7 lucruri pe care le-am învățat la forumul de educație sexuală Erosfera

Sursa: Forumul de Educație Sexuală „Erosfera”

Pe 10 august la Chișinău a avut loc primul Forum de Educație Sexuală, „Erosfera”, organizat de sexologele Natalia Pavalachi și Tatiana Caitaz. Deși au fost numeroase subiecte prezentate de diverși vorbitori, iată șapte idei cu care am rămas în urma evenimentului și pe care vreau să le împărtășesc și cu tine. 

1. Fazele ciclului menstrual sunt ghidul gratuit al femeilor 

Anastasia Petermann, fondatoarea mișcării Stop Violență Obstetrică și Ginecologică, a vorbit despre fazele ciclului menstrual și importanța lor în activitățile și sarcinile cotidiene. O bună înțelegere a schimbărilor hormonale ajută femeile să aibă o atitudine mai indulgentă față de sine și față de propriul corp.

De exemplu, faza foliculară este caracterizată printr-o creștere de estrogen și de o stare generală de bine. De aceea, e potrivită pentru a ieși din zona de confort și pentru sarcini mai active.  

În timpul ovulației, creativitatea și abilitățile sociale ating apogeul. În această perioadă femeile fac networking mai ușor și sunt mai încrezătoare. 

Etapa luteală sau perioada pre-menstruală este una mai dificilă. Specialista a recomandat femeilor să utilizeze auto-criticul pentru activități de „audit”, așa cum productivitatea și performanța scad simțitor.  

Menstruația e perioada ideală pentru a reîncărca bateriile și pentru reflecție.

Sursa: Forumul de Educație Sexuală „Erosfera”  

2. Nu trebuie să ne fie frică de autostimularea la copii 

Un alt subiect pe liste celor de la Forum a fost Educația Sexuală pentru părinți, în care Natalia Pavalachi și Tatiana Caitaz au discutat despre fricile și preocupările părinților în legătura cu educația sexuală la copii la diverse vârste.  

Sursa: Forumul de Educație Sexuală „Erosfera”

Sexologele au vorbit inclusiv despre faptul că autostimularea la copiii mici este un lucru normal și părinții trebuie să învețe cum să reacționeze. O reacție agitată sau nepotrivită ar putea induce copiilor sentimentul de rușine față de propria sexualitate. Rușinea, au mărturisit specialistele, este una dintre cele mai frecvente problemele pe care le întâlnesc în terapie cu clienții.  

3. Violul conjugal e mai frecvent decât credem 

Tatiana Caitaz a menționat despre violența sexuală în relația de căsătorie și despre impactul ei pe termen lung asupra partenerilor. Adesea, violul conjugal este perceput ca fiind „o exagerare” a unuia dintre parteneri, așa cum unele prejudecăți spun că „nu poți viola pe cineva cu care ești căsătorit”. Sexologa a accentuat că, din păcate, violul conjugal continuă să existe, de multe ori nevorbit și nepedepsit. De aceea discursurile vocale despre consimțământ sunt esențiale într-o societate sănătoasă. 

4. Ce are consimțământul cu cartofii prăjiți? 

Despre consimțământ, abordat ca limbaj al iubirii, a ținut un discurs separat și Natalia Graur, formatoare în educație sexuală și relațională. Natalia a relatat despre cele cinci principii esențiale ale consimțământului, rezumate prin acrostihul „FRIES” (trad.: cartofi prăjiți) și despre cum mediul social și cultural ne formează percepțiile despre acord și limite. Prezentarea a fost una dinamică, cu implicarea participanților în câteva exerciții de grup. 

Sursa: Forumul de Educație Sexuală „Erosfera”

5. Educația sexuală în școli nu este despre sex  

Ludmila Sîrbu, Analistă Programe Tineret din cadrul UNFPA, a explicat în ce măsură educația sexuală influențează simțul responsabilității la adolescenți și îi poate proteja de situații și circumstanțe periculoase.

