Te salut, Buget Provizoriu! sau cum Chișinăul repetă un an de petreceri

Ion Ceban la Festivalul „Te salut, Chișinău!” Sursa: Primăria Chișinău

În ultimii ani primăria Chișinău organizează tot mai multe concerte și evenimente culturale, sub conducerea Ion Ceban. „Te salut, Chișinău!”, „Youth Fest”, dar și Zilele Chișinăului în diferite orașe europene sunt doar câteva dintre acestea. Evenimentele aduc pe scenă nume mari, cum ar fi Zdob și Zdub, Carla’s Dream sau interpreta Andra, din România. În ultimii patru ani cheltuielile pentru activități culturale au crescut de 5,4 ori. 

Am încercat să aflăm care este scopul acestor evenimente, câți bani ai contribuabililor au fost cheltuiți, dar mai ales cum bugetul provizoriu a devenit o pârghie pentru cheltuielile primăriei.  

Ce este bugetul provizoriu? 

Conform legii privind finanțele publice locale, bugetul local pentru anul următor se votează în fiecare an până la 31 decembrie, lucru care nu s-a întâmplat în 2023. Astfel, primăria operează cu un „buget provizoriu”, adică o copie a bugetului de anul trecut.  

Nu este pentru prima dată când primăria capitalei operează cu un astfel de buget. Victor Chironda, consilier municipal, spune că pe vremea lui Dorin Chirtoacă uneori bugetul se vota și cu un an mai târziu. Totuși, bugetul provizoriu are numeroase limitări. „Nu se pot face schimbări oriunde și oricând. Trebuie să fie respectat bugetul provizoriu, adică bugetul de anul trecut. Bugetul provizoriu este un mecanism prevăzut de lege pentru situații în care bugetul nou nu a fost adoptat, folosindu-se bugetul de anul trecut.”  

Pentru fiecare an, bugetul ar trebui să aibă direcții noi de cheltuieli, în funcție de necesitățile orașului și ale cetățenilor. „De exemplu, dacă anul trecut s-au finanțat 100 de terenuri de joacă, anul acesta putem decide să nu mai finanțăm terenuri de joacă, ci să alocăm fonduri pentru parcări”, declară Chironda. În cazul bugetului provizoriu, primăria este practic obligată să aibă aceleași cheltuieli ca și în anul precedent. 

Concerte de 27,5 milioane de lei 

Totuși, în bugetul provizoriu pentru 2024 cheltuielile pentru activități culturale au crescut cu 11 milioane de lei, de la 38 la 49. În total pentru anul curent concertele ne vor costa 27,5 milioane de lei. 

De exemplu de pe 19 până pe 21 iulie în capitală a avut loc festivalul „Te Salut Chișinău!”. Din cei 3,5 milioane de lei alocați pentru festival, bugetul municipal a achitat aproximativ 456 mii lei casei de producție BR FILMS pentru prestația Andrei, conform platformei de achiziții publice. 

Enlarge

361274234_662364605928589_8823890227418556824_n
Primarul Chișinăului la festivalul „Te Salut Chișinău!” din 2023
Sursa: Primăria Chișinău

Artiștii, angajați la primărie 

Pentru Zilele Chișinăului din Viena, Barcelona și Milano cheltuielile au rămas aceleași: 9 milioane de lei. Suma de 580 500 de lei constituie onorariile artiștilor pentru concertele care au avut loc la Barcelona și Viena. Mai mult, Direcția Cultură mai spune că „cheltuielile totale nu pot fi definitivate, or evenimentele sunt abia în cur de desfășurare.” 

Totuși, Direcția Cultură a confirmat pentru Moldova.org că unii artiști nu au primit onorarii, deoarece sunt angajații instituției. De asemenea, conform platformei achiziții.md doar pentru zborul personalului în Viena primăria a scos din buget suma de aproximativ 300 000 de lei. 

Enlarge

449992321_10227083015163831_9104771301624154058_n
Ion Ceban la festivalul „Zilele Chișinăului” la Barcelona
Sursa: Marina Dirul

Asta în timp ce bugetul pentru grupele cu program prelungit a fost redus de la 72 milioane la 18 milioane, printr-o decizie din 3 ianuarie 2024.  

Asociația Obștească „Părinți Solidari” a creat și o petiție care cere anularea deciziei, cu titlul „Economisiți pe concerte, nu pe siguranța și viitorul copiilor!”. Petiția a adunat aproape 5000 de semnături.  

Vrea diaspora concerte? 

Pe rețelele sociale au apărut și mesaje de la cetățenii din Spania care cer să nu se mai organizeze concerte din buzunarul municipal.  

Conform bugetului provizoriu din 2023, concertele în Europa nu s-au terminat. Urmează „Zilele Chișinăului” la Milano și concertele din România: Suceava, Alba-Iulia, Buzău, Botoșani, Alba-Iulia, Vaslui, pentru care s-au alocat 12 milioane de lei.  

Destinațiile au fost alese pe baza parteneriatelor, după cum spune Direcția Cultură. Concertele din Viena și Barcelona au fost realizate în parteneriat cu asociațiile locale: Asociația Mihai Eminescu Viena și Asociația moldovenilor din Catalonia „VIS”. 

Enlarge

449132497_122155400234099315_8209245941179638188_n
Primarul Chișinăului la festivalul „Zilele Chișinăului” la Viena
Sursa: Asociația „Mihai Eminescu” din Viena

Direcția a accentuat faptul că „Zilele Chișinăului” nu sunt doar concerte „a avut loc un dialog activ între diaspora moldovenească și Primăria municipiului Chișinău. Cei prezenți au putut afla despre proiectele și programele implementate de Primărie.” 

PR pentru primar 

Natalia Slepuhin, managera comunității „Primăria mea”, declară pentru Moldova.org: „E clar că în acest sens e PR primarului. Mecanismul e în cheltuielile care se aprobă la începutul de an, este văzut ca bani pentru evenimente. Probabil, când consilierii adoptă bugetul, nu există o listă foarte clară de evenimente, care urmează să fie desfășurate.” 

Și consilierul Victor Chironda crede că sumele uriașe pentru cultură „se alocă pentru că așa vrea primarul, având obiective politice și făcând aceste acțiuni de PR atât în interiorul, cât și în afara Chișinăului, strict pentru ratingul lui personal. Aceasta este unica explicație”, spune Chironda. 

„Dacă Primăria Chișinău ar fi o întreprindere, o firmă, o societate pe acțiuni, ar da faliment din cauza acestei conduceri”, crede Chironda. 

Fără buget, dar cu multă veselie 

De mai bine de jumătate de an primăria funcționează cu un buget provizoriu pentru 2024. Zilele aceasta primarul a cerut consilierilor să aprobe bugetul. „Să vedem câtă voință politică există pentru ca acest lucru să fie deblocat. Reieșind din decizia aleșilor locali referitor la susținerea / nesusținerea bugetului, vom decide cum să acționăm în continuare și care vor fi deciziile executivului pe viitor”, a declarat Ion Ceban. 

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Chișinău, dar am dobândit experiență media și în cadrul unui program Erasmus la Bruxelles. Din 2022 lucrez în jurnalismul video. Temele care mă pasionează sunt egalitatea de gen, ecologia, drepturile omului și educația. La Moldova.org dau voce poveștilor ce nu sunt auzite.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.