Peste 3500 din 3739 de râuri și râulețe se confruntă în fiecare vară cu riscul de secare. În august 2024, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod roșu pentru patru dintre ele - Lopatnic, Draghiște, Cubolta și Botna, cu un debit de scurgere aproape zero.

Datorită colaborării cu țările vecine a fost posibilă gestionarea secetei din anul 2024. „Colegii din Ucraina s-au deplasat la noi. Au fost examinate diferite scenarii, la anumite debite până când nouă ne ajunge o anumită cantitate de apă. S-a intervenit, partea ucraineană și-a onorat obligațiunile și au deversat volumul stabilit de apă”, spune Victoria Gratii, șefa Direcției politici de management integrat al resurselor de apă de la Ministerul Mediului.

Conform clasificării apelor de suprafață, apa fluviului Nistru aparține claselor II și III de calitate. În același timp, râul Prut are, pe mai multe sectoare, clasa de calitate V, ceea ce denotă că este foarte poluat. Apa acestuia poate fi folosită doar în scopuri de generare a energiei electrice și de transport.
- Clasa Ifoarte bună
ape destinate pentru toate tipurile de folosință - Clasa IIbună
necesită metode simple de tratare - Clasa IIIpoluată moderat
necesită tratarea normală - Clasa IVpoluat
e nevoie de tratare avansată - Clasa Vfoarte poluată
nu poate fi utilizată în scopuri potabile
Cu toate acestea, multe dintre proiectele aprobate nu par să servească direct protejării mediului. Printre acestea se numără plantarea de buxus, un arbust care consumă foarte multă apă și se usucă ușor, în timp ce un alt proiect a presupus conferințe, sesiuni de informare și distribuire de pliante.

Râul Cubolta din satul Plop, raionul Dondușeni
Alte 19 milioane de lei au fost investite în decolmatarea a 30 km din cursul râului Botna, proiect realizat de Agenția „Apele Moldovei”.
Decolmatarea este procesul de curățare a nămolului, nisipului și altor sedimente acumulate în râuri, lacuri sau baraje. Aceste depuneri reduc capacitatea de stocare a apei și pot afecta ecosistemele. Prin decolmatare, se restabilește fluxul normal al apei și funcționalitatea bazinelor hidrografice.

Totuși, unii specialiști afirmă că decolmatarea nu va crește nivelul de apă în râulețe. Plus la asta mai adaugă că ar fi necesar un studiu complex în acest sens. „Pe termen scurt asta poate să aducă niște voturi, dar ea nu rezolvă o problemă, o problemă care este sistemică”, spune Iuliana Cantaragiu, consiliera prezidențială pe mediu.
În 2024 au fost împădurite 7.300 de hectare din 160 de localități, iar în 2023, 7.200 de hectare, ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate din suprafața indicată în „Planul de acțiuni de împădurire 2023-2027”, conform căruia în 2024 suprafața împădurită trebuia extinsă la 15 mii de hectare.

Plantările din satul Mălăiești, raionul Orhei
„Ce să facem ca să avem apă în viitor? Programul ăsta răspunde la această întrebare. Nu-i panacee, dar asta este una din șirul de acțiuni care trebuie făcute”, explică Iuliana Cantaragiu.
„Rădăcinile plantelor absorb apa și o duc în subsol, în apele freatice, pentru a le reîncărca și totodată mențin apele de suprafață”, completează Nadejda Andreev, președinta Asociației femeilor în dezvoltarea durabilă a Moldovei (WiSDOM) și expertă în gestionarea resurselor de apă.
Pentru perioada 2018-2024, au fost alocate 46,4 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de apă și canalizare în mun. Cahul și suburbii. În cadrul acestui proiect a fost reabilitată și extinsă rețeaua de apă în Cahul pe o distanță de 9,3 km, dar și cea de canalizare pe o lungime de 14,7 km. În satul Crihana Veche a fost construit un nou sistem de colectare a apelor uzate (de 25,4 km).

Apeductul din satul Camenca, raionul Orhei
Între 2022 și 2027, Banca Mondială finanțează cu 44,1 milioane de euro în credit și 1,55 milioane de euro în formă de grant, proiectul pentru îmbunătățirea accesului la apă și canalizare în raioanele Cahul, Vulcănești, Râșcani, precum și pentru modernizarea infrastructurii de ape uzate din municipiile Soroca și Comrat.
Apa din fântâni are un conținut sporit de nitrați, fier, fluor, precum și bacterii. Așadar, conform ANSP, 75% din fântânile din Republica Moldova nu corespund normelor sanitare. Cele mai înalte valori ale neconformității apei din fântâni s-au înregistrat în mun. Chișinău - 71%, mun. Bălţi - 93%. raioanele Drochia - 93% și Anenii Noi – 100%, spune ANSP.

Pe lângă poluarea antropică, există și poluarea naturală din cauza reliefului calcaros. Din cauza acestuia duritatea apei crește considerabil și nu corespunde parametrilor apei potabile. „Noi putem numi asta poluarea naturală, de exemplu duritatea apei ar putea să depășească norma de calciu, fiindcă noi suntem într-o zonă unde este foarte mult calcar”, explică Elena Culighin.

În Moldova zonele cele mai afectate de lipsa apei sunt sud și centru, susține Nadejda Andreev, expertă în gestionarea resurselor de apă. „În perioada secetelor îndelungate scade nivelul apei freatice și este mai puțină apă disponibilă, atât pentru consum, cât și pentru irigare. În plus, atât sursele de apă subterane, cât și cele de suprafață sunt poluate”, explică Nadejda Andreev.
Și Victoria Gratii, șefa direcției Politici de management integrat al resurselor de apă de la Ministerul Mediului, susține că ne vom confrunta tot mai des cu lipsa apelor în Moldova din cauza încălzirii globale. „Pe multe râuri interne, noi vara vedem că nu mai avem apă. Acesta este impactul direct al schimbărilor climatice. Cantitatea de apă a fost redusă drastic în ultimii ani. Din păcate, scenariile nu sunt foarte optimiste, pentru că apă mai multă nu o să avem”, spune Gratii.
„Pentru alimentarea cu apă a populației sunt mai multe proiecte de infrastructură în desfășurare, necesitățile sunt foarte mari, este adevărat că sunt la nivel de miliarde, infrastructura costă”, adaugă reprezentanta Ministerului Mediului.