Sandu vs Stoianoglo. Cele mai importante declarații de la dezbatere

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo s-au întâlnit astăzi față-n față la Palatul Republicii în prima lor dezbatere electorală. Cei doi candidați au adresat câte zece întrebări. Am selectat pentru voi cele mai importante întrebări și răspunsuri. 

Maia Sandu: Moldova este una dintre cele mai afectate țări din lume de crize. Noi am reușit să ajutăm oamenii. În aceste condiții dificile, cum puteți dumneavoastră ajuta omul simplu?

Alexandr Stoianoglo: Aveți dreptate, situația a fost grea, dar anume din cauza incompetenței dumneavoastră țara noastră cel mai mult a fost prejudiciată. Toate țările din regiune în situație analogică au avut creștere economică și ajutor special pentru susținerea cetățenilor săi. Noi vom promova un alt model în economie, legată cu inițiativa oamenilor, cu libertatea, promovarea tehnologiilor, industriei. Continuăm tot ce a fost făcut corect de partea dumneavoastră și anulăm toate eșecurile pe care le-ați făcut. 

Replica Maiei Sandu: Astea sunt povești cu zâne, care arată că sunteți departe de a înțelege situația și că în UE sunt mai multe resurse.

Alexandr Stoianoglo: Guvernarea voastră nu creează nimic, doar închideți grădinițe, posturi TV, nimic nu s-a deschis. În patru ani ați venit numai cu opt inițiative legislative, cu ce vă ocupați, doamna președintă?

M.S: Îi mințiți pe oameni când spuneți că nu s-a construit nimic. Practic în fiecare localitate se construiesc apeducte, se repară drumuri, grădinițe, case de cultură. Sigur că e nevoie de mult mai mult. Și noi nu putem compensa într-un an ceea ce nu s-a făcut în 30 de ani. Întrebarea mea este: resursele noastre de apă se micșorează foarte repede, e nevoie de zeci de miliarde de euro pentru a construi magistrale, sute milioane pentru a împăduri țara. Pe mine mă interesează care este soluția dvs pe această problemă serioasă.

Replica lui Alexandr Stoianolo: Am greșit puțin, când am spus că nu s-a făcut nimic. Avem un site lemne.md și acesta funcționa doar în limba engleză. Și Centrul patriot… Aveți dreptate că avem probleme cu apa, pentru consum și agricultură, eu sunt sigur că noi vom găsi bani, vom elabora un program de acțiuni și livrarea apei în sate și pentru agricultură. 

A.S: A fost obligatoriu ca Moldova să se alinieze la sancțiunile împotriva Rusiei?

M.S: Sancțiunile au fost impuse pentru ca să nu se mai finanțeze producerea de bombe și tancuri cu care se ucid oameni nevinovați la ei acasă. De asta au fost impuse sancțiunile. Republica Moldova respectă sancțiunile pentru că altfel tot sistemul nostru bancar și alte elemente ale economiei ar fi fost sancționate. Și noi nu vrem ca cetățenii Republicii Moldova să nu mai poată, într-o bună zi, face transferuri dintr-o bancă în alta, să-și trimită banii acasă de peste hotare și așa mai departe. Agenții noștri economici au nevoie de sistem bancar care este partea întregului sistem din lume, nu unul izolat. Atunci când vorbim despre gaze rusești, noi am asigurat cetățenii cu gaze naturale. Noi am asigurat cu căldură și cu lumină în cele mai dificile timpuri. Și atunci când șantajul a fost cel mai mare. Noi am deconectat Republica Moldova de această dependență și am oferit compensații. Dumneavoastră, când spuneți și vorbiți despre faptul că puteți să asigurați mai bine Republica Moldova cu gaze naturale, știți pe unde ajung gazele naturale în Republica Moldova? Ele nu vin cu avionul, ele trec pe teritoriul Ucrainei. Și în momentul în care dumneavoastră spuneți că nu vă pasă de ce se întâmplă în Ucraina și sancțiunile nu trebuie respectate. Ce-o să zică Ucraina despre tranzitul de gaze spre Republica Moldova? Sau vreți să-i lăsați pe oameni fără gaze naturale?

Replica Alexandr Stoianoglo: Cel mai simplu este să justificați incompetența Dvs prin război și și tragedii din statul vecin. Știm, că, spre exemplu, că Turcia, care este tot candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană și apropo și membru NATO nu a aderat la aceste sancțiuni.

