Aloe Vera
între popularitatea influencerilor
și riscul pentru sănătatea consumatorilor
Aloe Vera sunt produsele companiei Forever Living, vândute în Moldova în special de influenceri cu mii de urmăritori pe Instagram. Compania folosește marketingul de rețea sau multilevel marketing (MLM), atunci când banii se fac nu doar din vânzări, ci și din recrutarea altor vânzători. Anume de aceea acest tip de vânzări a devenit specific influencerilor - oameni care își cresc numărul de urmăritori pe rețelele de socializare, inclusiv prin concursuri, le câștigă încrederea, iar un procent mic devin cumpărătorii lor.

Pentru a obține rezultate, unii dintre ei creează programe de slăbit sau „detoxifiere” cu meniuri drastice, dar care includ aceste produse.

Am stat de vorbă cu mai mulți oameni care au interacționat cu produsele și programele Aloe Vera, cu reprezentanți ai companiei Forever Living Moldova, dar și cu experți în nutriție ca să aflăm ce se ascunde, de fapt, în spatele programelor de slăbire și detox.
„Aceste detoxuri nu există”
Violeta Țuțuianu cunoștea compania Forever Living de mai mulți ani prin intermediul unor prieteni înregistrați ca vânzători acolo. Ulterior, s-a gândit că ar vrea să comercializeze și ea. Deși se înregistrase și chiar folosise unul dintre programele companiei, într-un final a decis să renunțe. Femeia spune că îi părea dificil să promoveze produse de slăbire, simțea o prea mare responsabilitate față de sănătatea celor cărora le-ar fi vândut.

Violeta Țuțuianu
„Lumea a fost dezamăgită de faptul că produsele costă scump și eu probabil nu eram tare hotărâtă că vreau să fac partea asta și am renunțat ușor. Pentru mine asta a fost un impediment. Mai ales modurile în care promovează ei și faptul că realizează detoxuri de 30, 45 și 69 de zile. Asta e greșit. Aceste detoxuri pe site-ul companiei nu există.”
Printre produsele Forever Living găsim și programele despre care vorbește Violeta. În categoria „Controlul greutății” pot fi identificate câteva pachete destinate scăderii în greutate: DX4 – programul de patru zile destinat „resetării și reechilibrării corpului”; C9 și F15 – programele de scădere în greutate de 9 și 15 zile.

Mai mult, conform informațiilor de pe site-ul companiei din mai multe țări găsim mențiunea că programele DX4, C9 și F15 nu sunt potrivite copiilor, femeilor însărcinate, celor care planifică o sarcină și celor care alăptează.

„Produsele nu o să afirm că sunt rele și nu doar la Forever, dar la toate companiile MLM. În afară de detoxurile astea cu aloe sunt și alte produse. Până la urmă trec teste, au certificate. Problema e în cum influencerii au acaparat piața și vând aceste produse”, adaugă Violeta.
Network marketing
Ce înseamnă și de ce funcționează mai bine dacă ești influencer
Compania Forever Living funcționează conform modelului de marketing de rețea, cunoscut și ca network marketing sau multilevel marketing.

Multilevel marketing (MLM) este o strategie de vânzări în care membrii sunt recompensați nu doar pentru vânzările pe care le fac personal, dar și pentru vânzările realizate de persoanele pe care le-au recrutat. În esență, fiecare persoană care se alătură afacerii devine parte dintr-o rețea mai mare, și câștigurile lor depind de rezultatele întregii rețele.

Marketingul de rețea este controversat și adesea comparat cu schemele piramidale. Această comparație apare în special atunci când cea mai mare parte a profiturilor ajunge la membrii din vârf, lăsând foarte puțin pentru restul participanților. Suspiciunile survin și când o companie pune accentul pe recrutarea de noi membri, în loc să se concentreze pe vânzarea efectivă a produselor.

„Planul de marketing la Forever este unul dintre cele mai complicate din care cunosc eu, pentru că e foarte greu de atins nivelele și foarte ușor să le pierzi dacă nu completezi planul. De exemplu un pachet de detox are 0.4 puncte și nu-i de mirare de ce influencerii noștri așa de repede au atins nivelele”, explică Violeta Țuțuianu. Din acest motiv cei care vând aceste produse sunt sau trebuie să devină influenceri – anume astfel ei își asigură o audiență din care își recrutează vânzătorii si cumpărătorii.

