„Nu am avut niciodată întârzieri salariale la Moldova.org.” De 13 ani spuneam această frază la interviurile de angajare, la întâlnirile cu clienții sau partenerii. Era o medalie invizibilă pentru mine și colegele din managementul organizației, dar și un motiv pentru care oamenii alegeau să lucreze cu noi.
Din 2012, când am preluat Moldova.org, fiecare an a venit cu provocări și rareori am avut previzibilitate în buget pe o perioadă mai lungă de șase luni. Am avut deseori incertitudine financiară legată de proiectele de viitor, nu și față de proiectele curente.
Pe 20 ianuarie Donald Trump a anunțat sistarea finanțării externe, iar asta ne afectează în mod direct.
Transparența este una dintre valorile noastre, de aceea vreau să-ți explic cum se formează bugetul Moldova.org. Suntem un ONG de media, ceea ce înseamnă că nu lucrăm pentru profit, ci doar ca să ne plătim cheltuielile curente, cum ar fi salariile, deplasările, chiria, abonamentele sau facturile la redacție.
Existăm datorită suportului din partea mai multor donatori externi cu care rezonăm la nivel de valori, dar și datorită comunității noastre, care ne susține pe Patreon sau prin donații directe. Facem bani și din serviciile pe care le prestăm, pe care le vindem în cadrul departamentului comercial.
Totuși, anume în acest moment, o mare parte din proiectele noastre erau finanțate de guvernul SUA, prin diferite instituții. Sistarea asistenței SUA în Republica Moldova și în lume a însemnat pentru noi întreruperea imediată a două finanțări importante. Deși am avut mai multe granturi europene, acestea s-au încheiat în luna decembrie 2024.
E o situație fără precedent și nu doar pentru organizația noastră. Dar e un moment de care ne pregătim din 2019. Am renunțat la știrile tradiționale și ne-am îndreptat toată atenția către jurnalismul explicativ și de soluții, eseuri și storytelling video. Aceste transformări ne-au conturat locul pe piața media din Moldova și ne-au crescut nucleul cititorilor fideli și activi. Aproape 200 dintre ei ne susțin pe Patreon și participă direct la agenda noastră editorială.
Serviciile comerciale pe care le prestăm (publicitate, producție video, copywriting, campanii media) și eforturile pe care le-am depus în acești șase ani în direcția dezvoltării departamentului comercial ne-au micșorat dependența de granturi de la 95% la 70%. Am învățat în această perioadă să jonglăm cu numărul și nevoile clienților fără să neglijăm nevoile și ideile de subiecte venite de la audiența noastră. Nu ne iese tot timpul perfect, dar cu fiecare an devenim mai buni.
Am creat și vândut revista Oameni doi ani la rând și am crescut considerabil numărul celor care redirecționează 2% din impozitul lor pe venit către organizația noastră (am primit 14 mii de lei în 2024). Vrem să o facă și mai multe companii cu responsabilitate socială.
Aceste eforturi ne-au adus parteneri și susținători noi, dar și ne-au îmbunătățit abilitățile antreprenoriale. Am reușit să intrăm în noul an cu economii care ne vor ajuta să ne facem treaba și să plătim salariile pentru lunile ianuarie și februarie.
Și totuși, sistarea asistenței SUA ne lasă cu un un buget care acoperă 14% din cheltuielile salariale ale redacției noastre de 16 membri.
E o perioadă provocatoare, dar credem în noi, în puterile și abilitățile noastre. Și mai credem că această criză este o oportunitate pentru cei care ne susțin să demonstreze că în țara noastră se poate face presă calitativă și sustenabilă.
75 de mii de oameni ne urmăresc pe Facebook, 63 de mii pe Instagram, 54 de mii pe Tiktok și 16 mii sunt abonați la Moldova.org pe Youtube. Feedback-ul pe care îl primim zilnic din partea acestor comunități confirmă că munca noastră e valoroasă și necesară. Iar noi vrem să convingem aceste comunități pe care le-am crescut cu grijă că merităm susținerea lor pentru toate planurile editoriale pe care ni le-am propus pentru anul acesta: proiectele video Oameni Simpli și Chiar așa, zeci de reportaje pe subiecte de actualitate, oameni valoroși cărora vrem să le dăm platformă și istoriile cărora să le dăm viață în scris sau pe lentilele camerelor.
Dacă am convinge 5000 de persoane să ne susțină cu cel puțin doi euro lunar, nu doar că am trece cu brio prin această criză, ci am avea o masă critică de cetățeni conștienți de independența și necesitatea unei instituții media.
Ne adresăm deschis și onest și către antreprenorii din Moldova. Avem expertiză, echipament și oameni pregătiți să ajute afacerile voastre să fie mai vizibile. Contactați-ne și hai să lucrăm împreună!
Vezi aici ce poți face ca să ne susții.
Deși nu e prima, e o criză fără precedent în istoria redacției noastre. Dar suntem siguri că o putem transforma într-o oportunitate. Avem ocazia să transformăm împreună această criză într-un moment istoric pentru Moldova.org. Ne vom adapta și vom îmbrățișa schimbarea, așa cum am făcut-o de multe alte ori. Avem abilități și experiență, avem o comunitate care ne susține și vom depăși această criză cu încredere și solidaritate.
Fii parte din istoria Moldova.org!
Mă găsești la [email protected].