AS: De ce activitatea dumneavoastră internațională aduce doar efecte negative? Fostul dvs coleg, Andrei Năstase, afirmă că în ultimii patru ani,datoria externă a Moldovei a crescut de patru ori, iar Filat susține că investițiile în capital sunt cu 50% mai mici decât în 2014.

M.S: Domnule Stoianoglo, dvs chiar nu puteți să consultați statisticele, să vă informați din surse credibile? Datoria externă la PIB, astăzi, este exact la același nivel cum era în anul 2020. Și asta puteți verifica pe surse credibile, nu să mă credeți pe mine de cuvânt.  Deci cum puteți să operați cu asemenea lucruri? Noi am reușit să aducem bani în țară, noi am reușit să pornim mai multe proiecte și sunt multe, cetățenii le cunosc, nu o să le amintesc aici, despre investiții, să știți că am vorbit cu tare mulți investitori și ne-am dorit ca să vină mult mai multe investiții în Republica Moldova. Știți ce-mi spun investitorii? Aveți un război la hotar. Noi trebuie să avem grijă de certitudinea investițiilor și îmi spun: reveniți când intrați în Uniunea Europeană. Asta îmi spun: „nouă tare ne place de voi, Moldova este o țară extraordinară și noi vrem să venim în Moldova, dar o să ne simțim în siguranță, investițiile noastre o să fie în siguranță atunci când o să fiți în Uniunea Europeană”. Și dvs, tocmai prin decizia dumneavoastră, prin îndemnul dumneavoastră ca oamenii să nu participe la referendum, ați arătat că nu vreți să creăm mai multe locuri de muncă, ca să putem să creștem veniturile la buget și să putem să îmbunătățim condițiile de viață ale cetățenilor. Și, apropo, pentru că ați amintit aici de posturi TV. Noi nu vrem ca cineva aici să promoveze agresiunea și războiul. Noi vrem pace, noi am reușit să menținem pacea în țara asta și de asta am făcut aceste lucruri. Dar dacă ziceți că cineva nu ne critică, uitați-vă la GRT, care mă critică de dimineață până seara și spune falsuri de dimineață până seara. Ce înseamnă asta? Că nu există libertate de expresie? Există libertate de expresie. 

M.S: Cum veți stabili o relație bună cu Ucraina?

AS: Noi vom stabili și vom dezvolta relațiile bune de prietenie cu toți partenerii noștri de dezvoltare. Și în primul rând cu vecinii noștri, cu Ucraina, cu România, cu partenerii noștri de dezvoltare, Uniunea Europeană, Statele Unite, Rusia, China. Sunt sigur că noi vom găsi probleme comune cu Ucraina. Noi susținem Ucraina în războiul actual. Noi acordăm pentru cetățenii Ucrainei ajutorul umanitar și eu sunt sigur că relațiile noastre atunci când eu voi fi președinte cu Ucraina vor fi mai puternice decât în timpul actual. Toate relațiile în timpul actual poartă un caracter declarativ. Eu nu am văzut, în afară de declarații, referitor la războiul în Ucraina, nu am văzut nicio inițiativă legată cu pace, nicio inițiativă legată cu încetarea focului. Deci noi promovăm platformele care să permită altfel să privim la războiul din Ucraina. Vom stabili niște relații bune, niște relații bilaterale și avantajoase și pentru Ucraina, și pentru Republica Moldova.

Replica Maiei Sandu: Dle Stoianoglu, dumneavoastră chiar credeți ce spuneți? Cei de la Kyiv  știu că dumneavoastră sunteți omul Moscovei. În spatele dumneavoastră stă Dodon, care se exprimă prin țară

„Nași uje readom”. Dumneavoastră, când ați ieșit să vă lansați în campanie, nu a găsit două cuvinte, să spuneți, despre atacul cu bombă asupra spitalului de copii, copiii bolnavi de cancer, printre care, apropo, erau și copiii din Republica Moldova. Și dumneavoastră credeți că aceste lucruri vă fac credibil ca să puteți să stabiliți o relație bună cu vecinul nostru, Ucraina?

AS: În ultimii ani sute de mii de oameni au părăsit Moldova. Ce ați realizat pentru diaspora și muncitorii migranți?

