„Vreau să las ceva frumos în sat”
Cum diaspora dezvoltă fotbalul în Visoca
Chiar de la primele orele ale dimineții, satul Visoca din raionul Soroca a fost acoperit cu un strat fin de zăpadă, pe care vântul rece îl spulberă continuu. E final de noiembrie și o mână de oameni curăță stadionul satului cu lopeți, pregătindu-l pentru meci. Jucătorii își pregătesc echipamentul, își urează succes și pășesc pe teren pentru încălzire. Din cauza vremii, terenul pare să înghită crampoanele ghetelor. După încălzire, jucătorii se aliniază ordonat, iar fluierul arbitrului desemnează oficial începerea jocului. Este ultimul meci din acest sezon, din Liga 2 faza Nord, unde EFA Visoca își dă întâlnire cu FC Zimbru-2. Rezultatul meciului va determina echipa care poate fi promovată în Liga 1.
Mai mulți bărbați așteaptă nervoși pe margine. Unul dintre ei era Ghenadie Mija, cu ochelari fumurii și geacă albastru-închis. Deși este stabilit în Portugalia, meciul de azi se întâmpla, în mare parte, datorită lui. Mija este cel care finanțează și gestionează echipa de la distanță. Pe o altă margină a terenului se află Marin Spoială, partenerul lui de încredere din Moldova.
Ghenadie Mija
„Erau zile când mâncam un baton de pâine la patru”
Ghenadie Mija are 49 de ani și este originar din Visoca. Din februarie 1999 Portugalia a devenit a doua lui casă. Bărbatul spune că, precum mulți alții, nu a plecat peste hotare de bunăvoie.

„Școala și liceul am făcut la Visoca, după care m-am dus la Chișinău. Erau timpuri grele și nu prea îți puteai construi un viitor sigur. De asta am zis că mă duc să încerc peste hotare.”

Din vorbă în vorbă a cunoscut oameni care l-au ajutat să se stabilească în Portugalia. „Am ajuns complicat, prima lună nu aveam de lucru. Am tras foame, bani nu aveam. Erau zile când mâncam un baton de pâine la patru.”

Deși nu avea experiență în construcții, încetul cu încetul a învățat să se descurce în acest domeniu. „Patronul meu de atunci m-a mințit la bani și mi-a spus tăios că dacă ceva nu-mi convine, să-mi deschid firma mea și să lucrez acolo.” La puțin timp, în 2006, Ghenadie Mija își deschidea propria afacere în domeniul construcțiilor. La aproape două decenii distanță, compania lui numără deja 60 de angajați.

Soția lui Ghenadie, Ina, originară tot din raionul Soroca, l-a urmat peste un an de la plecare. În Portugalia s-au născut și cei doi copii ai lor, Beatriz și David.
Primul „derby rural”
Ghenadie spune că dintotdeauna și-a dorit să contribuie cu ceva în localitatea de baștină. Nu știa exact ce urma să facă, dar lucrurile s-au derulat în mod natural.

Stadionul pe care Ghenadie urmărește meciul acum este același pe care juca fotbal cu prietenii săi cu 30 de ani în urmă. Pe atunci, stadionul era doar un teren de pământ demarcat cu câteva linii trase de săteni. În 2018, Ghenadie s-a întors acasă și l-a renovat.
La început, bărbatul s-a alăturat inițiativei primarului localității Visoca, Grigorii Pleșca, susținând echipa de fotbal din sat, pe atunci FC Visoca. După mai multe neînțelegeri, în care cei doi nu reușeau să vadă o direcție comună de desfășurare a lucrurilor, Ghenadie a decis să-și creeze propria echipă în 2021, EFA Visoca.

