E „mai scump” să fii singur decât în cuplu în Moldova? Explicăm

În ultimii ani, costul traiului în Republica Moldova a crescut considerabil. Inflația și scumpirea serviciilor au afectat majoritatea populației. Totuși, unele categorii sunt mai afectate decât altele. Astfel, în luna dragostei, am decis să vedem cum fac față cheltuielilor persoanele care sunt într-un cuplu versus cele care sunt singure. Vezi mai jos dacă persoanele singure duc o povară economică mai mare.  

Orașe mai scumpe 

Unele dintre cele mai simțitoare cheltuieli când vorbim de trai sunt chiria și utilitățile. În cazul chiriei, indiferent de numărul de locatari, prețurile sunt mai mereu fixe. Excepție sunt camerele închiriate separat în aceeași locuință.  

În Chișinău, de exemplu, prețul pentru o garsonieră sau un apartament cu o cameră poate varia între 6000 și 10 000 de lei pe lună, în funcție de amplasare și de facilități. Astfel, o persoană singură plătește aceleași costuri de chirie ca și un cuplu, dar fără opțiunea de a împărți cheltuielile.  

Citește și: De ce e greu să cumperi o locuință și cum ne poate ajuta statul 

Economistul Veaceslav Ioniță spune că există mai multe schimbări în cultura noastră, care influențează implicit și felul în care gestionăm costurile.  

„Astăzi tinerii nu mai vor să trăiască cu părinții, majoritatea aleg să locuiască separat, la chirii. Iar diferența de costuri se simte foarte tare anume în orașe, în special Municipiul Chișinău.”

Ioniță ilustrează cheltuielile pentru întreținerea locuinței în felul următor:  

„Luăm un om cu salariu de 1000 de euro, cheltuielile pentru chirie și plățile comunale ar fi cam 50% din bugetul lui. În cazul în care ar avea un partener cu care să împartă, cheltuielile s-ar reduce la 25%.” 

Astfel, un cuplu ar putea pune deoparte lunar aproximativ 500 de euro, explică Ioniță. Timp de doi ani acest cuplu ar putea pune deoparte circa 12 000 de euro, ceea ce le-ar permite să-și cumpere o mașină, de exemplu.  

Economistul mai afirmă că o persoană care locuiește singură nu consumă neapărat cu 50% mai multă electricitate, apă sau căldură decât un cuplu, dar cheltuielile le gestionează integral. 

„Venitul e mai mare, dar evident și cheltuielile” 

Anastasia F. are 25 de ani și muncește în marketing și publicitate. De doi ani locuiește cu logodnicul său, după o perioadă în care și-a gestionat singură propriul buget.  

„Cele mai mari cheltuieli când eram singură erau pentru chiria apartamentului, în jur de 400 de euro, plus cheltuielile comunale.” 

În prezent, Anastasia spune că cele două surse de venit pe care le au partenerii îi ajută să economisească și pentru alte lucruri.  

„Venitul e mai mare, dar evident și cheltuielile. Totuși, am observat că atunci când eram singură cheltuiam pe mâncare sau ieșiri în oraș cam 300 de euro. Acum în doi cheltuim 400. Este diferență, dar nu dublă.” 

Lunar, venitul lor constituie aproximativ 50 000 de lei. Până acum câteva luni locuiau la chirie, care îi costa 500 de euro. De curând, totuși, au decis să locuiască temporar cu părinții pentru a reuși să economisească mai mult pentru nunta pe care o planifică în vara acestui an. 

„Financiar ne descurcam, dar am înțeles că având unde să locuim, ar fi mai rațional să economisim acești bani pentru evenimentul pe care ni-l dorim.” 

O altă perspectivă 

Ion P. are 24 ani și muncește în domeniul vânzărilor. Cu șase luni în urmă s-a despărțit de iubita sa și de atunci locuiește singur. Tânărul afirmă că acum are mai puține cheltuieli decât în relație, așa cum o bună parte din ele erau responsabilitatea sa.  

„Eu achitam chiria, facturile și mâncarea, iar prietena mea achita uneori produsele. Banii ei erau banii ei, banii mei erau banii noștri.” Ion mai spune că acum nu iese atât de des să ia masa în oraș, lucru care îl ajută să economisească.

Totuși, chiria rămâne a fi cea mai mare cheltuială și atunci, și acum.  Din salariul de 10 000 de lei, circa 80% este alocat plăților comunale, creditelor de consum și chiriei, care momentan costă 5000 de lei.  

Tânărul spune că pentru un trai mai confortabil ar avea nevoie de un salariu de 20 000 de lei. 

Activități extra 

Cuplurile economisesc mai mult și atunci când este vorba de mâncare și gătitul acasă. Economistul Veaceslav Ioniță estimează că anual risipim circa 80 kg de mâncare.  

„Dacă ar fi să calculăm risipa de 1 kg de mâncare la un preț mediu de 3 euro, iese că aruncăm pe an minim 250 de euro de persoană.” 

În doi, optimizarea procesului de gătit ar putea reduce, în teorie, cam 30%, „adică vreo 150 de euro”, mai spune specialistul.  

De asemenea, activitățile de grup sau evenimentele speciale precum petreceri sau concerte sunt adesea mai ieftine pentru cupluri sau grupuri, așa cum multe localuri oferă reduceri pentru bilete de grup sau oferte speciale. Persoanele singure, care trebuie să cumpere bilete individuale, vor plăti întregul preț, ceea ce poate adăuga un cost suplimentar.  

