„Școala și liceul am făcut la Visoca, după care m-am dus la Chișinău. Erau timpuri grele și nu prea îți puteai construi un viitor sigur. De asta am zis că mă duc să încerc peste hotare.”
Din vorbă în vorbă a cunoscut oameni care l-au ajutat să se stabilească în Portugalia. „Am ajuns complicat, prima lună nu aveam de lucru. Am tras foame, bani nu aveam. Erau zile când mâncam un baton de pâine la patru.”
Deși nu avea experiență în construcții, încetul cu încetul a învățat să se descurce în acest domeniu. „Patronul meu de atunci m-a mințit la bani și mi-a spus tăios că dacă ceva nu-mi convine, să-mi deschid firma mea și să lucrez acolo.” La puțin timp, în 2006, Ghenadie Mija își deschidea propria afacere în domeniul construcțiilor. La aproape două decenii distanță, compania lui numără deja 60 de angajați.
Soția lui Ghenadie, Ina, originară tot din raionul Soroca, l-a urmat peste un an de la plecare. În Portugalia s-au născut și cei doi copii ai lor, Beatriz și David.
Stadionul pe care Ghenadie urmărește meciul acum este același pe care juca fotbal cu prietenii săi cu 30 de ani în urmă. Pe atunci, stadionul era doar un teren de pământ demarcat cu câteva linii trase de săteni. În 2018, Ghenadie s-a întors acasă și l-a renovat.
Așa se face că în sezonul 2021-2022, în seria Nord a Diviziei B, au evoluat ambele echipe, iar Visoca a devenit prima localitate din mediul rural care participă cu două echipe în campionatul național. Adică, primul „derby rural” din istoria campionatelor Republicii Moldova.
Printre aceștia se numără: căpitanul Rusu Vasile, care are în jur de 150 de meciuri jucate în Liga Superioară de Fotbal a Moldovei în echipe precum Petrocub, Zarea, Rapid Ghidighici; Apostol Andrian, care a jucat în jur de 60 de meciuri la Academia Chișinău; Godoroja Sergiu și Vasilievschi Vladimir, jucători ai Naționalei Moldovei de Futsal și alții.
Nistru Otaci a fost un club de fotbal fondat la mijlocul anilor ‘90 și gestionat de către Vasile Traghira. Echipa FC Nistru Otaci a evoluat în Liga 1 (pe atunci Divizia A) și în Super Ligă, adică Divizia Națională.
În 2005, după cinci tentative eșuate, FC Nistru Otaci a câștigat Cupa Moldovei. Tot în acea perioadă s-a calificat în turul 2 preliminar al Cupei UEFA. În 2018, din cauza problemelor financiare și „de gestiune”, clubul a fost supus procedurii de faliment și dizolvare.
Totuși, are nevoie de o persoană de pe loc care să monitorizeze activitatea echipei pe loc. Iar cel care se ocupă de asta e Marin Spoială.
Marin este stabilit cu traiul la Chișinău, acolo lucrează în domeniul logistic. Ceea ce face la Visoca este „mai mult din hobby și pasiune”. În localitate vine aproape în fiecare weekend, iar în sezonul fotbalistic ori de câte ori sunt meciuri.
Marin spune că primește între 1000-1500 de lei per meci în sezonul fotbalistic. Bani din cei pe care îi trimite Ghenadie pentru finanțarea întregii activități.
Uneori apar și cheltuieli neprevăzute. „Iată la stadion am instalat irigare centrală, motoare, fântâni, numai asta a fost peste 300 de mii de lei. Avem și un om responsabil care taie gazonul în fiecare săptămână. Altcineva îl desenează și tot așa. Ne-am format așa un lanț de oameni care ne ajutăm reciproc”, declară Mija.
Economistul Veaceslav Ioniță declară că în 2023 diaspora moldovenească a transferat oficial în țară 1,62 miliarde de dolari, iar în trimestrul III din 2024, valoarea estimată pentru întregul an, pe baza rezultatelor din acel trimestru, a fost de 1,60 miliarde de dolari.
Aceste cifre se referă doar la transferurile de bani oficiale spre Moldova. Estimările totale pentru 2024 ajung la 3.10 miliarde dolari.
Ajutorul vine mai degrabă tot din partea diasporei – mai sunt câțiva consăteni pasionați de fotbal care le încurajează inițiativa de la distanță.
„Vara viitoare planificăm cu juniorii un turneu important în Suedia, unde am fost invitați de un fost fotbalist moldovean stabilit acolo. El lucrează la o vinărie locală, promovează produsele noastre și aduce periodic cadouri pentru copii, precum echipamente și mingi. Așa am avut ocazia să-l cunoaștem și să primim invitația pentru turneul din Suedia”, adaugă Marin Spoială.
Conform recensământului din 2024, populația în localitatea Visoca numără 1166 de locuitori.
Nistru Otaci a fost un club de fotbal fondat la mijlocul anilor ‘90 și gestionat de către Vasile Traghira. Echipa FC Nistru Otaci a evoluat în Liga 1 (pe atunci Divizia A) și în Super Ligă, adică Divizia Națională.
În 2005, după cinci tentative eșuate, FC Nistru Otaci a câștigat Cupa Moldovei. Tot în acea perioadă s-a calificat în turul 2 preliminar al Cupei UEFA. În 2018, din cauza problemelor financiare și „de gestiune”, clubul a fost supus procedurii de faliment și dizolvare.
„Noi ne implicăm financiar foarte puțin, doar când e vorba de mâncare să oferim copiilor. În rest, de tot se ocupă domnul Ghenadie și Marin. Noi ne mândrim că avem o echipă de fotbal în sat și că se pot antrena și copiii de pe loc. Chiar și pentru noi, părinții, este interesant. Călătorind cu ei pentru meciuri am văzut toate orașele din nordul Moldovei.
Antrenorul juniorilor este Dan Țarălungă, un tânăr de 23 de ani, și el, la rândul său, jucător în echipa de la Visoca. Dan locuiește la câțiva km de sat și face naveta de aproximativ trei ori pe săptămână în sezonul de fotbal și de două ori pe săptămână în afara lui pentru a antrena copiii.
De exemplu U10 este echipa formată din jucători care au sub 10 ani (de obicei, 9-10 ani).
„În total suntem 12 echipe care jucăm în Campionatul Republican și cine obține cele mai multe puncte, acela e campionul. Vrem să ne promovăm în divizia A (n. red.: Liga 1), adică mai sus. Acolo este alt nivel, mult mai complicat și mai costisitor, dar ne-am propus asta. Eu sunt mai încăpățânat de fel, dacă vreau ceva, fac din toate puterile să obțin”, zice Ghenadie Mija.

Editat de Anastasia Condruc
Fotografii de Vadim Hîncu