Așa se face că în sezonul 2021-2022, în seria Nord a Diviziei B, au evoluat ambele echipe, iar Visoca a devenit prima localitate din mediul rural care participă cu două echipe în campionatul național. Adică, primul „derby rural” din istoria campionatelor Republicii Moldova.
„În ultimul timp o echipă s-a retras, ca să fie o echipă mai bună. Și suntem bucuroși că domnul Ghenadie se implică și ajută să facem lucruri frumoase”, spune primarul.
Grigorii Pleșca, primarul satului Visoca
Până... în Portugalia și înapoi
Astăzi, în Clubul de Fotbal „Echipa de Fotbal de Amatori Visoca (EFA)” există patru echipe de juniori și o echipă de seniori. O parte dintre seniori sunt jucători experimentați în ligile superioare de fotbal, dar care au decis să renunțe la fotbalul profesionist și să-și continue activitatea mai mult din pasiune.

Printre aceștia se numără: căpitanul Rusu Vasile, care are în jur de 150 de meciuri jucate în Liga Superioară de Fotbal a Moldovei în echipe precum Petrocub, Zarea, Rapid Ghidighici; Apostol Andrian, care a jucat în jur de 60 de meciuri la Academia Chișinău; Godoroja Sergiu și Vasilievschi Vladimir, jucători ai Naționalei Moldovei de Futsal și alții.
Pasiunea pentru fotbal îl însoțește pe Ghenadie și în afara localității de baștină. În Portugalia, donează unei echipe de moldoveni care joacă acolo, FC Algarve, iar fiul său de 13 ani joacă fotbal pentru orașul în care ei locuiesc - Armação de Pêra.
Persoana de nădejde în sat
În prezent EFA Visoca este singura echipă din raionul Soroca care participă la campionate la nivel de republică. „Au mai fost echipe de fotbal din regiune, la Otaci de exemplu, care s-au pornit, dar nu au mai putut continua. Repede au crescut și repede s-au dus. Dar eu nu vreau așa. Vreau cu pași înceți, dar să merg până la urmă”, spune Ghenadie Mija.
În cea mai mare parte a timpului Ghenadie se află peste hotare, dar ajunge des la Visoca. „Mai vorbesc cu unii și îmi zic că 7-8 ani nu au fost pe acasă. Și le spun: «ce v-o făcut Moldova aceea, să nu te duci atâta timp acasă?!»”
El vine în sat de trei ori pe an. „Pur și simplu mereu am de lucru. Iată sunt niște lucrări de făcut pe stadion, îmi iau bilete și mă duc. Drept, că poate sunt unii care nu-și permit așa de des, dar oricum o dată pe an chiar să nu te duci în sat și să-ți vezi rudele, părinții...”

Totuși, are nevoie de o persoană de pe loc care să monitorizeze activitatea echipei pe loc. Iar cel care se ocupă de asta e Marin Spoială.
Marin Spoială
Din portar, în mâna dreaptă
Marin și Ghenadie s-au cunoscut în 2020, atunci când Marin a fost invitat în calitate de portar pentru echipa din Visoca în cadrul Campionatului Raional. Mai apoi, a înțeles că are multe viziuni comune cu Ghenadie și s-a oferit să-i dea o mână de ajutor în procesul de gestionare a noii echipe formate. Tot Marin s-a ocupat și de legitimarea echipei EFA Visoca în Liga 2 după victoria raională.

Marin este stabilit cu traiul la Chișinău, acolo lucrează în domeniul logistic. Ceea ce face la Visoca este „mai mult din hobby și pasiune”. În localitate vine aproape în fiecare weekend, iar în sezonul fotbalistic ori de câte ori sunt meciuri.

Marin spune că primește între 1000-1500 de lei per meci în sezonul fotbalistic. Bani din cei pe care îi trimite Ghenadie pentru finanțarea întregii activități.
Cât costă să susții un club de fotbal în Moldova?
Întreținerea unui club de fotbal, spune Ghenadie Mija, este „o plăcere scumpă”. Lunar, bărbatul ajunge să investească între 5 și 7 mii de euro sau aproximativ 50 de mii de euro anual. „Trimit prin companiile de transfer, dar mă uit să nu întrec limita lunară care diferă de la companie, la companie.”