Centrele de wellness sau SPA adesea oferă pachete promoționale pentru cupluri. De regulă, ele includ mai multe servicii la prețuri mai mici decât cele standard. Asta însemnând că prețul pentru o persoană rămâne a fi mai mare și include mai puține opțiuni. 

Taxa pe singurătate 

Și în cazul călătoriilor, una dintre cele mai importante cheltuieli rămâne cazarea. De asemenea, majoritatea hotelurilor nu oferă o diferență considerabilă de preț la rezervarea aceleiași camere pentru o persoană sau pentru un cuplu. Asta face ca cheltuielile să fie mai mari într-un final.  

Cu toate astea, nu există avantaje pentru cupluri în privința biletelor de avion sau a celor de transport terestru. Dacă ne referim la închirieri auto sau la călătorii cu taxiul, cheltuielile vor fi mai mici pentru cuplurile care vor împărți costurile, comparativ cu persoanele fără partener. După Ioniță, o vacanță în doi ar fi cu 40% mai ieftină pentru fiecare partener decât pe cont propriu.  

În unele situații, agențiile de turism locale oferă pachete promoționale pentru cupluri, cu reduceri sau beneficii speciale, ceea ce face călătoriile mai accesibile pentru două persoane. 

Mariana Condrașova, fondatoarea unei agenții de turism din Chișinău, spune că adesea hotelurile percep o „taxă” pentru persoanele care călătoresc singure, de aceea costurile ar putea fi mai ridicate. 

„Dacă luăm un exemplu concret – un hotel de cinci stele din Turcia, să zicem perioada iunie 2025, vedem că prețul pentru două persoane este de 1900 de euro. Dacă aceeași cameră este rezervată de o singură persoană, costul ajunge la 1450 de euro. Practic, prețul nu se înjumătățește, iar acest adaos poate începe de la 5-10% până la chiar 100%, în funcție de hotel și perioadă.”

Acest principiu, adaugă specialista, nu se aplică doar la cazare, ci și la alte aspecte ale vacanței. De exemplu, excursiile de grup sunt concepute pentru un număr par de participanți, iar cei care călătoresc singuri trebuie fie să plătească un supliment, fie să fie repartizați aleatoriu cu altcineva. De asemenea, transferurile de la aeroport la hotel pot avea un cost mai mare pentru o persoană singură, deoarece tarifele sunt calculate per vehicul sau pe locuri disponibile într-un grup.

Mariana Condrașova spune că pentru a evita aceste costuri suplimentare, unele agenții de turism propun alternative, precum camere partajate cu alți turiști singuri sau pachete special concepute pentru solo travelers, unde tarifele sunt ajustate mai echitabil. Totuși, aceste opțiuni nu sunt întotdeauna disponibile pentru destinațiile de lux sau în plin sezon.

Călătoriile în grup – o soluție? 

Diana Mocanu organizează călătorii în grup pentru femei de mai bine de 7 ani. Inițial o făcea pe cont propriu și publica experiențele pe internet. După o perioadă, a observat că tot mai multe fete și femei se interesau de activitatea ei. Așa a descoperit că o mare parte dintre ele visau să călătorească, însă n-o făceau din diferite frici și motive, inclusiv lipsa unui partener. 

Din experiența proprie, femeia adaugă că ambele tipuri de călătorii, în grup sau individual, vin cu o serie de avantaje și dezavantaje. Cu toate astea, spune că cele în grup sunt mai rentabile.  

„Dacă vorbim de cazare de exemplu, diferența de preț între o cameră single și una dublă nu este mare, însă cheltuielile se împart. Plus, în grup ai posibilitatea să închiriezi o casă sau un apartament mai dotat și mai frumos, opțiune nu întotdeauna valabilă când ești singur.” 

Diana afirmă că pentru multe femei, călătoriile în grup ar oferi și un sentiment de siguranță, mai ales în zonele riscante sau mai greu accesibile. Chiar dacă pot implica cheltuieli în plus pe fonul entuziasmului colectiv, călătoriile în grup ar fi mai ușor de adaptat pentru diferite bugete. 

„Aș mai spune că cele în grup (n.red. călătoriile) nu înseamnă doar economii. Când călătorești singur toate emoțiile și amintirile pe care le creezi nu le poți transmite la fel post-factum când te întorci acasă. În grup, deseori ne întâlnim să povestim și să retrăim fiecare moment. De multe ori creăm legături apropiate și prietenii după.”

Ideea de comunitate în această experiență a atras în ultimii ani și bărbați care s-au alăturat călătoriilor.  

„Există o mare problemă în vremurile noastre. Chiar dacă părem foarte conectați pe social media cu sute și mii de prieteni virtuali, suntem destul de singuratici și unii dintre noi caută altfel de metode să se apropie de oameni”, conchide Diana Mocanu.

Am luat licența în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, promoția 2023. Totuși, am descoperit domeniul mult mai înainte. Timp de șase ani am moderat emisiuni radio pentru copii și tineri la o instituție publică locală. Mă pasionează în principal subiectele sociale și cele ancorate în știință. Deși evit explicațiile ezoterice și prefer o atitudine sceptică, mă fascinează subiectele complexe în deslușire.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.