De multe ori cumpărătorii sunt adăugați în grupuri pe Telegram, unde primesc instrucțiuni și feedback despre procesul prin care trec. Mai multe persoane ne-au spus că influencerii preferă să comunice prin mesaje vocale.
Influencer marketing
Doina Babcinschi, creatoare de conținut și specialistă în relații publice și marketing spune că domeniul influencer marketing a devenit mai comercial în ultimii ani.
„Dacă influencerii de altădată construiau comunități în jurul ideii și personalității lor, acum o mare parte din creatorii de conținut își cresc paginile de Social Media cu o altă motivație – de a o transforma mai rapid într-o sursă de câștig, a stabili costuri ridicate pentru publicitate, a crea și vinde produse digitale sau informaționale sau de a-și promova modelul de business. Ceea ce se referă la creatorii de conținut în domeniul multi-level marketing.”

Doina Babcinschi
Specialista adaugă că de multe ori contul de social media devine principalul instrument de vânzare. Iar pentru a și-l crește, influencerii folosesc mai multe metode, printre care promovarea plătită a propriului conținut, promovarea prin intermediul altor influenceri și participarea, nu întotdeauna afișată, ca sponsori la concursuri.

„Deși concursurile permit creșteri bruște, cea mai importantă strategie rămâne crearea unui brand personal și a strategiilor de conținut care permit influencerului să rămână interesant pentru noii urmăritori și să-i convertească ulterior în clienți sau parteneri”, concluzionează Doina Babcinschi.

În urma căutărilor, Moldova.org a găsit aproximativ 40 de conturi pe Instagram care promovau produsele Aloe Vera. 23 dintre acestea aveau de la 1000 de urmăritori până la 290 de mii.
„Doar cu vânzări nu crești”
Conform Violetei Țuțuianu și altor surse, există o serie de niveluri pe care membrii companiei Forever Living le pot atinge în funcție de vânzările și oamenii pe care îi recrutează. Acestea sunt:

  1. Asistent supervizor
  2. Supervizor
  3. Asistent Manager
  4. Manager
  5. Senior Manager
  6. Soaring Manager
  7. Sapphire Manager
  8. Diamond-Sapphire Manager
  9. Diamond Manager
  10. Double Diamond Manager
  11. Triple Diamond Manager
  12. Diamond Centurion Manager

Pe lângă aceste niveluri, există și titluri speciale precum Eagle Manager și Global Leadership Team (GLT).

„Influencerii ar putea fi de la nivelul Senior Manager în sus, ceea ce înseamnă că au minim un om sub ei. Făcând doar vânzări nu crești. Ca să te ridici trebuie și cei de sub tine s-o facă”, explică Violeta Țuțuianu.

Odată ajunși în fruntea companiei, explică aceasta, membrii pot primi din tot rulajul de vânzări un anumit procent pe viață, iar afacerea se poate transmite cuiva ca moștenire. „Aici cifrele sunt foarte mari.” Astfel, angajații de top ai companiei pot ajunge la câștiguri de câteva milioane de dolari pe an.

Una dintre cele mai populare influencere promotoare de Aloe Vera din Moldova este Marina Cârnaț, mamă a nouă copii și soția avocatului Teodor Cârnaț. În luna iulie a acestui an, Marina Cârnaț a publicat o imagine pe paginile ei de socializare în care anunța că a obținut titlul de Sapphire Manager în cadrul companiei. Aceasta are 290 de mii de urmăritori pe Instagram, acolo unde își promovează afacerea.

„Pentru Sapphire Manager se presupune să ai cel puțin cinci-șapte manageri în echipă și ei să aibă la rândul lor un anumit rulaj de vânzări. Deci practic la acest nivel te concentrezi pe a menține motivația lor să vândă”, explică Violeta Țuțuianu.

Diferite echipe, diferite politici
Maria Stratan știe de Forever Living de aproape patru ani și acum este supervizor, ceea ce înseamnă că promovează produsele companiei. Maria menționează că pachetele puse la dispoziție sunt concepute de nutriționiștii companiei, iar folosirea lor conform recomandărilor nu ar trebui să facă rău.
„Văd că se promovează agresiv și se fac broșuri în care lumea se înfometează. În programe (n.red. ale companiei Forever Living) este indicat că trebuie să avem o alimentație sănătoasă. Acestea nu sunt medicamente. Sunt doar suplimente care nu înlocuiesc o alimentație sănătoasă.”

