„Subiect de ispită și certuri în familie.” Patru persoane, despre casa părintească

Indiferent dacă se vinde sau nu, casa părintească rămâne cu noi toată viața. Acolo, am avut libertatea de a fi copii, de a nu avea nicio responsabilitate sau, dimpotrivă, de a munci mult și de a avea grijă de frații mai mici. Casa părintească este locul impregnat de amintiri despre familie și copilărie. În cultura românească, cuibul părintesc este locul de unde pornim în viață și spre care ne întoarcem mereu cu gândul sau chiar fizic. 

În acest episod, am discutat cu patru persoane despre ceea ce numim casa părintească. Cât de valoroasă este ea? Ce amintiri le leagă de casele părintești? Cum au decis să se întoarcă în ea? De ce au ales să-și cumpere o casă părintească la maturitate? Și de ce acest loc poate deveni mărul discordiei într-o familie? 

 

Faceți cunoștință cu: 

Varvara Buzilă, etnografă, satul Trebujeni, Orhei 

Rusanda Curcă, activistă, satul Hârtop, Cimișlia 

Oxana Ivanov, avocată, satul Ulmu, Ialoveni 

Irina Covriga, președinta asociației „Mentor Me”, Iargara, Leova 

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Chișinău, dar am dobândit experiență media și în cadrul unui program Erasmus la Bruxelles. Din 2022 lucrez în jurnalismul video. Temele care mă pasionează sunt egalitatea de gen, ecologia, drepturile omului și educația. La Moldova.org dau voce poveștilor ce nu sunt auzite.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.