Într-o seară răcoroasă de primăvară, Teatrul Național „Mihai Eminescu” (TNME) și-a întâlnit oaspeții cu o colecție unică de costume scenice, muzică live interpretată de orchestra teatrului, apoi i-a făcut să râdă și să plângă cu „Grădina din sticlă”, de Tatiana Țîbuleac, în regia lui Petru Hadârcă. Așa a fost celebrat parteneriatul încheiat între unul dintre cele mai emblematice teatre din țară și maib.
Parteneriat de susținere a culturii
Prin această seară specială este sărbătorită lansarea unui parteneriat încheiat între teatru și cea mai mare bancă din Moldova. În cadrul parteneriatului, maib își propune să sprijine desfășurarea activităților teatrale, contribuind la dezvoltarea și diversificarea programelor culturale. Astfel, reprezentanții băncii își consolidează angajamentul față de promovarea culturii și susținerea inițiativelor artistice din țară.
„Prin această inițiativă, maib devine partener general al uneia dintre cele mai emblematice instituții culturale din țară și își consolidează poziția de instituție responsabilă social pe segmentul artei și culturii. Cultura reprezintă o componentă esențială a identității țării, de care maib vrea să aibă grijă”, a declarat președintele băncii Giorgi Shagidze la deschiderea evenimentului.
Directorul general al TNME a explicat că parteneriatul cu maib va ajuta instituția să dezvolte programele artistice și să aducă cultura europeană mai aproape de Chișinău. „Împreună vom fi mai buni în ceea ce știm să facem mai bine fiecare: teatrul să inspire imaginația, să dezvolte gândirea liberă și inteligența emoțională, să stimuleze empatia și spiritul de implicare socială, să alimenteze speranța în bine și frumos, maib – să ofere oportunități pentru gestionarea inteligentă a resurselor financiare, să inspire dezvoltarea inițiativelor de afaceri prospere, să stimuleze ideile care generează bunăstare economică și să susțină proiectele care generează bunăstare sufletească. Starea de bine a oamenilor este punctul de conexiune și de impact al acestui parteneriat”, a subliniat Hadârcă.
„O afacere prosperă investește în oameni educați”
În același timp, Sergiu Prodan, ministrul Culturii, a accentuat că parteneriatul cu maib nu presupune doar investiția în teatru, ci și în viața socială din Republica Moldova. „Se investește nu doar în imaginea băncii și a angajaților, ci și în comunitate. Pentru că o afacere prosperă e când investești în oameni educați”, subliniază ministrul Culturii.
Melodiile se plimbă prin parterul plin cu oaspeții invitați: clienți, acționari, parteneri și angajați maib, care discută despre teatru, artă și colaborări. Iar actorii își repetă replicile, pregătindu-se să urce pe scenă – celebrarea pe măsură a acestei colaborări, spectacolul „Grădina de sticlă”, regizat de Petru Hadârcă, după romanul scriitoarei Tatiana Țîbuleac.
„Colaborările fac lucrurile să se schimbe”
Oaspeții își ocupă locurile în sala mare. Luminile se sting și umbrele încep să prindă viață și voce. Spectacolul relatează o istorie cu multe fragmente rupte din cartierele Capitalei care pe alocuri devin recognoscibile.
„Grădina de sticlă” este un spectacol care cuprinde viața unui om. În cele două ore te învăluie un amalgam de stări, care te fac să plângi, să râzi, apoi iar să plângi și să nu te mai oprești, nici măcar când ropotele de aplauze nu contenesc minute în șir. „Astfel de colaborări fac lucrurile să se schimbe, să fim mai puternici și să oferim spectatorilor o cultură unică”, conchide Petru Hadârcă.
Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu peste un milion de clienți, și liderul sectorului bancar din țară. Echipa maib este formată din peste 2400 de angajați, reprezentând puţin peste un sfert din angajaţii sectorului bancar din Moldova. Prin intermediul politicii sale de responsabilitate social corporativă, banca se implică activ în proiecte care susțin dezvoltarea economică și socială a țării, inclusiv promovarea patrimoniului cultural.