Uneori apar și cheltuieli neprevăzute. „Iată la stadion am instalat irigare centrală, motoare, fântâni, numai asta a fost peste 300 de mii de lei. Avem și un om responsabil care taie gazonul în fiecare săptămână. Altcineva îl desenează și tot așa. Ne-am format așa un lanț de oameni care ne ajutăm reciproc”, declară Mija.

Economistul Veaceslav Ioniță declară că în 2023 diaspora moldovenească a transferat oficial în țară 1,62 miliarde de dolari, iar în trimestrul III din 2024, valoarea estimată pentru întregul an, pe baza rezultatelor din acel trimestru, a fost de 1,60 miliarde de dolari.


Aceste cifre se referă doar la transferurile de bani oficiale spre Moldova. Estimările totale pentru 2024 ajung la 3.10 miliarde dolari.

Ghenadie și Marin spun că primesc puțină susținere din alte părți. „Ce ține de stat, noi nu prea am avut ajutor. Doar am primit niște bani din partea UEFA, care au fost trimiși către Federația Moldovenească de Fotbal în semn de solidaritate și apoi repartizați pentru școli de fotbal de copii”, menționează Marin.

Ajutorul vine mai degrabă tot din partea diasporei – mai sunt câțiva consăteni pasionați de fotbal care le încurajează inițiativa de la distanță.

„Vara viitoare planificăm cu juniorii un turneu important în Suedia, unde am fost invitați de un fost fotbalist moldovean stabilit acolo. El lucrează la o vinărie locală, promovează produsele noastre și aduce periodic cadouri pentru copii, precum echipamente și mingi. Așa am avut ocazia să-l cunoaștem și să primim invitația pentru turneul din Suedia”, adaugă Marin Spoială.
Meciuri fără spectatori
Spune că are susținere și din partea sătenilor, dar nu chiar atât pe cât și-ar dori. „«Sunt atâtea lucruri de făcut, dar tu vrei fotbal»”, mai auzea uneori. „Și eu le lămuresc că îmi place fotbalul, văd o luminiță în asta, asta e ca o sămânță pe care o las copiilor din sat. Vreau să le rămână ceva care să se poată dezvolta.”
Mija spune că i-ar plăcea și să vadă mai mulți visoceni în tribune la meciurile pe care le organizează. „Băieții vin de la Chișinău, fac 200 de km și facem un joc frumos și când ne uităm acolo pe tribune, stau 10-15 spectatori. [...] De multe ori îi întreb de ce nu vin - au de lucru! Care, sâmbăta, de lucru?! Problema la noi e asta că într-adevăr nu e populație.”

Conform recensământului din 2024, populația în localitatea Visoca numără 1166 de locuitori.

Jocul e în plină desfășurare. Vremea nu se îmbunătățește, dar jucătorii sunt încălziți de-a binelea. După lungi pasări, meciul se apropie de finalul celei de-a doua reprize cu scorul de 0-0. La un moment dat, publicul aclamă zgomotos. EFA Visoca a marcat în poarta oponenților în minutul 48! Gazda conduce cu 1-0 în fața FC Zimbru-2. Miza crește, iar odată cu ea și tensiunea printre spectatori.
Și Andrei Ganea crede în câștigul visocenilor. Este unul dintre cei care pune umărul la organizarea meciului, alături de Ghenadie și Marin, având grijă de stadion. „S-a depus un efort foarte mare pentru a organiza acest meci, unul la sfârșit de noiembrie, în condiții mai dificile”, spune Ganea. Cunoaște toți jucătorii, este permanent implicat și așteaptă rezultatul cu sufletul la gură.
Ghenadie și Andrei Ganea
Irina Pânzari a venit la meci împreună cu Vlăduț, fiul său de aproape 12 ani și alți câțiva săteni. Zice că cei mici sunt încântați când se organizează noi meciuri în sat și se străduie să fie mereu prezenți. Vlăduț e și el parte a fotbalului din Visoca, merge la antrenamente de aproximativ 2 ani.

