Pe 3 noiembrie 2024 va avea loc turul doi al alegerilor prezidențiale, în care vor lupta Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. Ce știm despre ei? De unde provin, unde au studiat și cum mediul din care provin le-ar fi putut influența personalitatea.
Citește în articol.
Copilăria candidaților
Maia Sandu s-a născut pe 24 mai 1972 în satul Risipeni, raionul Fălești. Tatăl ei a fost veterinar, iar mama profesoară de educație muzicală. În interviuri povestește că a fost un copil cuminte. Tot din copilărie a învățat să îngrijească animalele de la tatăl său.
Alexandr Stoianoglo s-a născut pe 3 iunie 1967 în orașul Comrat, Republica Moldova, într-o familie de etnie găgăuză. Relatează în filmul său biografic că este singurul copil în familie, iar părinții lui au fost lucrători la uzină. Apropiații spun că era un copil harnic care învăța bine. În emisiune „Puterea a patra” a declarat că a copilărit într-o curte cu Ilan Șor și că a fost la toate sărbătorile familiale ale acestuia.
Studiile
Maia Sandu a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova în 1994, specializându-se în management. Ulterior, a obținut un masterat în relații internaționale la Academia de Administrație Publică din Chișinău. În perioada 2009-2010 a obținut un master în politici publice la prestigioasa instituție din Statele Unite, Harvard.
Alexandr Stoianoglo absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova în 1992, cu media de 9,9.
În studenție era șef regional pe 12 detașamente studențești în Kazahstan.
Cariera profesională
Maia Sandu își începe cariera în calitate de economist la Oficiul Băncii Mondiale din Chișinău între 1998 și 2005.
După finalizarea studiilor la Harvard, Maia Sandu a lucrat în calitate de consilieră pentru Directorul Executiv al Băncii Mondiale la Washington, D.C., între 2010 și 2012.
După absolvire, Alexandr Stoianoglo a fost angajat în cadrul Procuraturii mun. Chișinău, în calitate de ajutor al procurorului-șef, ulterior numit în funcția de procuror și procuror superior în Secția supraveghere generală. În 2001, este transferat la Procuratura Generală în fotoliul de adjunct al procurorului general.
În 2007, când îi expiră mandatul de procuror, se retrage din activitatea la stat și lucrează în cadrul propriului birou de avocați.
În 2019-2021, deține funcția de procuror general, numit în funcție, prin decret prezidențial, de Igor Dodon. În 2021, Stoianoglo a fost arestat sub acuzații de corupție și abuz în serviciu, fiind ulterior suspendat din funcția de Procuror General. În 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că dreptul său la un proces echitabil a fost încălcat.
Cariera politică
Maia Sandu a fost ministră a Educației în Republica Moldova între 24 iulie 2012 și 30 iulie 2015. În 2016 a candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, pierzând în turul doi de scrutin cu 47,89% din voturi în fața socialistului Igor Dodon.
În 2019 Maia Sandu a devenit prim-ministră a Republicii Moldova după ce Blocul electoral ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma Demnitate și Adevăr (DA), a format o coaliție de guvernare temporară cu Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).
La alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, Maia Sandu este candidata PAS la funcția de președintă a Republicii Moldova. Ajunge în turul doi de scrutin, avându-l ca rival pe Igor Dodon. Câștigă cursa electorală, obținând 57,72% din voturi.
În perioada 2009-2014, Alexandr Stoianoglo a ocupat funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe lista Partidului Democrat din Moldova (PDM).
În 2015 luptă pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. Reușește să obțină doar 3.174 de voturi (4.98%).
La alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, Maia Sandu obține 42.49% din voturile alegătorilor și ajunge în turul doi cu Alexandr Stoianoglo care a obținut 25.95% din voturi.