„Acolo unde ai impresia că lucrezi cu veșnicia, trebuie să te miști cât mai repede…”
De multe ori ajungea la atelier și înainte de școală, cerceta fiecare element al păsării la care se lucra: cum sunt îndoite aripile, aranjate penele, ciocul și sârma pe care se construia noul corp al păsării. „Așa că am furat mai mult această meserie, decât am primit-o”, recunoaște bărbatul. Nu s-a mai oprit din studiat anatomia și modalitățile în care să redea o umbră de viață animalelor care au murit demult.
„Nu se taie așa buza, de ce să o tai atât de scurt?” se vaită bărbatul ridicând ochelarii cu lentile groase pironite pe vârful nasului. Lucrează la capul unui mistreț împăiat în urmă cu o sută de ani. Trece pe marginea buzei animalului cu o pensulă înmuiată într-un adeziv albicios. Aerul devine sufocant și lipicios. Iar fiecare mișcare îi este urmărită de privirile suspicioase, de sticlă, ale animalelor adunate pe masa din mijlocul atelierului.
„Taxidermia este despre putere fizică, atenție, răbdare, dar și viteză. Este nevoie de munca unui giuvaier când blana animalului este foarte scurtă. Altfel se văd toate imperfecțiunile”, explică el.
Când lumina se stinge printre geamurile îngălbenite ale micului atelier tupilat printre bucăți de uși, roți și scânduri sprijinite de pereți, Serghei se îndreaptă spre casa lui de la marginea orașului. La poartă îl întâmpină cei doi câini pe care i-a adoptat după ce i-a găsit pe stradă. Când se lasă răcoarea stropește plantele și culturile din grădină și se pregătește pentru a doua zi în care iarăși va merge la muzeu. „Iar cel mai bine este să admiri animalele cât sunt în viață”, conchide unul dintre puținii taxidermiști din Moldova.
Text și fotografii de Tatiana Beghiu
Editare de Anastasia Condruc