Un sondaj public în luna aprilie arată că circa 20% dintre studenții din Moldova se confruntă cu hărțuirea sexuală în instituțiile de învățământ. Despre cazuri de hărțuire sexuală la locul de muncă auzim aproape săptămânal. Iar cazul CarVertical, care distribuie imagini intime cu femei fără consimțământul acestora, demonstrează încă o dată cât de răspândit este fenomenul.
Citește și: Autorii unui grup de Telegram din Moldova promovează revenge porn și fac bani din asta
Cu toate astea, multe cazuri răsunătoare din țară, inclusiv cu implicarea bărbaților din funcții de conducere, se termină cu nimic. Moldova.org trece în revistă cele mai importante cazuri de hărțuire sexuală din ultimii ani, dar și cu ce s-au încheiat acestea.
1. Mihai Ciobanu, acuzat de hărțuire sexuală la Spitalul Sf. Arhanghel Mihail din Chișinău
Ce s-a întâmplat: Moldova.org scria în 2023 despre mai multe actuale și foste angajate ale Spitalului Municipal Sf. Arhanghel Mihail, care declară că ar fi fost hărțuite sexual de directorul Mihai Ciobanu. Atunci, autoritățile spuneau că nu pot face nimic cu acest caz, pentru că plângerile erau anonime. În urma investigației trei femei au depus plângeri neanonime la Procuratura Râșcani, în care descriau cu lux de amănunte hărțuirea sexuală prin care au trecut.
Ce a urmat: La peste jumătate de an, Moldova.org a aflat că niciuna dintre cele trei femei nu a fost audiată, iar procurorul de caz a refuzat deschiderea urmăririi penale, pe motivul că „fapta nu întrunește elementele infracțiunii”. Avocata și victimele acuză procurorii de mușamalizare a cazului.
2. Marian Lupu, acuzat de hărțuire sexuală la Curtea de Conturi
Ce s-a întâmplat: În aprilie 2023 Tatiana Vozian, angajată la Curtea de Conturi, îl acuza pe Marian Lupu, președintele instituției, de hărțuire sexuală. Ulterior aceasta a fost sancționată și acuzată de instituție de „calomnii și insinuări”, iar eventual a fost și retrogradată, apoi demisă.
Cum s-a încheiat cazul: Ulterior Tatiana Vozian a fost chemată în judecată de Marian Lupu. Aceasta a fost obligată de instanță să achite 15000 de lei în calitate de prejudiciu moral adus lui Lupu și 10000 de lei pentru cheltuieli de judecată. Ea a mai fost obligată să dezmintă acuzațiile printr-un mesaj pe Facebook.
3. Linas Zaikauskas, regizorul lituanian acuzat de hărțuire sexuală și în Moldova
Ce s-a întâmplat: Tot în 2023 regizorul lituanian Linas Zaikauskas a fost acuzat de hărțuire sexuală de o actriță din Moldova cu care lucra. Regizorul a fost anterior condamnat pentru hărtuire sexuală în țara lui de origine, Lituania, și a trebuit să petreacă 44 de zile în detenție și să achite victimei prejudicii în valoare de 3100 de euro.
Cum s-a încheiat cazul: În martie 2024 Procuratura Generală a dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Zaikauskas, „din lipsa elementelor infracțiunii”, în timp ce victima ia un tratament antidepresiv, scrie Europa Liberă Moldova.
4. Viorel Prisacari de la USMF, care a cerut un milion de lei despăgubiri pentru acuzațiile de hărțuire sexuală
Ce s-a întâmplat: În 2018 profesorul Viorel Prisacari de la USMF a fost acuzat de hărțuire sexuală de două subalterne și de intimidare de mai mulți angajați. Viorel Prisacari a respins acuzațiile, declarând că cele două angajate au făcut o înțelegere împotriva lui.
Cum s-a încheiat cazul: În urma publicării articolului Prisacari le-a acționat în judecată pe cele două femei, dar și portalul care a scris despre caz – Agora.md. Acesta a cerut un milion de lei drept despăgubiri morale, dar instanța a admis cererea parțial, impunând victimele să plătească 30 000 lei lui Prisacari și să dezmintă informațiile. În 2021 Curtea de Apel a respins drept neîntemeiată decizia Judecătoriei Chișinău. Astfel, Prisacari nu a mai primit despăgubiri.
