Sala cu Orgă invită publicul la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional J.S. Bach

Între 𝟓 𝐬̦𝐢 𝟏𝟔 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, Sala cu Orgă invită publicul la cea de-a XIII-a ediție a 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 „𝐉.𝐒. 𝐁𝐚𝐜𝐡”. Muzica lui Bach (și nu doar) va prinde viață într-un mix uimitor de 𝐭𝐫ad𝐢𝐭̦𝐢𝐞 ș𝐢 𝐢𝐧𝐨𝐯𝐚𝐭̦𝐢𝐞. Vor avea loc 𝟒 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐞𝐫𝐭𝐞 𝐞𝐱𝐜𝐞𝐩𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞, cu invitați internaționali de renume, interpretări surprinzătoare și o atmosferă de bine pentru minte și suflet.

În acest an, festivalul se orientează spre a sublinia frumoasa împletire dintre tradiție și inovație, atât în ce privește muzica marelui clasic JS Bach, cât și în orice ar putea însemna reinterpretarea muzicii academice și sonoritatea ei în secolul pe care îl trăim.

Tradițional, festivalul cuprinde concerte cu un specific muzical bine ales, pentru a prezenta nu doar tradiția muzicală academică, dar și numeroasele forme prin care aceasta se poarte manifesta, în funcție de context și interpretare. Concertul de deschidere va aduce deci un program în maniera muzicii clasice tradiționale, cel de-al doilea va fi un recital de orgă, alegere prin care nu doar ascultăm muzica lui Bach, dar arătăm considerație față de instrumentul cel mai complex dintre toate pentru care a scris și la care a cântat Bach. Cel de-al treilea concert aduce invitați care reinterpretează muzica lui Bach în maniere cu totul surprinzătoare, iar în cel de-al patrulea a devenit deja o tradiție să răsune o Misă care reprezintă o lucrare importantă nu doar în istoria muzicală, dar și cea culturală și spirituală a lumii.

În acest an, în scenă vor urca invitați din numeroase țări – Elveția, Germania, Slovacia, Austria, Franța, Olanda , România și R. Moldova! Concertele vor avea loc în 5, 7, 12 și 16 noiembrie, în incinta Sălii cu Orgă.

În concertul de deschidere, din 5 noiembrie, invitatul special al serii este Teo Gheorghiu – pianistul elvețian de origine română. Iată câteva detalii importante despre viața și cariera acestui muzician.

  • Debut remarcabil: Teo Gheorghiu a intrat în atenția publicului internațional după ce a câștigat Premiul I la Concursul Internațional de Pian din San Marino în 2004, urmat de o altă victorie la Concursul Internațional Franz Liszt din Weimar.
  • Colaborări notabile: A cântat alături de orchestre renumite precum Royal Philharmonic Orchestra, Danish National Symphony Orchestra și Royal Liverpool Philharmonic, sub bagheta unor dirijori celebri precum Sir Neville Marriner și Vladimir Fedoseyev.
  • Distincții prestigioase: La doar 18 ani, Teo a devenit cel mai tânăr laureat al inelului Beethoven la Beethoven Fest din Bonn și a câștigat titlul de Cel Mai Bun Artist Canadian la Concursul Muzical Internațional din Montreal, în 2017.
  • Aprecieri critice: Criticii îl descriu ca un “povestitor poetic” și îi laudă stilul captivant și claritatea interpretării, precum și imaginația sonoră care conferă un caracter incitant fiecărui concert.
  • Legătura cu România: Teo Gheorghiu este fiul unor părinți români, care au emigrat în Canada, în anii 1980. Mai târziu, acesta și-a explorat originile românești prin lansarea albumului Roots în 2022, acesta fiind un omagiu adus moștenirii sale culturale.

