„Pe profesorii care te ascultă
îi numeri pe degete”
Am vorbit cu patru tineri care au absolvit anul ăsta clasa a 9-a. Ne-au povestit cât de grele au fost examenele de la sfârșit de an, câtă hărțuire e în școală, dacă-i sperie profesorii cu examenele și ce se văd făcând mai departe.
„Mihai Stratulat” din satul Boșcana, raionul Criuleni
Examenul de la sfârșit de an la istorie a derutat-o – „s-au scos puncte pe nedrept”. N-a dat la contestare, pentru că are media bună și rămâne în liceu. Merge, însă, la umanist – pentru o clasă cu profil realist nu au fost suficienți elevi. „Într-o lume ideală aș fi mers la liceu în România, unde e prietena mea [...] Mai sunt chestii pe care vreau să le fac aici, deci mai trebuie să rămân.”
Se arată contrariată că la școală se învață multe chestii pe de rost, cărora nu le vede sensul. „E prea puțină ghidare în carieră. S-ar putea scoate niște materii și adăuga chestii care să dezvolte copilul. Cum să cumperi o casă, o mașină, cum să faci chestii în viață când crești mare [...] Când ajungi adult, trebuie să întrebi de la alții mai mari sau de la părinți, experiența cărora e diferită. Părinții noștri au crescut în alte generații sau cu alte realități. Și noi creștem cu altele”, declară ea cu convingere.
O altă problemă punctată de Uliana e hărțuirea. „Ca să nu fii bullying-uit (hărțuit, n.red), trebuie să fii tu în bully, așa iese. Chiar dacă sunt multe campanii care spun «Stop bullyingul în școală, stop bullyingul online», el nu se oprește, parcă mai mult se întâmplă”. Tânăra e convinsă că mulți nu înțeleg că ceea ce fac se cheamă hărțuire, iar profesorii intervin rar.
Ulianei îi place să aibă planurile făcute. Vrea să se înscrie anul ăsta în programul FLEX (Programul Future Leaders Exchange pentru elevii de liceu din Europa și Eurasia, n. red.), care i-ar da șansa să facă clasa a 11-a în SUA.
Recunoaște că are noroc de părinți înțelegători. „Le spun: «Eu mă înscriu, eu am fost acceptată» și ei spun «Ok, du-te și încearcă». Mă bucur că nu-mi zic: «Tu trebuie să fii doctor!»”, glumește ea.
În trecut, tânără nu-și vedea viitorul în Moldova. Acum, însă, e de altă părere.

numeri pe degete”
Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din orașul Bălți
Spune că examenele de anul ăsta au fost cam grele, mai ales la istorie. Programa școlară i se pare destul de încurcată - și-ar dori mai multe obiecte utile ca educația sexuală sau financiară. I-ar mai plăcea ca profesorii să fie mai deschiși să comunice cu elevii și să-i susțină mai mult.
Pentru Bogdan, profesorii se împart în general în două categorii: mai rigizi și mai comunicabili. „Sunt profesori care doar vin la lecții, predau tema și atât. Alții sunt destul de liberi și gata să comunice despre orice cu elevii, dacă aceștia au o întrebare.” Dar asemenea profesori care te ascultă, conchide tânărul, îi poți număra pe degete.

„Ginta Latină” din orașul Chișinău
Asta, pentru că îi place să fie activă și încearcă să combine mai multe pasiuni, printre care dansul are întâietate. Gloriana merge de șase ani la un ansamblu de dansuri populare. „Se spune că școala e a doua casă. La mine sunt dansurile a doua casă”, glumește ea.
Pentru Vlad zilele de școală trec repede, iar el nu simte atât de acut această presiune. Activitățile extra-curriculare îl solicită mai puțin.
„Uneori putem avea doar cinci lecții pe zi. Poți merge la lecții, apoi acasă să te odihnești, apoi la chestii care-ți plac... Cel puțin, așa e la mine”, poveștește tânărul. În timpul anului școlar, Vlad merge la box de trei pe săptămână. În vacanța de vară a făcut o pauză, dar speră să se întoarcă din septembrie.

Nici sperietorile profesorilor înainte de examen nu funcționează. „Dacă un elev nu a fost serios față de învățătură, nu o să aibă o atitudine mai serioasă dacă îl sperii să învețe”, conchide Gloriana.
mai independenți financiar
Alex îi crede foarte diferiți de generațiile anterioare. COVID-19 și fluxul imens de informație de la începutul războiul ar fi influențat, printre altele, această generație. Pe de o parte, pandemia și izolarea le-a afectat capacitatea de socializare. Pe de alta, ei au învățat foarte devreme distingă informația relevantă pentru ei din torentul informațional debusolant.

Paradoxal, părinții lor ar fi, de fapt, mai dependenți de internet, crede Leahu. „Părinții lor sunt generația care au zis că copiii vor fi «stricați» de televizor și telefoane. Dar ei sunt cei dependenți de rețelele de socializare”, punctează el.
să „guste” din toate
Strategia pe care profesorul o recomandă elevilor de gimnaziu și liceu ar fi ca la un bufet suedez: te duci și guști din toate. „Faci oleacă de voluntariat, te duci la diferite conferințe, târguri de universități. Guști din tot și pe urmă decizi ce pare mai ok după gustul tău. Iar dacă n-ai dat peste ceea ce-ți place, măcar știi ce nu-ți place”, explică acesta.
Poze de Ernest Todiev și Renata Rățoi
Editare de Anastasia Condruc