Maria Stratan
Din spusele supervizoarei, Forever Living are mai multe echipe mici, iar cea din care face parte ea nu are influenceri implicați. Maria ne-a spus că nu știe dacă reprezentanții oficiali ai companiei sunt informați despre meniurile pe care le promovează unii influenceri.
Aloe Vera și efectele asupra sănătății
Gabi Hadiev este o fotografă din Moldova stabilită în Marea Britanie și acum câteva luni a bătut alarma despre pericolele acestor programe. „O persoană din cercul meu de cunoscuți care tot a început promovarea acestui produs a declanșant dorința să mă informez ce e ce prezintă”, spune ea. Adaugă că „a încercat toate dietele posibile și imposibile” în ultimii 10 ani, până a ajuns să aibă tulburări alimentare. Face terapie cu un psiholog și spune că vrea să protejeze alte fete de posibile tulburări. „Lupt cu asta ca să înțeleg că în 2024 în Moldova așa de agresiv se promovează asta”, spune Gabi Hadiev.

În continuare citește poveștile unor femei care au încercat programele Aloe Vera.
„Mi-a insuflat încredere”
Andreea*, care a preferat să-și păstreze anonimatul, ar fi aflat despre programul cu Aloe Vera de pe pagina de Instagram a Marinei Cârnaț. La început se gândea că ar putea vinde produse, dar prețul ridicat a determinat-o să renunțe.

Mai târziu, potrivit Andreei, ea ar fi decis să apeleze la Marina Cârnaț pentru un program de slăbire pe care să-l încerce chiar ea, ca să dea jos cele câteva kilograme cu care a rămas după naștere. „Ea mi-a insuflat încredere.[...] Mă uitam des la ea și o admiram.” Andreea ar fi cumpărat un program de 30 de zile la prețul de 150 de euro.
„Primele zile trebuie să bei doar produsele lor, pe urmă se include câte o masă, un smoothie, ceva foarte ușor.” Pentru că-și alăpta bebelușul de șapte luni, i s-ar fi spus că ar putea face unele excepții, adică să mănânce „câte o mânuță de hrișcă și trei bucățele de broccoli fiert sau trei bucățele de conopidă la aburi”.

După câteva zile de la începerea programului, Andreea spune că a început să se simtă rău. Avea simptome de vomă, greață, lipsă de energie și amețeli. Tot atunci ar fi observat că bebelușul stătea mult mai des la sân și era agitat.
Eu n-am reușit să țin programul mai mult de două săptămâni. Dar eu trișam, după smoothie mai beam câte un ceai sau puteam să mai mănânc un fruct. Îmi coceam un cartof. Măcar ceva, eu nu puteam, așa de tare tremuram. Nu puteam să mă concentrez pe copil, mă simțeam foarte rău”, își amintește Andreea cu un nod în gât.
Speriată, Andreea ar fi anunțat-o pe Marina Cârnaț despre modul în care se simte. Aceasta ar fi asigurat-o că „ies toxinele din corp și reacția e normală”. „Pe grupul comun de Telegram, cu peste 1000 de membri, nu am văzut niciun mesaj negativ. Și eu nu înțelegeam de ce numai eu așa mă simt.” Andreea povestește că ar fi primit de la Marina mesaje vocale, în care încerca să o convingă că așa e la început și că ar trebui să țină programul o lună, apoi să facă un curs de 45 sau 69 de zile.

În una dintre ultimele discuții, când femeia a decis că nu mai vrea să continue programul, Marina ar fi anunțat-o că nu-i va returna banii, apoi ar fi blocat-o pe rețelele de socializare.

„Eu am slăbit cu 4 kg, dar probabil n-am slăbit datorită produselor cu Aloe Vera, dar din cauza deficitului caloric”, spune ea. Aproape pierduse lactația. „Atunci am fost așa absentă și în familie, și pe social media, și în general. Nu aveam energie deloc, aveam un tremurici strașnic, îmi amețea capul. Încă așa stare nu am avut niciodată în viață.” Andreea spune că până la urmă și-a revenit, dar a adăugat la loc kilogramele pierdute. Într-un final, se simte „rușinată și prostită” în fața soțului și a familiei.
„O să aveți o grămadă de copii”
Alexandrina Roitman și soțul ei au auzit pentru prima dată despre programele Aloe Vera de la un prieten comun în iarna anului 2020. Inițial erau sceptici, dar peste un an, în una dintre revenirile în Moldova, au decis să le dea o șansă. Același prieten le-a făcut cunoștință cu reprezentanta de la care urmau să ia programul, Olesea Anghelinici.

Inițial, discuția dintre Alexandrina și Olesea avea loc la telefon. „Ne convingea că e program natural, cu produse naturale. Vorbea cu noi respectuos și foarte amabil.” Apoi, cei doi soți ar fi fost invitați la biroul Olesei din Chișinău ca să discute o eventuală achiziție.