MS: Tot ce am făcut a fost pentru cei de acasă și din afara țării. Cei din afară ei își fac griji pentru cei rămași acasă.  Și de fiecare dată când discutăm cu ei, ei asta ne roagă. Să îmbunătățim condițiile de viață pentru cei rămași acasă. Toate proiectele noastre, pe apă și canalizare, pe reparația caselor de cultură, pe grădinițe și școli, toate lucrurile pe care le-am început și pe care tare e important să le continuăm. Reparația drumurilor, 700 de kilometri, 700 de kilometri de apeduct, 125 de kilometri de sisteme de canalizare, investițiile pe care le-am făcut în universități, 500 de milioane, investițiile pe care le-am făcut în sistemul de sănătate. Noi am început acum să reparăm toate aceste lucruri și le facem pentru ca cei rămași acasă să se simtă bine și pentru ca o parte din cei plecați să revină. Da, e nevoie să facem mai mult. E nevoie să îmbunătățim situația în toate domeniile, ca să vedem mai mulți moldoveni care revin acasă. Acesta este scopul nostru. Și dacă vă uitați atent, cetățenii noștri din diasporă așa văd lucrurile. Și această decizie a lor se vede și în votul din primul tur. Deci tot ce facem este pentru toți cetățenii Republicii Moldova. În schimb, dvs pe partea cealaltă le spuneți că ei nu au dreptul să voteze. Ei își repară casele aici. Ei revin aici și fac investiții în casele lor pentru că ei vor să revină acasă. Ei sunt legați de țara asta. Ei trimit bani acasă ca să-și susțină familie. Iar dvs le spuneți că cetățenii plecați nu trebuie să voteze pentru Moldova. De ce le interziceți un drept constituțional, care este scris în Constituție?

Replica lui Alexandr Stoianoglo: Cifrele care dvs ați adus puteți aduce mulți cifre, dar oamenii nu au simțit cifrele, nu au schimbarea spre bine. Diaspora noastră nu mai poate participa la programul de ipotecă „Prima casă”. Ei nu mai pot cheltui liber banii câștigați în străinătate. Acum trebuie să demonstrez proveniența lor.

M.S: Sunteți cetățean român, dar sunteți susținut de un partid care  care sperie moldovenii cu România. Cum credeți dvs. că puteți să construiți o relație bună cu vecinul nostru cel mai important, România?

A.S: Aveți dreptate că România este cel mai important partener Republicii Moldova  Vă garantez că relațiile cu România nu numai se vor îmbunătăți, dar și se vor întări în toate domeniile de activitate.Într-adevăr a realizat proiecte în diferite domenii. În același timp, practic, cu România nu am realizat niciun proiect investițional regional, care ar putea apropia Republica Moldova la Uniunea Europeană. Eu deja am adus așa un exemplu că 30 de ani sau mai mult decât 20 de ani vorbim despre relațiile bune cu România și până acum nu am construit un drum direct, un tren, de la Chișinău până la București. De aceea, haideți, lăsăm declarațiile la o aparte și trecem la realizări concrete, la acțiuni concrete. Eu o să fiu persoana care promovează deciziile și acțiunile care va întări relațiile și la nivel bilateral și la nivel regional.

Replica Maiei Sandu: Eu cred că este o ofensă adusă la adresa oamenilor din România, la adresa României să spuneți că nu avem proiecte importante. Dvs nu vreți să cunoașteți despre toate proiectele importante pe care le avem. Construcție de poduri, reparație de grădinițe, finanțarea unor proiecte din programul Satul European, obiecte culturale, cumpărare de autobuze și multe, multe alte lucruri pe care le face România. Nu mai zic deja de ajutorul pe care l-am primit în momentul în care Rusia ne-a șantajat cu livrarea de gaze. Dar așa, că între doi români, dumneavoastră chiar credeți că România o să sprijine omul Moscovei și o să continue să facă asemenea investiții așa cum a făcut până acum?

AS: Cum vedeți statutul regiunii transnistrene?

M.S: Preocuparea noastră principală a fost pacea și securitatea. Mă mândresc că noi toți, pe malul drept și stâng, am reușit să menținem liniștea la noi în țară. Pacea e prioritară. Ne dorim rezolvarea conflictului transnistrean, dar pe cale pașnică. Aproape 80% din exporturile din regiunea transnistreană merg în UE. Asta vorbește despre ceva, că suntem pe aceeași cale și trebuie în continuare să ne asigurăm că de acest proces de integrare europeană, pe care Dvs l-ați boicotat, să se bucure oamenii și de acolo. Odată cu războiul, cetățenii din stânga Nistrului și-au luat pașapoarte moldovenești. Știți ce înseamnă asta? Că oamenii au încredere în autoritățile de la Chișinău.

MS: Președinția este un act de maximă responsabilitate E nevoie de echipă, noi știm câțiva oameni din echipa dumneavoastră: Platon, Șor, Dodon. Sa ne spuneți cine mai este în echipa dvs?