„Noi ne implicăm financiar foarte puțin, doar când e vorba de mâncare să oferim copiilor. În rest, de tot se ocupă domnul Ghenadie și Marin. Noi ne mândrim că avem o echipă de fotbal în sat și că se pot antrena și copiii de pe loc. Chiar și pentru noi, părinții, este interesant. Călătorind cu ei pentru meciuri am văzut toate orașele din nordul Moldovei.
Irina Pânzari cu fiul său, Vlăduț
„Poate nu toți vor deveni fotbaliști profesioniști”
Ghenadie Mija povestește că în prezent antrenează aproximativ 80 de copii, începând de la 6 ani. Cei între 13 și 16 ani deja sunt încadrați în echipe. „Antrenăm pe toți practic gratuit, avem și antrenori care se ocupă de tot. Ne punem mari speranțe în acești copii, sunt entuziasmați și le sclipesc ochii pe teren”, spune Mija.

Antrenorul juniorilor este Dan Țarălungă, un tânăr de 23 de ani, și el, la rândul său, jucător în echipa de la Visoca. Dan locuiește la câțiva km de sat și face naveta de aproximativ trei ori pe săptămână în sezonul de fotbal și de două ori pe săptămână în afara lui pentru a antrena copiii.
Dan Țarălungă
„Activăm cu copiii timp de 2 ani jumate, jucăm în Campionatul Republicii Moldova pe Nord și avem planuri mari pentru a crește copiii să joace în echipa mare a satului. Anul trecut ne-am clasat primul loc cu categoria U14, care acum sunt deja U15 și anul acesta cu U13, vârsta 2012-2013. Am luat locul 1 din 10 echipe aici pe Nord. Și mai avem două meciuri de baraj pentru a ne califica în turneul final.
Dan spune că nu-și amintește vreodată ca în Visoca să mai fie fotbal la nivelul la care este acum. Vede progrese atât în copii, cât și în echipa mare. „Noi nu punem anume mare accent pe câștiguri, dar pe progresul pe care îl fac copiii aici. Poate nu toți vor deveni fotbaliști profesioniști, dar în acest sport înveți să îți pui scopuri și să le atingi prin muncă și asta ajută în toate sferele.”
Victorie pentru...
Meciul de fotbal se încheie în aceleași temperaturi scăzute exact ca la început. După o egalare din partea FC Zimbru-2, spectatorii urmăresc meciul atent în ultimele minute de joc. Să rămână oare la egalitate?
„Noi eram cu un punct înaintea lor în clasament, aveam 33 de puncte și ei 32. Dar iată câștigul unui meci dă trei puncte”, explică Ghenadie Mija.

„În total suntem 12 echipe care jucăm în Campionatul Republican și cine obține cele mai multe puncte, acela e campionul. Vrem să ne promovăm în divizia A (n. red.: Liga 1), adică mai sus. Acolo este alt nivel, mult mai complicat și mai costisitor, dar ne-am propus asta. Eu sunt mai încăpățânat de fel, dacă vreau ceva, fac din toate puterile să obțin”, zice Ghenadie Mija.
Meciul din 23 noiembrie s-a încheiat cu 2-1 și cu victoria echipei visocene, care a acumulat 36 de puncte în clasamentul național. EFA Visoca va reveni pe stadioane în martie 2025, dar astăzi echipa a mai făcut un pas către Liga 1 - o premieră pentru fotbalul sorocean.
Sursa: Observatorul de Nord
Acest material este rezultatul colaborării între Moldova.Org și Observatorul de Nord și face parte din programul „Mass-media rezilientă pentru cetățeni informați”, al organizației People in Need.
Text de Laura Ghenea
Editat de Anastasia Condruc
Fotografii de Vadim Hîncu