În concertul de deschidere, Teo Gheorghiu va cânta alături de Orchestra Națională de Cameră a Sălii cu Orgă, de data aceasta cu dirijorul Dieter Holzapfel, din Germania. În program vor fi două Concerte Brandenburgice și 2 Concerte de pian. De asemenea, în scenă vor mai urca violonista Maria Florea (Spania), flautistul Ion Negură și pianistul Ivan Baranovschi. Concertul va începe la ora 18:30.

În cea de-a doua seară de festival, în data de 7 noiembrie, va avea loc un recital de orgă cu tânărul și extrem de apreciatul organist Sebastian Heindl. La doar 27 de ani, Sebastian Heindl ajunge la realizări și succese impresionante, iată câteva dintre ele:

  • Talent recunoscut internațional: Sebastian Heindl a câștigat numeroase premii la competiții internaționale de orgă, printre care prestigiosul Concurs de Orga Longwood Gardens din SUA, în 2019.
  • Educație muzicală profundă: Și-a început educația muzicală ca membru al corului băieților de la faimoasa Biserică Sf. Toma din Leipzig, unde și-a dezvoltat o legătură profundă cu muzica lui Johann Sebastian Bach.
  • Debut la vârsta de 17 ani: Prima sa înregistrare pe CD, realizată la doar 17 ani, a fost lăudată de presă, marcând începutul unei cariere internaționale de succes.
  • Dirijor de muzică bisericească: În 2022, a fost numit șeful muzicii bisericești la Biserica Memorială Kaiser-Wilhelm din Berlin, un loc cu o puternică semnificație în istoria Germaniei.
  • Popularizator al muzicii de orgă: Prin activitatea sa intensă pe rețelele sociale, în special pe YouTube, Heindl a reușit să atragă mii de oameni spre muzica de orgă, făcând acest gen accesibil unui public mai larg.

Sebastian Heindl va cânta în concertul de la Sala cu Orgă atât compoziții de J. S. Bach, César Franck, Franz Liszt, dar și lucrări proprii, reiterând astfel întâlnirea dintre tradiție și inovație în festivalul de la Chișinău. O frumoasă apreciere a artei sale o dă importanta revistă Die Zeit, de limbă germană, care spune: „Sebastian Heindl nu doar cântă la orgă. El poate ridica audiența până spre Paradis sau o poate cufunda în suferință – un muzician miraculos din Leipzig.”

În cel de-al treilea concert, festivalul Bach surprinde publicul cu minunatul cvartet, care transformă muzica clasicilor într-un mod cu totul spectaculos. Ansamblul Janoska, format din 4 muzicieni fantastici cu pregătire clasică care sfidează granițele stilistice prin limbajul lor muzical poliglot. Aranjamentele Janoska sunt opera a trei frați din Bratislava – Ondrej și Roman Janoska la vioară și František Janoska la pian – împreună cu Julius Darvas, cumnatul lor, la contrabas.  Iată câteva curiozități despre membrii ansamblului Ianoska și activitatea lor.

  • Muzicieni de generații: Ambele familii au o tradiție îndelungată în muzică: familia Janoska activează de șapte generații, în timp ce Julius Darvas provine dintr-o linie de trei generații de contrabasiști.
  • Sunt artiști cu renume: Aceștia sunt artiști ai prestigioasei case de discuri Deutsche Grammophon și deja au 2 discuri de aur din cele 3 lansate și al patrulea în pregătire.
  • Au un principiu muzical original: Improvizația a fost parte integrantă a expresiei muzicale în epoca Barocului, în special în creația lui Johann Sebastian Bach. Această abilitate deosebită, odinioară firească în orice lucrare muzicală, a cunoscut o estompare treptată în domeniul muzicii clasice. Ansamblul Janoska reînvie această tradiție pierdută, readucând-o pe scenele de concert prin interpretări unice, improvizații strălucitoare, aranjamente noi și prestații magistrale, toate în stilul distinctiv Janoska, recunoscut și apreciat la nivel mondial.
  • Vor avea un program special: Publicul va putea asculta cunoscutele lucrări precum Concertul Dublu pentru Două Viori, Air și Preludiul pentru Violoncel în Sol Major de J.S. Bach sau Anotimpurile lui Vivaldi, într-o abordare cu totul nouă și neașteptată.
  • Noul album în top: Albumul apare în luna octombrie, iar deocamdată un scurt fragment din noul album „Anotimpurile”, cu improvizații după muzica lui Vivaldi, publicat de curând, a ajuns deja #1 în top iTunes, iar publicul festivalului va avea posibilitatea să asculte un program nou și inedit!

