Femeia cu părul tăiat scurt își potrivește batista pe cap. Începe să curețe dovleacul galben, de culoarea unui august fierbinte. Trece prin el lama mare a cuțitului și feliile se împrăștie pe platoul de lemn. Râde când îi spun că are gustul unui morcov trecut prin sirop de pepene galben. „Pentru că pepenele galben și dovleacul fac parte din familia Cucurbitaceae”, explică ea. Mura Grecu a predat biologia la școala din sat timp de 34 de ani. A plecat de acolo, când fiica nu se descurca cu creșterea copiilor prea mici. „Am călătorit cu ei prin multe locuri ale lumii, dar tot acasă mă trăgea”, recunoaște ea.
Viața de familie a pus multe treburi pe umerii ei. Dar acestea au făcut-o și mai puternică. Nu-i place să fie în centrul atenției. Dar este cea mai fericită când își răsfață familia cu plăcintele cu dovleac sau cu măr, coapte în cuptorul de lângă casă.
Rețeta plăcintei:
- Curățăm de coajă și radem un dovleac. Adăugăm puțină sare și lăsăm să stea 20 de minte, ca să nu umezească aluatul.
- Drojdia este amestecată în apă caldă cu o lingură de zahăr.
- Punem la fiert jumătate de litru de lapte. După care îl amestecăm cu apă rece, să se răcorească mai repede.
- Amestecăm laptele cu drojdia, trei linguri de ulei, sare și oțet, să fie aluatul mai crocant. Adăugăm făina dată prin sită și începem să frământăm.
- Lăsăm aluatul să se odihnească.
- Adăugăm puțină scorțișoară în dovleacul stors de surplusul de suc.
- Întindem puțin aluatul și îl punem pe o farfurie. Ungem fiecare foaie de aluat cu ulei, să fie mai elastic și să nu se lipească.
- Mărunțim nuca prăjită.
- Întindem dovleacul sau merele tăiate mărunt pe foaia de aluat. Adăugăm nuca, puțin zahăr și îl facem rulou.
- Punem plăcintele în cuptorul fierbinte, timp de 40 de minute.
- Acoperim plăcintele cu pudră de zahăr.
- Poftă mare!