Cum două tabere cu păreri diferite au ajuns la aceeași concluzie

Colaj de Anastasia Odobescu

Unde este locul potrivit pentru o pistă de bicicliști – pe trotuar sau pe carosabil, alături de mașini?  

Am participat recent la o dezbatere deschisă organizată de Alianța „Biciclete Chișinău” și am văzut cum două tabere cu opinii opuse au reușit să se înțeleagă. Cum a fost organizată dezbaterea de la Europa Cafe și cum s-a ajuns până la urmă la o decizie unanimă, citește în continuare. 

Unde este locul transportului alternativ? Pe carosabil sau trotuar? 

Potrivit Alianței, bicicliștii sunt nemulțumiți că în ultimul timp s-au întețit amenzile pentru cei care conduc pe trotuar. În același timp pe trotuarul bulevardului Ștefan cel Mare a „apărut” o bandă de circulare a transportului alternativ, care uneori creează mici conflicte cu pietonii. 

În capitală există mai multe tipuri de benzi pentru transportul alternativ: banda de circulație a transportului public, benzile de pe trotuar și o singură bandă dedicată pe strada 31 August.  

Regulamentul Circulației Rutiere interzice cicliștilor să se deplaseze pe trotuare, cu excepția faptului când pe trotuar există o pistă sau este vorba despre copii însoțiți de părinți. Totuși, în realitate mulți utilizatori de transport alternativ preferă trotuarele, chiar și atunci când pe acestea nu există piste cicliste.  

Dezbaterea a avut ca scop să împace poziția celor care conduc preponderent pe trotuar și a celor care preferă carosabilul, dar și să determine unde ar fi poziția perfectă pentru următoarele benzi dedicate.  

La eveniment au participat cicliști din Chișinău, reprezentații companiilor Bolt și Renter, care dau în chirie trotinete și biciclete electrice, dar și Vitalie Mihalache, șeful Direcției Municipale Mobilitate Urbană. Reprezentanții Inspectoratului Național pentru Siguranța Publică au confirmat prezența, dar nu au venit la eveniment. 

Echipa „Trotuar” și echipa „Drum” 

La dezbatere au participat patru speakeri, grupați în două echipe. Cristian Velixar și Cristina Tănăsescu au reprezentat echipa „Trotuar”, iar Ayna Idrisova și Victor Stratulat au fost în echipa „Drum”. Fiecare orator folosește un vehicul alternativ, fie acesta bicicletă sau trotinetă. 

Dezbaterea a fost împărțită în patru discursuri câte șapte minute, discuții cu publicul de 30 de minute și 3 minute de încheiere pentru oratori. La începutul dezbaterii publicul a fost rugat să aleagă unde ar prefera să meargă cu bicicleta sau trotineta: drum sau trotuar. S-a votat aproape la egal: 8 pentru trotuar și 7 pentru drum. 

Locul profesioniștilor 

Cristina Tănăsescu a argumentat că trotuarele sunt mai sigure, intuitive și accesibile pentru începători. „Nu mai pot scoate bicicleta, pentru că mie mi-e frică să ies pe carosabil. Eu nu am suficientă experiență, nu am permis de conducere și sunt sigură că oamenii ca mine sunt cel puțin o jumătate din utilizatorii de transport alternativ”, spune ea.  

Accentuează și faptul că drumurile par a fi locul mai mult pentru profesioniști sau semi-profesioniști. „Să mă bag pe carosabil consider că este absolut iresponsabil din partea mea. În primul rând, eu o să blochez traficul pentru că merg încet. Eu nu am atâta forță ca să dezvolt viteze mari de 30 km la o oră”, punctează Cristina. 

Transport alternativ? 

Echipa „Drum” în primul rând a declarat că trotuarul este un loc pentru pietoni. „Trotuarul nu este un velodrom și orice persoană își dorește să se simtă sigură atunci când merge pe trotuar”, spune Ayna, tare și ferm.  

Ea a lansat ideea că ar trebui limitat spațiul pentru mașini. „De aici se deschide un alt argument, că, atunci când oamenii care folosesc transport alternativ ies în drum, ei încearcă să le arate și să educe conducătorii auto”, a concluzionează Ayna.  