Specialista a ținut să sublinieze că educația sexuală nu este despre a face sex, așa cum consideră eronat mulți oameni. Educația sexuală include teme precum: valori personale, granițe sănătoase, empatie, respect reciproc, contracepție și dialog deschis fără rușine. Ludmila Sîrbu a făcut referire la o serie de date statistice și a menționat despre rolul adulților în ghidarea și instruirea copiilor și adolescenților.

Surs: Forumul de Educație Sexuală „Erosfera”

6. Nu există orgasm de sort I sau de sort II 

Așa cum orgasmul diferă de la femeie la femeie, sexologa Tatiana Caitaz a menționat că nu există o definiție a unui „orgasm perfect” sau de sort I și sort II. Un orgasm obținut cu ajutorul unei jucării sexuale nu este „mai puțin orgasm” decât unul obținut cu alte stimulări.  

Specialista a făcut referire atât la particularitățile anatomice, cât și la „frânele” și „acceleratoarele” poftei sexuale. Adică, acele situații și circumstanțe care sporesc sau reduc pofta sexuală, precum stresul, lipsa de conexiune cu partenerul, apariția copiilor sau, contrar, odihna, sentimentul de împlinire și conexiune cu partenerul.  

Sursa: Forumul de Educație Sexuală „Erosfera”

7. Bărbații încă trăiesc cu frica de a fi vulnerabili 

Despre sexualitatea masculină a relatat Sergiu Toma, psiholog și psihoterapeut de cuplu. Specialistul a împărtășit că bărbații se confruntă cu multe provocări, dar despre care încă le e foarte greu să discute deschis, cum ar fi exprimarea vulnerabilităților și emoțiilor.

Pentru că bărbații ar fi percepuți de societate drept invincibili, aceștia de multe ori suferă în tăcere și aleg să „anestezieze” durerea prin alcool sau alte metode ineficiente.

Sursa: Forumul de Educație Sexuală „Erosfera”

La finalul evenimentului, sexologele Natalia Pavalachi și Tatiana Caitaz au alocat mai bine de o oră jumătate pentru a răspunde tuturor întrebărilor din partea publicului. Întrebările scrise, în format anonim, au oferit spațiu sigur pentru preocupărilor și îngrijorările intime ale participanților. 

Regândirea formatului și impresii

Deși Forumul de Educație Sexuală urma să fie inițial un Festival, organizatoarele mărturisesc că într-un final s-a dovedit a fi o decizie bună. Prezența celor 160 de persoane în sală a confirmat acest lucru.   

Sursa: Forumul de Educație Sexuală „Erosfera”

„Am vrut să înțelegem care sunt nevoile de bază ale publicului din Moldova și ne-am dat seama că oamenii aveau nevoie probabil de un eveniment în acest format. Unde să se simtă confortabil și în securitate. Suntem foarte recunoscătoare tuturor persoanelor care au fost astăzi în sală. Nu este un lucru ușor să vii la un eveniment despre sexualitate, să pui întrebări cu atât de multă vulnerabilitate și să vorbești despre fricile tale”, a împărtășit Tatiana Caitaz. 

Participanții activi și curioși, a menționat Natalia Pavalachi, ar fi motivat-o să depășească perioada dificilă de după anularea Festivalului.  

„Am trăit ca pe un eșec situația cu biletele la Festival, spunând că poate nu este nevoie de ceea ce vrem noi să facem și să aducem. Dar ziua de astăzi tămăduiește rana asta. Atât de mulți oameni au fost astăzi aici, asta ne confirmă că este nevoie de informația pe care o aducem, suntem pe drumul cel drum, trebuie să continuăm să muncim în direcția asta.”

Am luat licența în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, promoția 2023. Totuși, am descoperit domeniul mult mai înainte. Timp de șase ani am moderat emisiuni radio pentru copii și tineri la o instituție publică locală. Mă pasionează în principal subiectele sociale și cele ancorate în știință. Deși evit explicațiile ezoterice și prefer o atitudine sceptică, mă fascinează subiectele complexe în deslușire.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.