Odată ajunși la birou, Olesea a observat că Alexandrina ținea în mână un set de analize de la endocrinolog. „Atunci ea ne-a întrebat așa foarte de departe de câți ani suntem împreună, dacă ne dorim sau nu un copil. Așa a aflat că noi vrem să concepem un copil și până acum nu am reușit”, afirmă Alexandrina.
„Soțul a luat un detox de 15 zile și pe mine m-a convins să iau un detox de 69 de zile. Asta a fost sub pretextul că pentru a concepe un copil trebuie să cureți ficatul și uterul de grăsime. Noi fiind de mai mult de 10 ani împreună, tema asta a durut. Și ea tot apăsa, apăsa că «după asta o să faceți copii, o să aveți o grămadă de copii».”

Alexandrina Roitman
Pentru ambele programe, cuplul ar fi scos din buzunar 700 de euro, bani pe care soțul Alexandrinei i-a achitat într-un cont de firmă. „Soțul cred că a lipsit cam vreo oră și în tot acest timp ea nu mi-a explicat nimic, doar mi-a transmis programul pe Viber și a zis să mă uit acolo și dacă ceva nu voi înțelege, să revin la ea cu întrebări. Adică până în momentul achitării a fost atât de amabilă, atât de respectuoasă, ca după ce să ajungă banii în cont pur și simplu să se evaporeze”, reacționează Alexandrina.

Când a primit programul, a fost mirată să afle că urma să se înfometeze. „Ne-a spus că în ziua trei o să începem să mâncăm, și anume orice vrem, dar să se încadreze în 600 de kcal”, spune femeia.

Alexandrina a ținut programul 15 zile și a început să aibă dureri de stomac. Tot atunci i-ar fi scris Olesei Anghelinici despre faptul că se simte rău. Dar reprezentata a concluzionat că nu poate fi de la produse. În grupul comun de Viber, unde erau aproximativ de 700 de membri, Alexandrina nu ar fi văzut recenții negative. Membrii expediau fotografii cu mâncare sănătoasă și împărtășeau recenzii bune.

Niciunul dintre soți nu a ținut programele până la final. Soțul Alexandrinei a ținut nouă zile din 15, iar Alexandrina aproape 15 zile din 69.

„Soțul cred că a slăbit vreo 3kg, dar nu au fost slăbite corect. Cred că a fost retenția de apă. Eu cred că am slăbit vreo 2 kg, dar nu a fost ceva vizibil”, conchide Alexandrina.
„Program de sănătate, slăbire și detox”
Tatiana Granciuc a cumpărat un program cu Aloe Vera de la influencera Sănduța Badea, după ce a urmărit-o mai mulți ani pe Instagram. „El era vândut ca program de sănătate, de slăbire și detox, trei în unu.[...] A costat atunci vreo 350 sau 380 de euro. Am achitat cash, în euro și nu am primit niciun bon.”

În aceeași seară a primit o geantă plină de produse. „Imediat după ce mi-au livrat, ea mi-a trimis programul de slăbit și acolo era așa: două zile detox doar cu apă și suc de aloe, iar apoi o lună cu o masă pe zi la amiază, vreo 600 de kcal, legume și proteină. Restul - sucuri și toate pastilele acestea din oră în oră”, adaugă Tatiana.

Chiar din primele zile Tatiana a avut stări de greață, vomă, balonări și somnolență. Deși a raportat aceste simptome Sănduței Badea, aceasta i-ar fi răspuns să continue, pentru că „organismul este plin de toxine”. În a treia zi, Tatiana a decis să întrerupă programul, simțind că ceva nu este în regulă. Atunci, ar fi primit mesajul „ești singura persoană din toată cariera mea care n-a putut să țină programul și căreia i-a fost atât de rău. Cum așa să fie? Toate fetele au efecte minunate și se simt bine, dar ție ți-e rău?!”.

