nu pot cere acceptare de la un om care nu are de unde să mi-o ofere, care nu a primit-o niciodată”, conchide Marin.
„Sunt prieten bun cu un cuplu gay mai în vârstă care m-a «adoptat», într-un fel”, povestește Marin. „Mă invită de Revelion sau alte sărbători și glumesc că sunt copilul lor.”. Crede că pentru a-și reconstrui relația cu membrii familiei biologice, efortul și acceptarea ar trebui să vină de la ei de data asta.
Marin recunoaște că e indecis când vine vorba de crearea unei familii. „E complicat pentru persoanele gay să creeze o familie sau să adopte un copil. Avem nevoie de legi care recunosc căsătoriile gay sau adopția de către cuplurile gay”. Încă nu știe dacă și-i dorește. Marin recunoaște sincer că pisica e acum familia lui. „Îi spun «vină la tata» și ea vine la mine”, râde Marin.
Era sfârșitul anilor ‘90 când Maxim, fiul lor de 19 ani, le-a mărturisit că este gay. Organizația care apără drepturile persoanelor queer de la noi avea doar câțiva ani de la fondare, iar a fi gay într-o țară abia ieșită din comunism era de neconceput pentru multă lume. „Simțeam că lumea mea s-a prăbușit”, recunoaște Elena, care a aflat prima despre orientarea fiului ei. Simțise că-i ascunde ceva. La scurt timp a aflat și Vladimir, soțul ei. Au avut mereu o relație apropiată cu Maxim, copilul model: calm, inteligent și ascultător. Faptul că e atras de bărbați era de neconceput.
Maxim se aștepta la o respingere. „Credeam că le va fi rușine de mine și va trebui să mă mut”. Primul pas în ziua mărturisirii a fost să-și adune lucrurile. Mama, însă, l-a oprit. „E casa ta și nu trebuie să pleci nicăieri”, i-a spus fără ezitări. Deși vestea i-a lovit ca un trăsnet, iar homosexualitatea fusese mult timp asociată de oamenii crescuți în URSS cu ilegalitatea, cei doi soți nu și-au respins fiul. „Realitatea a fost mult mai bună decât așteptările mele”, recunoaște Maxim Anmeghichean.
regulat la grupul de suport al părinților cu copii LGBTQ
„Pot spune cu mâna pe inimă că prin 2014 am acceptat definitiv orientarea lui Maxim”, recunoaște Elena. Atunci a simțit că gândul n-o mai doare, că nu mai simte nevoia să se justifice sau să ruleze sentimentul de vinovăție și neîmplinire. Vladimir are acum preocupări de părinte tipic: ca Maxim și partenerul lui să fie fericiți. Împreună de aproape 50 de ani, părinții speră că cei doi le vor urma exemplul de căsnicie trainică.
Când scriam acest text, părinții lui Maxim se aflau în vacanță în Statele Unite la Maxim și partenerul lui. Toți patru sunt foarte apropiați și călătoresc des împreună. „Tata are o teorie întreagă despre avantajele unui copil gay”, povestește amuzat Maxim. Au colindat întreaga Europă cu mașina și n-au de gând să se oprească. „Părinții mei nu s-au așteptat la un asemenea cadou de la viață, iar tata asociază aceste experiențe cu faptul că are un fiu gay”, glumește Maxim Anmeghichean. Întrebat dacă se consideră norocos că are părinți atât de înțelegători, bărbatul spune că s-a muncit enorm pentru a ajunge aici. „Nu a fost un noroc. A fost un efort considerabil – din partea mea, a partenerului meu și a părinților”, recunoaște el.
Pe un ton meditativ, Maxim spune că un pas important e să accepți în sinea ta că există lucruri pe care nu le poți controla. „Reacțiile părinților nu sunt ale tale. Tu nu ești de vină pentru felul în care simți dragostea. Asta nu se negociază și nu se va schimba. Mărturisirea despre orientarea ta sexuală sau identitatea de gen vă va defini relația: indiferent de reacție, în sfârșit vei ști în ce raporturi ești cu acei oameni.”
Editat de Anastasia Condruc
Fotografii de Ecaterina Buruiană, arhiva familiei Anmeghichean