Cum a reușit Ucraina să contraatace Rusia și ce ar putea urma. Explicăm

În ultimele zile urmărim cum Ucraina contraatacă Rusia, care deja de peste doi ani ucide zilnic militari și civili ucraineni. Cum a reușit Ucraina și de ce acaparează teritoriile rusești, îți povestim în acest material. 

După eșecul ofensivei din vara anului trecut, când președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirma că „agresorul avea planul nostru de acțiuni înainte să îl pornim”, Ucraina și-a învățat lecția. Informația circulă foarte ușor. 

De aceea, „marele contraatac”, cum îl numesc experții militari internaționali, a fost o surpriză atât pentru conducerea de la Kremlin, cât și pentru majoritatea soldaților ucraineni implicați. Mulți dintre ei au aflat despre incursiunea care urma să se desfășoare în regiunea Kursk, Rusia, cu doar o zi înainte, relatează New York Times

Cum a pornit contraatacul

Incursiunea a pornit în ziua de marți, 6 august. Trupele ucrainene au spart granița din mai multe părți ale regiunii Kursk, ceea ce a luat prin surprindere militarii ruși. După ce au curățat câmpiile minate, militarii ucraineni au trecut granița cu vehicule blindate. Potrivit experților militari occidentali, în acest atac surpriză au fost implicați circa 10 mii de militari ucraineni. „Este o lovitură pentru cei de la Kremlin, care se prezintă ca un imperiu victorios”, a declarat peste câteva zile un comandant ucrainean pentru The New York Times. „Secretul atacului a fost primordial”, a adăugat acesta. 

Potrivit jurnaliștilor americani care au ajuns în zonă, „în urmă a rămas un hotar distrus și abandonat, resturile unei bătălii pierdute:  cartușe de gloanțe, cioburi de sticlă, punct de control abandonat în grabă, iar plăcuța pe care scrie Rusia, atârnă de un cui și se mișcă în bătaia vântului”, scrie New York Times.

În timp ce autoritățile rusești afirmau că situația e sub control, militarii ucraineni ocupau tot mai mult teritoriu rusesc. În doar o săptămână, afirma șeful forțelor armate ale Ucrainei, generalul Oleksandr Syrsky, Ucraina a reușit să ocupe peste 80 de localități și aproximativ 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu (circa 35 de km). „Avansăm în regiunea Kursk, în fiecare zi cu un kilometru sau doi, în diferite zone ale regiunii. Am capturat mai mult de 100 de militari ruși în această perioadă”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

Ce așteptări poate avea Ucraina

Atacul surpriză a tulburat Kremlinul. Mișcarea Ucrainei a avut două obiective principale, susțin analiștii internaționali: atragerea forțelor ruse de pe linia frontului în estul Ucrainei și ocuparea unui teritoriu care ar putea servi drept monedă de schimb în viitoarele negocieri de pace.

Cu toate acestea, președintele rus Vladimir Putin a declarat că această „situație”, cum a numit el contraatacul ucrainean, nu îl va aduce la masa de negocieri și a amenințat că luptele în regiunea de est a Ucrainei vor fi intensificate. 

Trei scenarii de acțiuni posibile

Mick Ryan, un general în rezervă și strateg australian, susține că urmează trei posibile scenarii de acțiuni ulterioare ale ucrainenilor.

Primul ar fi să încerce să mențină controlul asupra teritoriului pe care l-au acaparat sau chiar să împingă mai departe, pentru a atrage mai multe trupe rusești din Ucraina. 

A doua opțiune este să se retragă și să salveze trupe și echipamente pentru a încerca să-și elibereze teritoriile anul viitor. 

O a treia opțiune ar fi să se retragă parțial într-o poziție mai protejată, mai aproape de graniță, care ar necesita mai puține trupe și ar fi mai bine susținută de artilerie și logistică. De asemenea, ar forma o bază pentru alte atacuri, atunci când vor apărea oportunități. Iar acest scenariu pare, susține Ryan, cel mai mult posibil. 

„Rusia trebuie forțată la pace”

Autoritățile ucrainene afirmă că au lansat deja 117 rachete și drone către Rusia, în principal în zonele Kursk, Voronezh, Belgorod și Nijni Novgorod, concentrându-se în special pe aerodromurile rusești. Totodată, acestea au afirmat că vor deschide coridoare umanitare pentru refugiați, „atât spre Rusia, cât și spre Ucraina”, și vor permite organizațiilor umanitare să intre în zona de securitate, să monitorizeze situația. Ministerul de Externe ucrainean afirmă că Kievul nu urmărește obiectivul de a cuceri teritoriile rusești. 

„Dar Rusia trebuie forțată la pace”, a declarat Zelenski în cadrul unei înregistrări video regulate în care povestește despre situația de pe front. „Incursiunea surpriză va ajuta Kievul în eventualele negocieri… Trebuie să jucăm după regulile și scenariile lor”, a declarat pentru The Kyiv Independent Mykhailo Podolyak, unul dintre consilierii președintelui ucrainean.  

Între timp, circa 130.000 de oameni au fost evacuați din regiunea rusă Kursk. Iar Forțele Armate Ruse au transferat mai multe brigăzi de cel puțin o mie de militari fiecare din teritoriile ocupate ale Ucrainei în regiunea ocupată acum de militarii ucraineni. 

Aceasta nu este prima incursiune lansată de ucraineni, după ce Rusia i-a invadat pe scară largă în iarna anului 2022. Au fost și alte incursiuni scurte și cu victorii neînsemnate, când soldații ucraineni s-au retras grăbit. Dar până săptămâna trecută, forțele ucrainene nu au contraatacat Rusia. 

Surse foto: New York Times

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.