Tatiana spune că această întâmplare i-a schimbat atitudinea față de influenceri și față de ceea ce se promovează în mediul online.
Tatiana Granciuc
„Am înțeles că nu toți oamenii sunt sinceri și onești.”
Mulțumită de produsele Aloe Vera
Și Iulia* a cumpărat programul de Aloe Vera de la Marina Cîrnaț, deși spune că nu a interacționat niciodată cu ea, doar o urmărea pe Instagram. Spune că prin programele Aloe Vera a trecut fratele și cumnata ei, astfel a decis să încerce și ea, și soțul ei. Pentru program au plătit aproximativ 600 de euro, iar într-un final soțul a slăbit cu 12 kg, iar ea cu 4. „Nu zic ca a fost totul roz, la început a fost foarte greu... Doar că, dacă nu te menții singur cu același stil de alimentație, ele se acumulează iar”, spune Iulia. Făcând parte din program spune că a fost tentată și să facă vânzări. „Am încercat, dar o persoana simplă cum sunt eu și cu foarte puțini prieteni este greu să vinzi ceva atât de scump...Nu s-a primit și am renunțat”, concluzionează Iulia. Declară că ar fi gata să repete programul în viitor.
Ce spune Marina Cârnaț
Contactată telefonic de Moldova.org, influencera Marina Cârnaț ne-a declarat că programele alimentare pe care le promovează sunt elaborate de specialiști, nutriționiști și medici din echipa sa, care ajută oamenii să se pună „pe calea cea dreaptă”. Mai mult, Marina adaugă că nu a avut niciun mesaj sau feedback negativ de la clienții săi care au încercat programul.
„Ceilalți care scriu că asta e minciună nu sunt în echipa mea personală. [...] Eu am mii de persoane deja clienți, nu am niciun feedback negativ. Cu toată responsabilitatea o spun.”

Marina Cârnaț
Marina spune că peste o mie de persoane au trecut programul ei și niciuna dintre ele nu s-ar fi plâns de efectele negative pentru sănătate. Întrebată dacă a blocat pe cineva, aceasta ne-a spus: „Nu este adevărat. Eu personal nu am așa ceva. Să demonstreze, cu nume, prenume. Să vedem conversația și atunci o să vedeți că nu este adevărat.”

Marina Cârnaț mai spune că nu toți cei care comercializează produsele trebuie să fie influenceri. „Asta niciodată n-a fost o regulă sau cerință. Dimpotrivă, de la zero toți începem offline. Absolut nimeni nu începe online. Deci trebuie să ai o experiență cu produsele, trebuie să simți pe pielea proprie, pe organismul tău să înțelegi ce înseamnă asta cu adevărat”, a declarat Marina Cârnaț.
Diete de la 13 ani
Victoria Ursu este dieteticiană cu opt ani de experiență în domeniul nutriției.
Despre programele Aloe Vera specialista ar fi aflat de la câteva dintre pacientele ei.
Prima pacientă ar fi fost o minoră de 13 ani care a venit cu carențe nutriționale după ce ar fi încercat să slăbească cu unul dintre programele Aloe Vera. „Atunci am lucrat vreo trei luni ca s-o restabilim. Am dat până și analiza firului de păr unde am identificat carențe de magneziu, zinc, cupru, vitamina D”, menționează Victoria Ursu.

Cea de-a doua pacientă s-a adresat la dieteticiană din cauza efectului yo-yo (pierderea și recâștigarea continuă a kilogramelor) pe care l-a avut după ce a slăbit cu unul dintre pachete.

„Și-a restabilit greutatea inițială și, cel mai grav, a început să mănânce compulsiv. A început să aibă tulburări de alimentație și am lucrat cât să pot s-o restabilesc din punct de vedere nutrițional. Dar mai departe am direcționat-o la psihoterapeut și posibil să fi ajuns la psihiatru. [...] O tulburare alimentară să vindeci este foarte greu, poate să dureze ani de zile”, descrie specialista.
Victoria Ursu adaugă că oamenii se pot restabili greu după astfel de experiențe, iar atunci când pacientul este irascibil și anxios îi este mai dificil să țină în frâu poftele și ar putea avea nevoie de intervenții medicamentoase.
De ce e bună și de ce e periculoasă Aloe Vera?
Planta de aloe vera, din spusele specialistei, este o sursă de antioxidanți, vitamine, minerale. Are rol antiinflamator, antiseptic, vindecă multe răni, plăgi, în anumite afecțiuni intestinale și inflamații ale intestinului.

„Dar are și multe riscuri. Și anume, aceste pachete creează iluzia că poți slăbi cu aloe vera sănătos, poți să-ți menții greutatea, ceea ce este fals. Scăderea în greutate are loc doar prin prisma creării deficitului caloric, prin alimentație și cu activitate fizică, atât. Altceva nu slăbește”, accentuează Victoria Ursu.
Dieticiana subliniază și aspectul combinării produselor pe bază de aloe vera cu medicamente. „Și anume cu medicamentele laxative, diuretice, cu cele administrate de pacienții renali și cardiaci.”

În cazul mămicilor care alăptează, orice factor de stres ar putea duce la scăderea lactației. „Femeia însărcinată nu are voie categoric să slăbească, iar femeia care alăptează poate slăbi cu deficite mici, dar maxim 1-3 kg pe lună”, exemplifică specialista.
Editare de Anastasia Condruc