A urmat comparația de la echipa „Trotuar” despre de accidente care au loc în cele două spații: „În cazul trotuarelor avem parte de traume, de inconveniență, de spaimă inclusiv, pe când, pe partea cealaltă, noi știm că finalitatea este moarte, la propriu”, spune Cristian Velixar, gesticulând masiv. 

A fost invocat cazul lui Valerian Răilean: „Avem pe Valerian Răilean care era campion în grupa lui de vârstă. Noi avem profesioniști și semi-profesioniști care în mod regulat sunt uciși de mașini”, adaugă Cristian. „Dacă o băgăm pe trotuare, avem mai multă mobilitate. Ușor, ai ieșit din transport public, te-ai urcat pe trotinetă și ai ajuns unde vrei”, încheie speakerul. 

„Nu avem infrastructură care să creeze oportunități pentru bicicliști” 

„Oamenii își aleg drumul cu mașina sau pe jos în funcție de trei principii: siguranță, eficiență și confort”, începe discursul său Victor Stratulat, din echipa „Drum”. Urbanist de profesie, acesta afirmă: „Eu nu cred că noi trebuie să avem acum o discuție despre unde e locul biciclistului, de fapt. Pentru că nu avem o infrastructură care creează oportunitate pentru bicicliști.” 

Reprezentanții companiilor Bolt și Renter s-au arătat nemulțumiți de numărul mare de forme a pistelor pentru bicicliști. „Curierii Glovo petrec în fiecare zi 8 ore de lucru pe bicicletă, merg și pe trotuar și pe drum. Nu știu cât de corectă e chestia asta cu amenzile, fiind începători, când mulți sunt învățați și de alți băieți”, spune reprezentantul Renter. 

Șeful Direcției a adăugat că numărul transportului alternativ este în creștere. „Vreau să spun că în foarte multe orașe în Europa, în care am fost, am văzut aceste piste mixte pe zone pietonale unde lumea se deplasează în siguranță. Se întâmplă situații nefaste sau accidente în aceste zone, dar nu se întâmplă accidente cu implicarea unui autoturism sau a unui autobus”, a adăugat Vitalie Mihalache.  

Bicicliști da, piste ba 

În runda de discuții cu publicul au fost lansate mai multe opinii ale bicicliștilor și trotinetiștilor. Chișinăul a fost comparat cu Copenhaga și Amsterdam. Bicicliștii cu experiență au povestit cum au avut mai multe accidente din cauza șoferilor. „Alți participanți la trafic nu sunt atât de vigilenți”, și-a exprimat frica un participant al dezbaterii.  

A fost comparat numărul de accidente rutiere și per general s-a ajuns la concluzia că bicicliștii au dreptul de a conduce acolo unde le este mai comod. „Utilizarea în comun a trotuarelor cred că ar fi o soluția temporară, dar clar că pistele sunt rezolvarea problemei”, spune Aneta Dabija, consiliera municipală și activistă. 

Discursurile finale ale oratorilor au ajuns la concluzia că siguranța bicicliștilor și trotinetiștilor este primordială și mai importantă decât stabilirea unei singure opțiuni. Publicul a fost îndemnat să mai voteze încă o dată și toți cei prezenți în sală au convenit că locul transportului alternativ este atât pe trotuar, cât și pe drum.  

Dezbaterile deschise soluția 

„Organizăm astfel de evenimente pentru că credem că este important dialogul constructiv, să înțelegem problema din diferite unghiuri și să auzim mai multe perspective”, spune Ana Popa, co-fondatoarea Alianței „Biciclete Chișinău”. „Dezbaterea este o metoda foarte buna. Ea arată că lucrurile nu sunt mereu alb-negru și că adevărul este tocmai la intersecția argumentelor”, adaugă ea. 

Au mai fost organizate dezbateri cu participarea șoferilor de troleibuze și alți actori a mobilității traficului în oraș. „Vrem să continuăm această serie de dialoguri, pentru că vedem cum dă roade și crește înțelegerea între diverse grupuri care în mod tradițional se demonizează unele pe altele”, încheie Ana Popa.  

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Chișinău, dar am dobândit experiență media și în cadrul unui program Erasmus la Bruxelles. Din 2022 lucrez în jurnalismul video. Temele care mă pasionează sunt egalitatea de gen, ecologia, drepturile omului și educația. La Moldova.org dau voce poveștilor ce nu sunt auzite.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.