Muzica Ansamblului Janoska celebrează improvizația și creativitatea, readucând pe scenă lucrări cunoscute cu o nouă pasiune și energie. Această surprinzătoare călătorie muzicală va avea loc în cea de-a treia seară a festivalului, cu începere de la ora 19:00!

În cea de-a patra și ultima seară de festival, va fi prezentată o lucrare extrem de importantă și rar interpretată. Corul Național de Cameră și Corul AMTAP, conduse de Ilona Stepan, împreună cu Orchestra Națională de Cameră, pe care o va dirija Cristian Florea, vor intepreta „Pasiunile după Matei” – oratoriul sacru compus de Johann Sebastian Bach în 1727, pentru voci solo, cor dublu și orchestră dublă, pe un libret de Picander (Christian Friedrich Henrici). Conține capitolele 26 și 27 ale Evangheliei după Matei (traducerea germană a lui Martin Luther), intercalate cu arii și momente corale. Este considerată a fi una dintre capodoperele muzicii sacre culte. Titlul original Passio Domini nostri J.C. secundum Evangelistam Matthæum se traduce „Patimile Domnului nostru Iisus Hristos după Evanghelistul Matei”.

De ce este importantă această lucrare și acest concert:

  • Compoziție monumentală: „Patimile după Matei” (BWV 244) este un oratoriu sacru compus de Johann Sebastian Bach în 1727 pentru două coruri, două orchestre și voci solo, pe un libret de Picander. Este una dintre cele mai mari capodopere ale muzicii sacre.
  • O lucrare monumentală: Este una dintre cele mai importante lucrări de acest gen din istoria muzicii și va fi adusă în același spirit – în scenă vor urca peste 100 de oameni – Corul Național de Cameră și Corul AMTAP, conduse de Ilona Stepan, Corul de Copii de la Liceul de Muzică ”C.Porumbescu”, condus de Lilia Lungu, Orchestra Națională de Cameră și soliști: Diana Axentii, soprană /Moldova-Olanda/, Lilia Istratii, mezzo-soprană, Christophe Poncet de Solages, tenor (Evanghelist) /Franța/, Mitch Raemaekers, tenor /Olanda/, Jean-Luc Ballestra, bas-bariton /Franța/, Gheorghe Severin, bas-bariton. La pupitrul dirijoral va fi prim-dirijorul Cristian Florea.
  • Premiera și interpretările inițiale: Premiera lucrării a avut loc probabil pe 11 aprilie 1727 în Biserica Sfântul Toma din Leipzig. A fost revizuită și interpretată de mai multe ori în timpul vieții lui Bach.
  • Intercalări de texte poetice: Ariile și coralele, pe versuri poetice scrise de Picander, sunt introduse între secțiunile textului biblic pentru a comenta și medita asupra evenimentelor din narațiune.
  • Influența și moștenirea: Lucrarea este una dintre cele mai importante compoziții din repertoriul muzicii sacre baroce, fiind interpretată de-a lungul secolelor în numeroase versiuni și continuând să impresioneze prin profunzimea sa emoțională și complexitatea muzicală.

Acest concert va închide festivalul cu un aer solemn, care să reitereze importanța muzicii și moștenirii pe care a lăsat-o compozitorul Johann Sebastian Bach, dar și a importanței perpetuării și studierii muzicii academice, precum și a promovării acesteia în rândul ascultătorilor de astăzi. Concertul de închidere va avea loc pe data de 16 noiembrie, la ora 18:30.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.