5. Hărțuirea din partea lui Ilie Boian, șeful Serviciului Hidrometeorologic de Stat
Ce s-a întâmplat: În 2012 Ilie Boian, pe atunci șef al Serviciu Hidrometeorologic de Stat din Moldova, a fost acuzat că ar fi hărțuit sexual la locul de muncă două angajate. În iunie a aceluiași an au fost făcute publice imagini video unde acesta o molesta pe una dintre ele. Situația ar fi avut loc în anul 2010. A fost demarată o anchetă penală pe caz, iar Boian risca până la 3 ani de închisoare dacă era găsit vinovat. Acesta și-a dat demisia după începerea anchetei.
Cum s-a încheiat cazul: În 2013 presa scria că Ilie Boian a ajuns la o înțelegere amiabilă cu victimele, care și-au retras plângerile. Ulterior Procuratura sectorului Centru a clasat dosarul, iar Boian a fost scos de sub urmărire penală pentru hărțuire sexuală.
6. Oleg Melniciuc, magistratul acuzat de hărțuire sexuală de o elevă
Ce s-a întâmplat: Magistratul Oleg Melniciuc a fost acuzat de o fostă elevă care făcea stagiul de practică în cadrul unei instanțe de judecată că ar fi hărțuit-o sexual. Potrivit tinerei, în timp ce făcea stagiul practic, judecătorul ar fi sărutat-o și îmbrățișat-o, dar și și-a pus mâinile sub haina ei. Comentariile despre cum „fata a căutat-o” nu s-au lăsat prea mult așteptate.
Ce a urmat: În aprilie 2024 presa scria că a fost începută urmărirea penală pe acest caz.
7. Hărțuirea sexuală de la Centrul pentru refugiați de la Manej
Ce s-a întâmplat: În 2022 un angajat al preturii Botanica, numit domnul H*, ar fi abuzat trei voluntare, printre care o minoră, la Centrul de plasament pentru refugiații ucraineni de la Manejul de Atletică Ușoară din Chișinău. Cazul a fost documentat în primăvara acelui an de redacția Moldova.org. Fetele au mărturisit că bărbatul a avut un comportament neadecvat, a făcut gesturi, atingeri și comentarii deplasate față ele. Acesta ar fi apărut deseori la centru și în stare de ebrietate. Spusele fetelor au fost confirmate de doi dintre voluntarii de acolo. Una dintre fete i-a povestit situația șefului preturii și intenționa să depună o plângere la poliție. A renunțat, însă, după ce celelalte două voluntare au refuzat să facă publice acuzațiile.
Ce a urmat: Pe 20 mai 2022, la o lună distanță de la publicarea articolului, a fost deschis un dosar penal pe numele angajatului preturii, după ce un deputat a depus o sesizare la Procuratura Generală. Angajatul preturii a negat atunci vehement că ar fi hărțuit voluntarele și s-ar fi aflat în stare de ebrietate la centrul pentru refugiați. În luna noiembrie 2022 două dintre fete au fost supuse de către ofițerul de urmărire penală unei confruntări cu învinuitul și avocatul acestuia, fără a ști că aveau dreptul la un avocat. Potrivit ultimelor informații, dosarul ar fi fost închis în „lipsa elementelor infracțiunii”.
8. Petiția care acuză de hărțuire un profesor de la USM
Ce s-a întâmplat: În iulie 2024 mai multe studente l-au acuzat de hărțuire sexuală pe un profesor de la Facultatea de Drept a USM, într-o petiție anonimă. Potrivit petiționarelor, refuzul „invitațiilor” profesorului se solda cu note scăzute sau chiar neadmiterea la examene. De asemenea, el le propunea pentru acceptarea „intervențiilor sexuale” sume de 300 de euro.
Cum s-a încheiat: După recepționarea petiției, MEC a notificat Decanatul Facultății de Drept a USM, care a dispus inițierea unei anchetei interne. La scurt timp, decanul acesteia, Serghei Brînza, afirma că investigația „nu a confirmat faptele reclamate” și ancheta a fost închisă.
Autoare: Anastasia Condruc, Patricia Mihailă