Centrul de Teatru din Moldova lansează Proiectul socio-cultural „Demnitatea feminină: Transfigurarea prin Artă” pentru promovarea drepturilor femeilor în Republica Moldova
Centrul de Teatru din Moldova (CTM) anunță lansarea Proiectului „Demnitatea feminină: Transfigurarea prin Artă”, o inițiativă socio-culturală menită să crească conștientizarea publică privind drepturile și demnitatea femeilor în Republica Moldova. Proiectul va fi implementat în nouă localități din diverse regiuni ale țării: Rezina, Florești, Glodeni, Doroțcaia, Colicăuți, Ungheni, Corlăteni, Leova și Puhoi.
Teatru și dialog pentru schimbare societală
În centrul acestui proiect socio-cultural se află turneul regional al piesei de teatru „Iubește-te”, inspirată din opera „Vocea umană” de Jean Cocteau și poemele Radmilei Popovici. Spectacolul explorează conceptul de feminitate independentă și autosuficientă, punând în scenă lupta femeilor de a se elibera de stereotipurile tradiționale de gen. Regizat de Alina Țurcanu și interpretat de actrițele Tatiana Levițchii, Radmila Popovici, Sviatlana Barsukova. Echipa de creație a fost constituită exclusiv din femei: Tatiana Popescu, scenografă, Inga Botnariuc, pictoriță de costume, și Alexandra Soșnicova, coregrafă. Spectacolul ilustrează lupta unei femei cu viziunile patriarhale adânc înrădăcinate în societatea noastră.
Fiecare reprezentație a piesei de teatru va fi anticipată de o discuție cu experți invitați, axată pe demnitatea și drepturile femeilor. Aceste discuții, cu participarea inclusiv a localnicilor și refugiaților, vor încuraja implicarea activă a comunității în promovarea unei mai bune înțelegeri a problematicii de gen, contribuind astfel la o coeziune socială mai consolidată.
Participare activă și impact durabil
Proiectul „Demnitatea feminină: Transfigurarea prin Artă” își propune să se adreseze direct la femeile și fetele din localitățile-țintă, oferindu-le un spațiu sigur de exprimare. În plus, toți membrii comunităților locale vor fi implicați activ, contribuind la deconstruirea stereotipurilor de gen și promovând un mediu local mai incluziv.
Reprezentările din localitățile Rezina, Florești, Glodeni, Doroțcaia, Colicăuți și Ungheni sunt susținute financiar de Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Moldova. Spectacolele în localitățile Corlăteni, Leova și Puhoi sunt organizate sub egida Platformei pentru Egalitate de Gen, cu susținerea Gender-Centru, ce face parte dintr-un program de abilitare a organizațiilor conduse de femei în eforturile de a preveni și de a răspunde violenței bazate pe gen, susținut de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și finanțată de Regatul Unit al Marii Britanii. Inițiativa este implementată în parteneriat cu Teatrul „Ion Creangă” din Chișinău, autoritățile publice locale și organizații mass-media din Republica Moldova.
Pentru mai multe informații și actualizări despre programul turneului, urmăriți pagina Centrului de Teatru din Moldova. Alăturați-vă și susțineți schimbarea în comunitatea voastră!
Pentru contact: [email protected] / (+373)67377796