„Eram marcați de propagandă.” Cinci moldoveni, despre relația cu Uniunea Europeană

Pentru multe generații de la noi vizitarea unor țări europene, era doar un vis. Inițial, cortina de fier stabilită în URSS, apoi costurile enorme pentru vize și „foile turistice” externe făceau aproape imposibilă plecarea în Europa. 

După liberalizarea regimului de vize în 2014, acest vis a devenit pentru majoritatea o realitate. 

În zece ani de la liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, peste 2,5 milioane de cetățeni moldoveni au efectuat peste 30 de milioane de traversări în spațiul Schengen.

Dar ce i-a impresionat și continue să-i impresioneze pe moldovenii noștri peste hotare? Ce i-au uimit și le-au trezit curiozitatea? Ce ar vrea ca moldovenii să importe din Europa? Dar ce avem noi bun ca să putem exporta în afara țării?

Despre toate acestea discutăm în noul episod de „Oameni simpli” cu:

Ion Lazăr, istoric-arhivist, pensionar

Liuba Oprea, mamă a doi copii stabiliți peste hotare

Valeriu Rusu, director-adjunct al Agenției pentru Știință și Memorie Militară

Andrei Burca,  energetician, locuitor al satului Varnița

Svetlana Frunză, jurnalistă, pensionară.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.