A.S: Eu nu am avut și nu am relații cu Dl Platon, Dl Șor nici cu alții despre care se spune că stau în spatele meu. Voi crea o echipă de tehnocrați, o echipă care știe problemele oamenilor. În echipa mea o să fie oameni cunoscuți pentru toată țara. Criteriul de bază al formării echipei mele nu vor fi politice, ci meritocrație și cumsecădenie. O să fie promovați în toate instituțiile statului numai oameni tehnocrați, numai oameni care cunosc domeniile de activitate. Și numai atunci noi vom putea ceva să schimbăm în țară.

Replica Maiei Sandu: Dl Stoianoglu, oamenii pe care i-am pomenit eu vă susțin public. Nu trebuie să căutăm aici foarte mult. Acum, când dumneavoastră nu vreți să știți sau să recunoașteți că ei vă susțin financiar campania, este altă întrebare. Cetățenii văd și aud. Doar dumneavoastră nu vreți să vedeți și să auziți… Problema este că eu cred că dumneavoastră nu știți cine sunt oamenii care trebuie să vină cu dumneavoastră. Eu cred că dumneavoastră vă veți primi această informație prin SMS, așa cum primesc oamenii care își vând voturile.

AS: În noapte alegerilor ati declarat că 300 de mii de voturi au fost furate. Poliția deocamdată raportează doar sute de cazuri în acest fel. Deci toți înțelegem că numărul real ar putea fi mai mare. Totuși consider într-o situație atât de critică, a trebuit să explicați de unde provine cifra de 300.000. Întrebarea, ce știți și nu spune public poliția?

M.S: Domnule Stoianoglo, informația pe care am avut-o noi și cu ceva timp înainte de alegeri este că promisiunea grupării criminale, celor care plătesc aceste fraude, a fost de 300.000 de voturi. Și asta am spus și în declarația mea publică, că asta a fost promisiunea. Ce am văzut documentat de poliție este peste 100.000, nu 100. Și chiar dacă ar fi fost 100, cred că dumneavoastră ar fi trebuit să fiți la fel de îngrijorat cum e și în situația că este peste 100 de mii. Asta este problema cea mare și toată lumea o vede, doar dumneavoastră nu vreți să vedeți aceste lucruri. Țara asta este mică și informația se răspândește repede, sunt multe probe. Cum credeți dumneavoastră că puteți să construiți democrație în țara asta dacă acceptați ca cineva să cumpere voturi pentru dumneavoastră? Ce fel de democrație este asta?

Replica Alexandr Stoianoglo:  Doamna Sandu, se pare că, de fapt, nu aveți nimic concret de spus. Iar asta îngrijorează. Mai ales când apropiați dumneavoastră doamna Davidovici, Albot, periclitează ancheta prin publicare pe rețelele sociale a listelor cu numele presupuselor persoane comparate, încălcând și prezumția nevinovăției și datele cu caracter personal. Vă rog, opriți isterie, deschideți ochii, controlați, sunteți președintă. 

M.S: Cum vedeți construirea statului de drept, în condițiile în care eliberați un om din închisoare, iar acesta a doua zi intră cu mascați peste judecători, peste oameni de afaceri?

A.S: În perioada mea de activitate, în calitate de procuror general nu a fost reținut și arestat niciun om de afaceri. Puteți să verificați faptele respective. În perioada mea de activitate în calitate de procuror general nu a fost suspendată activitatea niciunei întreprinderi, nu a fost sechestrat niciun cont al întreprinderilor. Dar înainte, când eu am devenit procuror general, apropo, în 2019 a fost reținut și arestat mai mult de o mie de oameni de afaceri. Același lucru a fost în 2018. Și cel mai interesant, că dumneavoastră când ați devenit prim-ministru, ați promovat la funcție în cadrul Procuraturii oamenii care au fost înainte implicat în represiunile împotriva oamenii de afaceri și mai departe.

Replica Maiei Sandu: Eu îmi amintesc o discuție în perioada când erați procuror general și a venit o informație la Consiliul Suprem de Securitate de la Banca Națională, în care se spunea că un om de afaceri atentează la două bănci din Republica Modula, folosind judecători pe care vrea să-i cumpere. Dumneavoastră, atunci când eu v-am sesizat și v-am spus despre această problemă majoră, mi-ați răspuns în felul următor: Doamna președinte, și Voronin a încercat să se ocupe de personajul acesta și nu i-a reușit. Nu o să reușiți nici dumneavoastră. Despre ce fel de oameni de afaceri vorbiți dumneavoastră atunci când povestiți așa frumos despre activitatea dumneavoastră?

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.