Este sau nu totul pierdut? Urmărește un documentar despre patrimoniul nostru imaterial

Șapte femei, 70+ ani, venetice în nordul Moldovei din cauza jobului sau soților, fac șezători, croșetează, împletesc, cântă, vorbesc despre politică. În Centru, o elevă de 16 ani alături de alți copii apropiați ca vârstă au învățat cum se jucau generațiile de dinainte „Într-o călimară” și cum chemau soarele. Un tânăr de 25 de ani, de la sudul Moldovei, a preluat un ansamblu de dansuri cu o istorie de două ori mai lungă ca viața lui și critică generațiile mai tinere.

În ultima jumătate de an, am cutreierat republica în lung și-n lat, căutând să descoperim, să cunoaștem cine are grijă de ceea ce nu poate fi atins – patrimoniul nostru cultural imaterial. Cine câștigă în lupta dintre generații? Este totul pierdut sau se schimbă doar felul în care păstrăm acest imaterial?

Răspunsul au încercat să ni-l ofere atât membri de ansambluri folclorice, coregrafi, conducători artistici, meșteri care țes covoare sau lucrează cu rogojina, dar și oameni care au căutat să se reconecteze cu ceea  ce au trăit în copilărie și tinerețe.

Pentru cei mai în vârstă dintre ei, conexiunea cu patrimoniul cultural imaterial este și cea care le alungă singurătatea și îi ajută să fie parte dintr-o comunitate. Pentru cei mai tineri este fie un mod de a câștiga un ban sau a deprinde o abilitate care să-i  ajute în cariera artistică spre care tind.

Te invităm să-i cunoști pe:

  • Valentina Lachi, solistă în corala „Doina Nistrului”, Rezina
  • Ion Scutelnic, dirijorul coralei „Doina Nistrului”, Rezina
  • Irina Levineț, membra formației folclorice „Mugurașii”, Cruglic
  • Lucia Olari, Valentina Cucier, Liza Păduraru, Valentina Chiṣca, Lidia Enii, Maria Dub, Raisa Colesnic, șezătoare, Ocnița
  • Nicu Bass, coregraful ansamblului folcloric „Vatra Horelor”, Slobozia Mare
  • Vladimir și Ion Vlas, membrii formației folclorice „Comorile plaiului”, Biești
  • Parascovia Petrea, țesătoare de covoare la Complexul de Meșteșuguri „Arta rustică”, Clișova Nouă
  • Gheorghe Dănoi, meșter popular care face rogojină, Brânza

La documentarul „IMATERIAL” au lucrat Ana Gherciu (interviuri), Tatiana Beghiu (interviuri), Andrei Ciur (producție și montaj), Cristian Păsat și Ernest Todiev (imagine).

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.