6 feluri în care poți susține Moldova.org

Redacția Moldova.org și-a propus în 2025 să facă pași mari spre un model mai sănătos de presă – susținută financiar de audiență, colaborând intens cu agenți economici responsabili și cât mai puțin dependentă de granturi externe. Pentru un context mai larg despre ce ni se întâmplă, citește editorialul Oxanei Greadcenco – „Sistarea finanțării SUA – un test de reziliență pentru redacția Moldova.org”. Atingerea acestui scop va fi unul foarte important în lunga istorie a Moldova.org (site-ul a fost lansat în 1997) și va demonstra că putem avea presă și de calitate, și sustenabilă. 

Iată ce poți face dacă vrei să fii parte din această etapă pe care o parcurgem: 

1. Să ne susții pe Patreon – donație lunară

Am lansat contul de Patreon în ianuarie 2021 și a fost unul dintre primii pași pe care i-am făcut spre diversificarea surselor financiare cu care întreținem redacția Moldova.org. Pe parcursul acestor 3 ani ne-au susținut aproape 500 de persoane care ne-au donat în total peste 37 de mii de dolari americani. Cum ar fi să avem 5000 de susținători pe Patreon? 

În funcție de donația lunară pe care o aleg, patronii Moldova.org pot alege subiectul publicat în următoarea lună, primesc un newsletter lunar, sunt invitați la întâlnirea anuală la redacție sau pe Zoom (pentru patronii din diasporă), participă la un prânz cu managementul Moldova.org și afacerea sau proiectul lor devine istorie publicată pe Moldova.org.

2.  Să cumperi revista Oameni

Mai avem în stoc revista Oameni –  120 de exemplare a ediției din 2023 și 20 din ediția 2022. O găsești în continuare pe rafturile librăriilor Cărturești sau la noi pe site.

3. Să colaborezi cu noi

Dacă ai o afacere sau un proiect social care are nevoie de vizibilitate, putem fi utili unii altora.

  • Avem un departament multimedia cu specialiști în producție video, fotografie și animație.
  • Dispunem de un studio pe care-l dăm în chirie.
  • Dacă ai o idee de podcast sau emisiune, îți oferim pachetul full de servicii – pre-producție (concept, scenariu), producție (filmare, amenajare spațiu, inclusiv cu mobilier nou pentru podcast), post-producție (scenariu, montaj, adaptări pentru social media), copywriting și promovare pe social media.
  • Echipa de jurnaliste din cadrul Moldova.org pot povesti în scris istoria proiectului tău așa cum nu o face nimeni. Storytellingul este un instrument foarte puternic pe care știm cum  să-l folosim.

Oferta noastră comercială

4. 2% din impozitul pe venit

Serviciul Fiscal de Stat deja înregistrează declarațiile pe venit. Datorită legii celor 2%, ne poți susține redirecționând 2% din impozitul tău pe venit către redacția Moldova.org. Când completezi declarația, introdu în câmpul M2 codul fiscal al Moldova.org: 1012620001537, reprezentată de Asociația Obștească Sud Est Media. 

5. Devino sponsorul unui proiect special marca Moldova.org

Redacția Moldova.org are mai multe proiecte speciale pe care le implementează anual – Concursul de eseuri Subiectiv, Școala de Scris, revista Oameni, și proiectele video Oameni Simpli și Chiar așa. De fiecare dată acestea au fost realizate cu implicarea financiară a mai multor ONG-uri și agenți economici. În schimb, aceștia au primit vizibilitate și/sau plasare de produs.

Dacă  ai vrea să fii sponsorului unui proiect special marca Moldova.org, contactează-mă la [email protected].

6. Pune-mi o cafea – donație unică

Dacă preferi să faci o donație unică pentru munca noastră, avem o opțiune și pentru tine. La final de fiecare articol publicat pe Moldova.org (inclusiv acesta), găsești o invitație să „ne susții cu o cafea”. Valoarea cafelei o decizi tu.

Fii parte din istoria Moldova.org!

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.