10 metode să-ți răcorești casa fără aer condiționat

Sursa foto: shutterstock.com/ro/g/DimaBerlin

Luna trecută am fost martorii celui mai fierbinte iunie din istoria estimărilor meteorologice, notează serviciul UE de monitorizare a schimbărilor climatice. Nici restul acestei veri nu promite să fie mai blând, iar temperaturile, chiar și în casă, pot deveni dificil de suportat. 

Dacă nu ai un aparat de aer condiționat în casă, iar ventilatorul nu e de mare folos, iată trucurile prin care poți să-ți răcești în timpul verii locuința și locul de dormit: 

Acoperă ferestrele în timpul zilei  

E o măsură simplă, dar importantă de a nu lăsa soarele să pătrundă în casă. Ține ferestrele acoperite cu jaluzele, draperii sau, dacă nu le ai, cu un cearșaf deschis la culoare.  

Sursa foto: unsplash.com

Izolează și etanșează locuința 

Ai grijă ca ferestrele și pereții casei să nu aibă crăpături. Iar dacă acestea sunt în regulă, dar locuința nu menține bine temperatura, gândește-te să investești într-un sistem de izolare termică a casei/apartamentului. 

Instalează o umbră exterioară  

Instalarea unei copertine deasupra ferestrelor sau plantarea unor copaci și a viței-de-vie care le vor umbri vor proteja casa de razele fierbinți.  

Utilizează ventilatoarele de evacuare 

Ventilatoarele din bucătărie și baie captează aerul cald care circulă sus, înainte ca acesta să se amestece cu aerul din casă. Pornește ventilatoarele nu doar în timpul dușului sau când gătești, ci și în timpul zilei. 

Citește cum economisim apa pe timp de secetă

Pune gheață în fața ventilatorului 

Dacă ai un ventilator, pune un bol cu gheață sau câteva sticle de apă înghețată în fața acestuia pentru ca aerul care suflă să se răcească.  

Sursa foto: lovedeco.ro

Folosește un cearșaf ud 

Udă un cearșaf cu apă rece și pune-l în geamul deschis, pentru ca aerul care vine de afară să se răcească trecând prin el.  

Nu folosi becuri incandescente 

Becurile incandescente nu doar consumă mai mult, dar și încălzesc încăperea. Optează pentru becuri LED în timpul verii. Și lumânările emit o anumită cantitate de căldură, deși mult mai mică.  

Nu folosi cuptorul  

Renunță la cuptor în perioada verii sau folosește-l în timpul nopții. Dacă trăiești la curte, folosește grătarul în locul cuptorului. 

Sursa foto: unsplash.com

Răcește patul 

Optează pentru o pernă cu gel. La picioare pune-ți sticle cu apă răcită la congelator. Suplimentar, poți umezi cearșaful și fața de pernă cu apă rece înainte de te băga la somn.  

Instalează patul cât mai jos 

Cu cât mai sus te afli în cameră, cu atât va fi mai cald. Dormi la etajul de jos sau schimbă patul pe o saltea la podea în timpul verii.  

Cariera mea a început în 2015 cu traduceri și copywriting. De atunci am cochetat sporadic cu presa, am învățat cu ce se mănâncă marketingul și am făcut comunicare pentru organizații non-guvernamentale din domeniul cultural. În 2023 am ajuns în echipa și comunitatea Moldova.org, unde fac ce-mi place cel mai mult: jurnalism constructiv cu normă întreagă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.