Generații întregi au fost crescute cu percepția că o palmă dată la fund copilului pentru șotia făcută este o normalitate. „Bătaie e ruptă din rai”, spuneau odinioară vecinii și cunoscuții atunci când vedeau că un un părinte își „educă” copilul strigând la acesta sau lovindu-l cu vărguța.
Era o normalitate și ca educatorii sau profesorii să utilizeze violența împotriva copiilor.
La începutul anilor 2000, cercetătorii însă au arătat clar că pedepsele fizice provoacă agresivitatea la copii. Studiile ulterioare au mai arătat că violența aplicată asupra minorilor are consecințe grave pe termen scurt, dar și pe termen lung.
Stresul extrem poate avea un efect dăunător asupra dezvoltării sistemului nervos și imunitar, iar drept urmare, la vârsta adultă, persoanele care au suferit abuzuri în copilărie prezintă un risc crescut de a avea probleme de sănătate mintală, cum ar fi: anxietatea sau depresia.
OMS atenționează, de asemenea, că pedeapsa fizică este asociată cu o dezvoltare cognitivă mai lentă și un impact negativ asupra performanței academice și poate deseori duce la abuzul de alcool, consumul de substanțe și fumat.
De ce părinții își lovesc copiii? Pot cei mici să fie educați doar cu cuvântul? Care e linia roșie care nu poate fi trecută în educația copiilor?
De ce bătaia nu e ruptă din rai și despre impactul violenței asupra copiilor aflați în noul episod Oameni Simpli, alături de:
Corina Dabija, mama unei fetițe de patru ani
Maxim Croitoru, student la psihologie
Elena Bădărău, inspectoră IGP Călărași
Ana Untilă, mamă a trei copii
Aurel Obreja, tată a patru copii.