În această dimineață, Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat datele preliminare ale celor două scrutine desfășurate la 20 octombrie 2024. Mai jos vă prezentăm alegerile făcute, în cifre.
- În această dimineață, la 7:00 s-au închis și secțiile de votare din SUA și Canada.
- 1.562.238 de alegători s-au prezentat la vot. Ceea ce constituie 51,67% din numărul celor înregistrați, cu drept de vot. Asta este cu 3% mai mult decât la scrutinul prezidențial din 2020, când au votat 48,54% din alegători.
- Cei mai activi alegători au fost cei din raionul Dondușeni, unde s-au prezentat 50,96% din cetățenii cu drept de vot, iar cei mai puțin activi – în Basarabeasca, cu o prezență de 39%.
- În Chișinău s-au prezentat la urne 361.786 de persoane, adică 54% dintre alegătorii înscriși pe liste.
- 1344 de cetățeni ai Republicii Moldova au votat prin corespondență. Votul prin corespondență este o metodă alternativă de vot pentru cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot aflați în străinătate. Această metodă a fost implementată pentru prima dată și parțial în șase țări: SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda.
- Dacă este să vorbim despre profilul alegătorului: 54% din cei care au ieșit la vot au fost femei. Cei mai activi votanți au fost persoanele cu vârstele cuprinse între 36-45 de ani și 56-65.
- 50,16% au spus DA la referendum. Cei mai mulți au răspuns cu DA, localnicii din raionul Ialoveni – 67,75%.
- Comisia Electorală Centrală a vorbit și despre incidentele înregistrate la scrutine: fotografierea sau deteriorarea buletinelor de vot, scoaterea acestora din secțiile de votare, transportarea și organizarea alegătorilor, bănuiala de corupere a alegătorilor, etc. Acest raport, cu cazuri concrete urmează să fie trimise Curții Constituționale, înainte de validarea scrutinelor.
- Vom avea turul doi la prezidențiale.
Totodată, la scrutinele de ieri au fost înregistrate și câteva lucruri pozitive. Și de această dată Diaspora s-a mobilizat și a votat activ – 240.547. Cei mai activi fiind alegătorii cu vârstele cuprinse între 26-45 de ani. Pentru ca alegătorii să-și poate exercita dreptul de vot peste hotarele țării, au fost deschise 234 de secții de votare și tipărite în total 1.700.000 de buletine de vot (pentru referendum, cât și pentru alegerile prezidențiale). Cele mai multe secții de votare în afara țării au fost deschise în: Italia – 60, Germania – 26, Franța – 20.