„Chiar e cea mai euforică zi a vieții mele.” Șase moldoveni povestesc despre nunțile din Moldova

Faimoasele nunți moldovenești, cu nănași, lăutari, o sută de feluri de bucate, presărate cu tradiționalul „Turnați vin și dați găluște” și „Bine-i șade mesei mele”, ne-au făcut de-a lungul anilor renumiți în întreaga lume. Cunoscute odinioară prin abundența tradițiilor, în ultimii ani însă acestea sunt organizate după scenarii originale, la dorința mirilor. 

Dar, mari, mici, cu nași sau fără, cu respectarea tradițiilor sau nu, cu artiști adevărați sau DJ, nunțile din Moldova continuă să uimească prin splendoarea lor.

Ce reprezintă nunta acum? De ce unii preferă nunta tradițională, iar alții renunță la tradiții? Ce melodii se cântă la nunțile moldovenești acum? Cum e să fii nașă cu mulți fini? Se mai face despodobirea miresei? Și câți bani se pune pe masă la o nuntă?

Despre toate acestea vorbim în noul episod al proiectului Oameni Simpli cu:

Elena Ursache, mireasă la nuntă ca la nord

Arcadie Botnaru, soțul Mădălinei

Mădălina Ciocanu, soția lui Arcadie

Samson Dabija, moderator de evenimente și solist „Dacii de la Măgdăcești”

Ina Barari, nașă cu șase cupluri de fini

Marina Balanețki, chelneriță la nunți.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.